Глобалната икономика се спъва, но няма да падне.Това е анализът

...
Глобалната икономика се спъва, но няма да падне.Това е анализът
Коментари Харесай

Защо Давос не мисли, че предстои глобална рецесия

" Глобалната стопанска система се спъва, само че няма да падне. "

Това е анализът на вложителите, банкерите и някогашните политици, присъстващи на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария. Те настояват, че икономическата агресия се забавя, само че не и задоволително, с цел да генерира криза, написа Bloomberg.

" Икономиката се забавя, само че към момента пораства, " споделя Филип Хилдебранд, заместник-председател на BlackRock и някогашен банкер на швейцарската централна банка. " Шансовете за криза, в случай че изключим вероятността за огромна неточност или случай тази година, са лимитирани. "

Финансовите пазари се колебаеха през последните месеци, като показателят S&P 500 спадна с 1,4% във вторник, поради терзанията, че икономическата уязвимост в Съединени американски щати и Китай може да се измъкне от контрола на политиците и опасенията, че комерсиално помирение може и да не бъде реализирано. Други политически тематики, като събитията към Брекзит и затварянето на американското държавно управление бяха други терзания за вложителите.

" Какво е правилно? ", пита изпълнителният шеф на Citigroup Майкъл Корбат в Давос. " Дали пазарите са прави, както видяхме през декември и в действителност предсказват доста закъснение към криза или това, което виждаме в заетостта и заплатите, потреблението и пазарана на парцели е в действителност приземяване към рационални темпове. Само едно от двете ще излезе истина. "

Европа е отговорна

" Чашата е на половина цялостна " е разбирането, изложено в обновените вероятности на Международния валутен фонд, оповестени в понеделник. Макар че прогнозата за тази година е за най-слабият световен напредък от 2016 година насам с 3,5%, организацията остави прогнозите си за Съединени американски щати и Китай през 2018 година непроменени и предвижда леко възкръсване в международен мащаб през идната година.

" В последна сметка, след две години на мощна агресия, международната стопанска система се разраства по-бавно от предстоящото и рисковете се усилват ", споделя Кристин Лагард, ръководещ шеф на МВФ. - Това значи ли, че световната криза чака зад ъгъла? Отговорът е " не ".

Делегатите от Давос повторяха това мнение за десетилетие, откакто посетителите на швейцарското алпийско градче не съумяха да предскажат рецесията от 2009 година - най-голямата след Голямата меланхолия.

" Дори не бих го нарекъл закъснение ", споделя Джейкъб Френкел, заместник-председател на JPMorgan Chase International. " Някои се тормозят, че сме на път да влезем в идната криза. Това не е по този начин. "

Притеснения по отношение на Китай

Главното безпокойство е, че китайските управляващи не са в положение да смекчат удара за стопанската система си, втората по величина и виновна за към една трета от световния напредък. Данните, оповестени в понеделник, демонстрираха, че 2018 година Е била годината с най-бавният ритъм на растежа от 1990 година насам, откакто държавното управление се пробва да разчита по-малко на вложенията и дълга, и изолира търсенето, застрашено от комерсиалната война.

" Най-важната тематика в международната стопанска система сега е забавянето на китайския растеж ", споделя Адиър Търнър, ръководител на Institute for New Economic Thinking. " Точно по средата на този доста сложен преход, за който мисля, че се справяха сносно, те бяха ударени от наложените мита в комерсиалната война. "

Фан Ксинхай, заместник-председател на китайската Комисия по контролиране на скъпите бумаги, декларира, че комерсиалните напрежения със Съединени американски щати не са трансформирали дълготрайната тенденция на развиване на китайската стопанска система и че забавянето " няма да бъде злополука ".

Китайските политики са " доста адаптивни и подвластни от данни ", споделя Фан.

Политически опасности

Друг риск, посочен в Давос, е, че централните банки стягат прекомерно нападателно паричната политика макар скорошните сигнали от ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл за по-голяма нерешителност при идващите покачвания на лихвения %.

В огромните стопански системи има " рационални шансове ", реакцията на затихващия напредък още веднъж да бъде по-свободна парична политика и фискална политика ", споделя Рей Далио, създател на хедж фонда Bridgewater.

Все отново, в Давос витае терзанието, че когато идната криза удари, централните банки няма да имат опция да реагират, взимайки поради, че лихвените проценти евентуално ще бъдат по-ниски спрямо предходния спад.

" Това, което ме плаши най-вече е, че имаме ограничавания за паричната политика, която е най-ценният ни инструмент, като в същото време с това имаме по-голям политически и обществен конфронтация ", споделя Далио. " Така че идващият спад в стопанската система ме тревожи най-вече. "

Президентът на UBS Group Аксел Вебер декларира, че Европейската централна банка към този момент е пропуснала опцията да затегне паричната политика.

Що се отнася до Съединени американски щати, даже с отчасти затваряне на държавното управление, основният изпълнителен шеф на Blackstone Стивън Шварцман споделя, че тази година страната ще продължи да нараства най-малко с 2,5%, заобикаляйки рецесията.

Безработицата, най-ниската за последните 50 години е основен позитивен фактор, защото форсира растежа на заплатите.

" Не виждам стопански спад ", споделя Дейвид Абни, основен изпълнителен шеф на United Parcel Service " Все още има здравословно нарастване на потребителските разноски. " /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР