Глобалната карантина, Сингапур е златният стандарт в борбата срещу Ковид-19,

...
Глобалната карантина, Сингапур е златният стандарт в борбата срещу Ковид-19,
Коментари Харесай

В Германия попариха България за коронавируса, сравниха я с Колумбия

Глобалната карантина, Сингапур е златният стандарт в битката против Ковид-19, до момента в който съществуващите неравенства се изострят в България и Колумбия пишат за International Politics and Society Мирко Гюнтер, Хелен Кортландер, Кристина Бирке Даниелс.

Сингапур - " Златният стандарт ". Ето по какъв начин едно изследване на Харвардския университет разказва примерния метод на Сингапур в ранната фаза на коронавирусната рецесия. Генералният секретар на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус също бе впечатлен от ръководството на рецесията в дребния град-държава. Съставките на сингапурската рецепта за триумф са: строги проби, строга и поредна изолираност, в детайли групиране и реорганизация на контактни и инфекциозни вериги, съвременна, бърза и транспарантна връзка.

Два месеца след първия доказан случай на Covid-19 в Сингапур, общият брой сега възлиза на 509 и два смъртни случаи. Над 21 000 души са под домашна карантина и би трябвало постоянно да употребяват фотоси или GPS функционалността на своите телефони, с цел да потвърдят, че не напущат домовете си. 152 души към този момент са освободени от болница.

Преди време държавната осведомителна работа gov.sg стартира да изпраща най-новия брой случаи и актуализации няколко пъти дневно посредством WhatsApp; проучването им става част от всекидневието. Съответните диаграми демонстрират клъстерите с инфекции, които съществуват сега в Сингапур, по какъв начин те са свързани между тях и кои случаи са импортирани. Визуализацията наподобява на гигантска паяжина, направена от точки от данни - елементарно разбираемо показване, при което ходът на разпространяването на Covid-19 може да се наблюдава от първия случай до през днешния ден.

Сингапур претърпява третата и най-тежка вълна от инфекции на Covid-19, като броят на случаите нараства със доста по-висока скорост. Първите случаи в края на януари идваха най-много от хора от Ухан и тези, които пътуваха до провинция Хубей. Местните инфекции последваха през февруари, като възходящият брой клъстери не са директно свързани с Китай. Март в този момент е доминиран от вносни случаи. Много от завръщащите се от Европа, Северна Америка и страните от АСЕАН са с позитивни резултати. По-специално в прилежащите на Сингапур страни Малайзия и Индонезия, само че също по този начин и в Тайланд и Филипините, броят им нараства толкоз трагично, че СЗО бе подканена да призове страните от Югоизточна Азия да " работят уверено ".

Реакцията на управляващите в Сингапур е бърза и решителна. По принцип на гости е неразрешено да влизат и пътуват през страната. Всеки сингапурец, който се завърне в страната, би трябвало да стои две седмици самоизолация. Чужденците с разрешителни за работа могат да се върнат единствено в случай че работят в съществени области на бранша на услугите, като медицина и логистика. Доколкото е допустимо, сингапурците не би трябвало да напущат страната. В същото време учебните заведения, комерсиалните улици, молове и заведения за хранене остават отворени, въпреки и при доста по-строги инструкции. Засега публичният живот не стопира. Вечерен час още не е натрапен.

В тази напрегната обстановка главните съставни елементи на " сингапурския модел " се демонстрират още веднъж.

Първо, техническо ноу-хау: Ново държавно приложение, наречено TraceTogether, би трябвало елементарно да разпознава тесни контакти на инфектирани лица. Използвайки Bluetooth и случайно генерирани идентификатори, мобилните телефони на други консуматори в радиус от два метра се записват. По този метод контактните вериги могат бързо да бъдат реконструирани при незабавни случаи.

Второ, сурови наказания: Чужденците, които нарушават условието за домашна карантина или се върнат в Сингапур без авансово позволение, могат да изгубят разрешенията си за работа. Умишлено даването на погрешна информация за здравето, пътуванията и персоналните контакти също е наказуемо.

Трето, цялостното обществено приемане и поддръжката от страна на обществеността за подхванатите ограничения: Те включват повсеместен " метод на цялото общество " в границите на акцията #SGunited, нейната ария " Светлината " и взаимни старания от страна на държавното управление, работодателите, синдикатите и общественици.

Има редица сходства сред Германия и Сингапур: измежду тях исторически развита административна и организационна просвета, новаторски предприятия и отлични достижения в научните проучвания. В същото време главните условия са разнообразни, да вземем за пример в балансирането сред самостоятелните свободи и правото на страната на цялостна интервенция или в културата на групово общуване. Понякога фрапантните наказания за нарушение на разпоредбите в Сингапур надали биха били изпълнени с необятно утвърждение в Германия.

Неотдавнашно изследване на Imperial College в Лондон обобщава главната разлика в методите, както следва: Докато Европа се концентрира върху смекчаването, методът в Азия е угнетяване - дефиниран като поредно тестване на допустимо най-вече случаи и в допълнение, хора без признаци и такива отвън рисковите групи. В азиатските страни, които се оправят с Covid-19 най-успешно, най-важната формула е: тестване, тестване, тестване.

Сингапур научи доста от рецесията SARS през 2003 година и експлоадирането на H1N1 през 2009 година Въпреки потвърдения си опит и широкообхватната интернационална хвалба, резултатът на Сингапур в битката с коронавирусната рецесия остава нерешителен. Ето за какво в скорошно телевизионно послание министър председателят на Сингапур Ли Хсиен Лунг сподели на хората да се приготвят за битка от една година или даже по-дълго.

България - Европейските трендове постоянно постепенно идват в България. В края на февруари, до момента в който останалата част от Европа с паника осъзнаваха, че коронавирусът може да доближи епидемиологични размери, за известно време България изглеждаше като Островът на Блажените. Брой случаи: нула. В аптеките обаче стана ясно до каква степен българите се доверяват на тази статистика: маски, дезинфектанти и ръкавици за еднократна приложимост са разпродадени, преди да има даже един доказан случай в България.

България публично не заяви първите четири жертви на ковид до 8 март - в отдалечените градове Габрово и Плевен. Веригата на инфекцията не може да бъде проследена; случаите наподобява са пристигнали от нищото. Училищата в цялата страна към този момент бяха затворени, сякаш заради чести грипни инфекции. В средата на март е оповестена национална изключителна обстановка. Дневните центрове бяха затворени и скоро последваха магазини, публични здания и уреди.

В историята на България с ковид някои елементи просто не се връзват. Но обяснението е просто: няма проби, затова няма случаи. Първоначално българското държавно управление закупи 2000 теста - за интернационално пътуващо население от седем милиона. Междувременно частни донори се намесиха и общо 5000 души бяха тествани за вируса - към момента прекомерно малко, с цел да се получи даже приблизителна реалистична картина на обстановката. Когато всички български сезонни служащи се завърнат от затворените курорти в северната част на Италия, броят на недекларираните случаи евентуално ще бъде голям.

Реакцията на българите е частично цинична - разбиране, че държавното управление просто чака европейски фонд за помощ, преди да разгласи първите си случаи - и частично с характерен предразсъдък, виждайки още една рецесия в дългата поредност от български произшествия. В момента има малко доверие, защото надали някой фактически има вяра, че държавното управление или здравната система могат да ръководят рецесията. Доверието в българските институции е ниско: подправените вести и теории на конспирацията процъфтяват, само че над всичко това е българското разбиране, че всеки би трябвало да разчита само и единствено на себе си.

Въпреки че на всички места има предизвестия за суматоха, никой не наподобява да изпада в суматоха. Но хората са загрижени. Мнозина в България към момента си спомнят усложненията в доставките на храни, съществували до 90-те години на предишния век. Увереността на държавното управление, че складирането на артикули от потребителите не е належащо, е по-скоро въпрос на трезво пресмятане, в сравнение с бягство от боязън. Повечето хора разчитат, че ще съумеят да устоят на рецесията вкъщи, без значение дали са заболели или здрави.

Дори при естествени условия здравната система е с недостиг във връзка с съоръжение и личен състав. Хората споделят: " Ако нямаш пари, би трябвало да умреш. " Това, което преди бе корупция, в този момент е приватизация - държавното здравно обезпечаване надали покрива главния най-малко. Останалото идва от частни услуги, които би трябвало да можете да си позволите.

Още по-лошото е, че колкото по-дълго трае блокадата, толкоз по-малко неща могат да се дават. В най-бедната страна в Европейски Съюз две седмици на карантина значат банкрут за доста дребни предприятия и неплатен отпуск за безчет чиновници. Със междинен приход от 671 евро на месец, междинната класа също няма запаси за тази обстановка.

Президентът Румен Радев неотдавна предизвести, че рецесията може да сложи стотици хиляди българи на ръба на оцеляването: " Гладът ще бъде по-голям от страха и последствията ще бъдат пагубни. "

Колумбия - Сред страните от Латинска Америка случаите на ковид в Колумбия са статистически междинни. Кризата се пресича с съществени структурни проблеми, които съществуват и в други страни в района. Това включва значително приватизирана и претрупана здравна система, дефицит на държавни обществени услуги в доста райони на страната и уязвимостта на огромни сегменти от популацията, наранени от беднотия, които живеят тъкмо над линията на беднотия. Както и в останалата част от Латинска Америка, пандизите са пренаселени с до 200% заради мощна политика на сигурност; липсват филантропични и санитарни стандарти. Това към този момент докара до протести, приключили с 23 смъртни случая напълно скоро.

Дори и без коронавирусна рецесия, президентът Иван Дуке щеше да е претрупан. Три години след подписването на мирното съглашение с FARC, доста райони на страната към момента са наранени от жестоки конфликти сред въоръжени групировки на деятели и някогашни бойци на FARC, които се избиват в обилни количества. Заради ковид в този момент 100 общности и етнически организации желаеха въоръжените бойци и държавното управление да прекратят огъня.

В края на предходната година политическият живот бе белязан от вълна от митинги - и то освен в столицата. Стотици хиляди от всички стопански съсловия и от политическия набор излязоха на улиците за седмици. Те приканиха за политически и обществени промени, обединени от рецензията към сложния и изглждащ ретрограден курс на държавното управление в доста области на политиката. Ако вирусът не съществуваше, Дуке щеше да бъде заставен да дава отговор на скандални изказвания, че е купил гласове на изборите.

Дуке, технократ с 13-годишен опит в Inter-American Development Bank, следи деликатно рецесията. Лошият му шанс е, че определените през 2019 година районни ръководители на държавни управления постоянно са с една крачка пред него - на първо място кметът на Богота Клаудия Лопес. Със смесени защитни ограничения и указания без нелепости тя опита блокиране, което президентът не наложи на цялата страна няколко дни. По време на политическите разтърсвания обаче породи неочакван съюз сред остарели върли врагове, левия претендент за президент Густаво Петро и десния екс-президент Алваро Урибе, като и двамата се борят за бързо настоящи държавни ограничения.

Остава въпросът дали вечерни часове и карнтина, и опитът на нацията с епидемиите от денга, вируса Зика и треската чикунгуня са подобаваща подготовка за битка с актуалната пандемия. Първоначалната крива на заразяване е по-стръмна, в сравнение с в Италия. Но има още по-голяма причина за безпокойствие. Пандемията с ковид не е единствено народен проблем в публичното здраве, казусът е по-скоро в предотвратяването на многостранна филантропична рецесия в обстановка, в която стопанската система към този момент е в неприятно положение. През 2020 година безработицата доближи 13 на 100, най-високият % от десетилетие насам, а колумбийското песо се намали заради спада на цените на суровините. Не е допустимо популацията, живеещо в беднотия, и даже работещите в неофициалния бранш да работят под карантина, даже да го вършат, нямат здравна застраховка, в случай че се разболеят. Това визира по-специално дамите. Те нямат запаси и постоянно се постанова да изплащат микрокредити с високи лихви.

Дори 9,8 милиона публично заети сега са изложени на риск. Колумбийските бизнесмени реагират по разнообразни способи, откогато държавното управление предприе ограничения против разпространяването на вируса, всеобщите съкращения не са необичайност. Университетите и синдикатите приканват за основаване на тристранни арбитражни комитети, формирани от страната, бизнес асоциации и съюзи, само че към този момент безрезултатно.

Колумбия е затворила границите със прилежащите страни; националните и интернационалните полети са анулирани. Затварянето на границата с Венецуела, която към този момент страда от икономическа и обществена обстановка преди да избухне болестта, е изключително проблематично. Докато границата не беше затворена, 60 000 души дневно прекосяваха, с цел да получат храна и медикаменти. Много мигранти живеят на улицата. По-специално в пограничните региони, те са подвластни от уреди за краткотрайна помощ, които им обезпечават храна, квартира и медикаменти. Въпреки това доста от тези национални и интернационалните институции към този момент са прекратили активността си. Организациите за помощ оповестяват, че венецуелците към този момент гладуват. /news.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР