Глобалната икономика трябва да се подготви за дълъг маратон. Бързото

...
Глобалната икономика трябва да се подготви за дълъг маратон. Бързото
Коментари Харесай

Възстановяването от кризата - дълъг маратон, не спринт на късо разстояние

Глобалната стопанска система би трябвало да се приготви за дълъг маратон. Бързото икономическо възобновяване е спринт на късо разстояние и няма да помогне в дълготраен проект. Сред индикаторите за възобновяване ще са ниършорингът, ръководството на риска и инфраструктурната съгласуваност, а у нас основни са цялостната визия и бързото използване на ограниченията в поддръжка на бизнеса. Това мнение изрази Ясен Георгиев, изпълнителен шеф на Института за икономическа политика, в предаването " В развиване " с водещ Делян Петришки.

" Гъвкавите и цифровизирани бизнеси ще съумеят да са на първа линия в следкризисното възобновяване ", счита Георгиев.

" Стратегията е основен eлемент в тази ситуация, само че тя не е необятно приложена в огромна част от националната стопанска система. Има ограничения, само че няма цялостна визия за след месец и година. Настоящият вакуум би трябвало да се употребява в вложение на нови умения и познания ".

" Прогнозираното от Международния валутен фонд синхронизирано икономическо закъснение бе ускорено от световната пандемия ", означи Георгиев.

" В случая бързината на ограниченията е значима ", уточни гостът, като изясни, че реализирането на мярката " 60 на 40 " и поддръжката по програмата " Иновации и конкурентоспособност " са се забавили.

" Сега надали износът ще спомогне за възобновяване, както беше през 2008 ".

" У нас е значима платежоспособността на вътрешния пазар и въпросът по какъв начин да се насърчи вътрешното ползване. Интересен е дебатът за диверсифицираната Данък добавена стойност ставка. Единната ставка дава опция за елементарно и дейно събиране на Данък добавена стойност ", акцентира Георгиев. Той обаче предизвести за риска от пораждане на лобизъм.

" За да приказваме за смяна на социалноосигурителния и данъчен модел, опираме до въпроса за доверието в институциите ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР