Глобалната икономика се възстановява от дълбините на коронавирусната криза, но

...
Глобалната икономика се възстановява от дълбините на коронавирусната криза, но
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Глобалната икономика се възстановява, но...

Глобалната стопанска система се възвръща от дълбините на коронавирусната рецесия, само че има признаци на закъснение на възходящи подтик в страните с възходящи равнища на зараза от Covid-19, съобщи Международният валутен фонд (МВФ) в нов отчет за огромните стопански системи на страните от Г-20, оповестява "Ройтерс ".

Докладът, оповестен преди виртуалните срещи тази седмица на финансовите представители и водачи от Групата на 20-те най-силно развити и разрастващи се страни, акцентира неравномерността на световното възобновяване и предизвестява, че рецесията евентуално ще остави дълбоки, нееднакви белези.

В обособена обява в своя блог ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева приветства, както тя назова, забележителния прогрес в създаването на ваксини за справяне с ковид, който лиши повече от милион човешки живота по целия свят и докара до десетки милиони изгубени работни места.

Тя обаче предизвести, че идният стопански път остава "труден и податлив към краткотраен крах ".

През предишният месец МВФ предвижда стесняване на световната стопанска система от 4,4% през 2020 година, като чака международната стопанска система да се върне към напредък от 5,2% през 2021 година, само че съобщи, че вероятностите за доста от разрастващите се пазари са се влошили.

Георгиева сподели, че данните, получени след тази прогноза на фонда, удостоверяват продължаващото икономическо възобновяване, като Съединени американски щати и други напреднали стопански системи са отчели по-силна от предстоящото икономическа интензивност през третото тримесечие.

Но тя означи, че най-новите данни за интензивно свиващите се промишлености в областта на услугите демонстрират, че се забавя възходящия подтик на стопанските системи, където се възражда коронавирусната пандемия.

Докато фискалните разноски от близо 12 трилиона $ и паричните политики в международен проект са предотвратили още по-лоши стопански резултати, бедността и неравенството се усилват и е нужна по-голяма поддръжка, сподели МВФ.

Новите вирусни огнища и по-строгите ограничавания за подвижност, както и закъснение в създаването и разпространяването на ваксини могат да понижат растежа, да усилят обществения дълг и да влошат икономическите белези, предизвести шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева прикани страните от Г-20 да работят бързо и единно, с цел да обезпечат непрекъсната поддръжка и да обезпечат съществуването на задоволително ваксини по целия свят, като предизвести, че възобновяване не може да бъде непокътнато, в случай че пандемията не бъде победена на всички места.

В началото на седмицата ръководителят на Световната здравна организация съобщи, че водачите на Г-20 са имали опция да се ангажират финансово и политически с световната стратегия COVAX, основана да даде ваксини против Covid-19 на по-бедните страни.

По време на към момента сегашния американски президент Доналд Тръмп Съединени американски щати заплашиха да се отдръпват от СЗО и отхвърлиха да се причислят към COVAX, само че специалисти споделят, че неговият правоприемник, демократът Джо Байдън, може да промени курса, откакто встъпи в служба на 20 януари следващата година.

Джо Байдън също по този начин даде обещание да се причисли към Парижкото съглашение за климатичните промени от 2015 година, което Тръмп напусна.

Георгиева също по този начин прикани водачите на Г-20 да се ангажират с увеличение на вложенията в зелени технологии и повишение на цените на въглерода, оценявайки, че това може да подтиква световния БВП и да сътвори към 12 милиона работни места в границите на едно десетилетие.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР