Глобалната икономика рискува завръщане към Голямата депресия, водена от неравенството

...
Глобалната икономика рискува завръщане към Голямата депресия, водена от неравенството
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Има риск от нова Голяма депресия

Глобалната стопанска система рискува завръщане към Голямата меланхолия, водена от неравенството и неустойчивостта на финансовия бранш, предизвести ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева, представена от The Guardian.

Ново проучване на МВФ, което съпоставя актуалната стопанска система с 20-те години на ХХ век, приключило с огромния пазарен срив от 1929 година,установява, че сходна наклонност към този момент е в ход, уточни тя в изявление за Института за интернационална стопанска система на Петерсън във Вашингтон.

Въпреки че през последните две десетилетия разликата в неравенствата сред страните се затваря, тя се е нараснала в границите на самите страни, сподели тя и даде за образец съответно Обединеното кралство.

„ В Обединеното кралство да вземем за пример, топ 10% най-богати управляват съвсем толкоз благосъстояние, колкото долните 50%. Тази обстановка е отразена в огромна част от Организацията за икономическо сътрудничество и раз (Организация за икономическо съдействие и развитие), където неравенството в приходите и благосъстоянието доближи или е покрай рекордни стойности “, съобщи Георгиева.

И добави: „ По някакъв метод тази тревожна наклонност припомня началото на 20-те години на ХХ век, когато побратимените сили на технологията и интеграцията доведоха до първата позлатена ера, „ ревящите 20-те “ и в последна сметка до финансова злополука “.

Тя предизвести, че новите проблеми като климатичната обстановка и засиления търговски протекционизъм значат, че идващите 10 години евентуално ще се характеризират със обществени безредици и неустойчивост на финансовите пазари.

„ Ако трябваше да разпознавам тематика при започване на новото десетилетие, това ще бъде все по-голяма неустановеност “, сподели тя.  А несигурността визира освен бизнеса, само че и хората, изключително поради възходящото неравноправие в доста страни, прецизира Георгиева.

" Прекомерното неравноправие пречи на растежа и може да подхрани популизма и политическите катаклизми ", предизвести ръководителят на МВФ.

„ Твърде постоянно подценяваме финансовия бранш, който също може да има бездънен и дългогодишен позитивен или негативен резултат върху неравенството “, добави Георгиева.

В ново изследване, показано преди обновените стопански прогнози, които предстоят идната седмица, МВФ акцентира, че достъпът до финансовия бранш в Китай и Индия през 90-те години на предишния век „ проправи пътя за големи стопански облаги през 2000-те години “. „ Това от своя страна оказа помощ за извличането на милиард души от бедността “, сподели тя.

За мнозина световната финансова рецесия от 2008 към момента не е завършила, един от четирима младежи в Европа е изложен на риск от изпадане в беднотия, означи още Георгиева.

„ Няма сурогат на висококачествената регулация и контрол “, сподели Георгиева. „ Ние сме по-защитени, само че не задоволително “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР