Глобалната криптовалута е обект на атаки, но въпреки това променя

...
Глобалната криптовалута е обект на атаки, но въпреки това променя
Коментари Харесай

Криптовалутите: от инвестиции до паралелни общества

Глобалната криптовалута е обект на офанзиви, само че все пак трансформира света, в който живеем, и ни дава нещо, което от ден на ден ни липсва

Криптовалутите основават условия за „ паралелни общества ”, от каквито светът от ден на ден има потребност (снимка: CCO Public Domain)

Криптовалутите са софтуерният шлагер на новото време – като се стартира от „ остарялата ” биткойн и се стигне до плануваната Libra на обществена мрежа Фейсбук и плановете на някои национални банки да основат лични криптовалути – всевъзможни организации на всички места по света се пробват да сграбчен преимуществата на новата технология.

Днес тя е надраснала етапа на хипотетичен „ софтуерен балон ” и хората имат съществени аргументи да се интересуват – и купуват – криптовалути. От една страна, инвестицията в тях прилича влагане в неподвижен парцел. От друга – новата технология дава обещание триумф и богатство на тези, които в точния момент се ориентират вярно. Не на последно място криптовалутите основават условия за „ паралелни общества ”, от каквито светът от ден на ден има потребност.

Койните като инвестиция

В момента криптовалутите наподобяват повече на активи, в сравнение с валути, споделя финансистът Джаред Дилиън – бивш песимист по тематиката за виртуалните валути, само че през днешния ден гневен техен покровител.

„ Не можете да си купите съвсем нищо с койни и множеството хора имат намерение просто да си ги купят и държат вечно. А частта „ вечно ” няма никакъв смисъл, защото почитателите на криптовалутите считат, че някой ден няма да има пари и просто ще подмятаме койни сред телефоните си, с цел да си плащаме за всякакви неща. Навярно е по този начин. При всички положения криптовалутите са превъзходен способ за запазване на стойност ”, споделя Дилиън, представен от Блумбърг.

В допълнение към това блокчейн технологията е скъпа, аргументира се финансистът. „ Никое държавно управление не може да забрани биткойн или да ги изземе. Технологично е невероятно – без част от технологията, известна като „ квантов компютър ”. Това е идеалният метод да премествате капитала безпроблемно и скрито по целия свят с минимални разноски ”.

Сле д стадия на софтуерния балон

Подобно на доста други технологии и тук е налице първичен стадий на риск от „ балон ”. Един подобен случай беше „ дот-ком ” балонът през 1999 година Интернет носеше огромно заричане, а вложителите раздуха това заричане до безконечност и балонът в последна сметка се спука.

Но обещанието на интернет беше същинско – и над 20 години по-късно това заричане се извърши и се разви един същински сполучлив пазар, който въобще не е балон. Каква е равносметката? 99% от акциите на „ дот-ком ” компаниите изчезнаха, само че останаха една шепа, чиито пазарни стойности доближиха милиарди долари.

Паралелни общества

Освен финансова, койните имат и обществена роля. Или по-скоро – ще имат. Все повече хора възприемат новите криптовалути като инструмент за освобождение от рестриктивните мерки на актуалния живот и прекосяване към едно по-свободно „ редом общество ”.

„ Откажете се от системата ” бе мотото на годишния хакерски конгрес, който се организира в петък в Прага. Той събра стотици художници, разработчици на биткойни, хакери, деятели и експерти по криптовалути. Някои от тях носеха маски, с цел да попречат на идентифицирането.
още по тематиката
„ Използвайте криптографската технология, с цел да си възвърнете неприкосновеността, да опазите свободата, да прекрачите прага на света на рестриктивните мерки и да си изградите втори ”, обявиха уредниците.

Правителствата употребяват паспорти от десетилетия, с цел да разпознават хората. Това обаче, съгласно хакерите, води до кражба на данни и редица злоупотреби.

„ Особено в този миг от историята в действителност е значимо да имаме обособена еднаквост, да живеем в редом битие ”, съобщи Пол Розенберг, създател на компанията за отбрана на данните Cryptohippie. Според него, за доста хора решението през днешния ден е да се реалокират да живеят в по-либерална страна или да употребяват технологията на криптовалутите.

„ Гърците са били децентрализирана цивилизация: имало е хиляди градове-държави. Гърците са ни дали висши достижения на изкуството, науките, геометрията, драматургията ”, добави Розенберг. Това значително може да се реализира през днешния ден посредством криптовалутната система.

Номадските общности са образец за редом общество, отделено от „ заселени общности, които преобладават над планетата ”, акцентира Ник Мидълтън, географ, публицист и учител от Оксфордския университет. „ Правителствата обаче не обичат хората, които се движат ”, сподели той. „ В Европа имаме роми, които обичат да се придвижват свободно – и държавните управления ги ненавиждат. Те не могат да ги управляват, не могат да ги таксуват с налози, само че също по този начин е мъчно да образоваме децата им ”.

Приветствайки криптовалутите като средство за освобождение, Розенберг акцентира, че биткойнът – една от главните тематики на хакерския конгрес – към този момент се трансформира в знакова история на триумфа. „ Наблюдаваме по какъв начин цяла икономическа система се появи от нищото ”, сподели той.

Глобалната криптовалута е обект на офанзиви, на голямо пренебрежение и ненавист, само че все пак тя продължава да трансформира света, в който живеем, и да ни дава нещо, което от ден на ден ни липсва.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР