Глобалната комуникационна група Dentsu Aegis Network представи най-новия доклад за

...
Глобалната комуникационна група Dentsu Aegis Network представи най-новия доклад за
Коментари Харесай

Глобалните рекламни инвестиции нарастват до $589,5 млрд., в България ръстът ще е с 3%

Глобалната информационна група Dentsu Aegis Network показа най-новия отчет за разноските за реклама, който планува нарастването им в международен мащаб през 2018 година до 589,5 милиарда $. Въз основа на данните, получени от 59 страни, отчетът сочи растежът на международните разноски за реклама да доближи до 3,6% спрямо 3,1% през 2017 година Събитията през 2018 година, които се чака да подтикват растежа на рекламните разноски, са зимните олимпийски и параолимпийски игри в Южна Корея, Световната купа на ФИФА в Русия и изборите за Конгреса на Съединени американски щати.

На фона на този растеж обаче, още по-ясно се вижда разликата в темпа на повишаване на медийните разноски на обособените пазари. Германия, Индия и Съединени американски щати предвиждат нарастване на тези разноски, до момента в който обичайно огромни пазари като Китай, Русия и Англия чакат закъснение. Обединеното кралство да вземем за пример е понижило на половина прогнозата си за растеж от 5,9% на 2,9% за актуалната година, обосновавайки се с процеса по Брексит и свиването на разноските на семействата, което автоматизирано ще докара до редуциране на маркетинговите бюджети.

За България плануваният растеж на рекламните вложения за 2018 година е 3% на годишна база, като главният мотор за това остава малкия екран, само че с все по-нарастващ дял на цифровата реклама, в частност мобилните и програматик решения, и обществените медии. Прогнозите са за тройно нарастване в разноските, които фирмите ще напрвят за програматик, и близо двойно - за вложенията в мобилна реклама у нас през тази година. Това се отразява и на маркетинг вложенията в обществените медии у нас за 2018 година, където се чака разноските за мобилна реклама дефинитивно да детронират тази през десктоп.

В световен проект цифровите медии към този момент са водещата медийна платформа в разпределението на разноските за реклама и през 2018 година изрично изпреварват малкия екран. За следвашите 12 месеца се планува вложенията в цифрова реклама да отхапят над 38% дял от общите разноски за реклама, изпреварвайки малкия екран, която остава с 35,5% дял от общия медиен бюджет. В България обаче делът на малкия екран като дял от общите медийни вложения към момента остава висок - към 55%.
Коментирайки последните прогнози за рекламните вложения, Джери Булман, Главен изпълнителен шеф на Dentsu Aegis Network, сподели:

„ Последните прогнози за рекламните разноски демонстрират пазари в промяна, а не в криза. Предизвикателството, пред което се изправят фирмите през днешния ден, е да съумеят да ръководят своите марки в неравностойна икономическа среда, като в същото време се преценяват с все по-развиващте се технологии и нововъведения. На доста пазари точно нововъведенията в лицето на мобилните решения, гласовите активации и новите ad-tech играчи, са тези, които обезпечат нови източници на напредък и тази наклонност ще продължи и през 2018 година “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР