Глобалната икономическа перспектива вече е дори по-мрачна от прогнозираното миналия

...
Глобалната икономическа перспектива вече е дори по-мрачна от прогнозираното миналия
Коментари Харесай

МВФ: Глобалната икономическа перспектива става все по-мрачна

Глобалната икономическа вероятност към този момент е даже по-мрачна от плануваното предишния месец, сподели Международният валутен фонд, представен от Ройтерс.

Организацията приписа това развиване на стягането на паричната политика в отговор на стабилно високата и широкообхватна инфлация, слабия подтик на стопански напредък в Китай, както и продължаващите проблеми с веригата на доставки и продоволствената неустановеност, породени от нашествието на Русия в Украйна.

Миналият месец МВФ намали прогнозата си за световния стопански напредък през 2023 година от 3% на 2,7%

В блог, квалифициран за срещата на върха на водачите на Г-20 в Индонезия, МВФ уточни, че последните високочестотни знаци „ удостоверяват, че вероятностите са по-мрачни “, изключително в Европа.

Институцията съобщи, че последните данни за показателите на мениджърите по поръчките (PMI), които мерят интензивността в секторите производството и услугите, алармират за уязвимост в множеството огромни стопански системи от Г-20, като икономическата интензивност се свива, до момента в който инфлацията остава настойчиво висока.

„ Индикаторите в възходящ дял от страните от Г-20 са спаднали от експанзионна територия по-рано тази година до равнища, които алармират за стесняване. Предизвикателствата, пред които е изправена международната стопанска система, са големи, като тези влошаващи се знаци носят спомагателни провокации “, уточни МВФ, като добави, че актуалната политическа среда е „ извънредно несигурна “

Влошаваща се енергийна рецесия в Европа би навредила съществено на растежа и би повишила инфлацията, до момента в който продължителната висока инфлация може да провокира по-големи от предстоящите скокове на лихвените политики и в допълнение стягане на световните финансови условия. Това от своя страна основава „ възходящи опасности от рецесия на държавния дълг за уязвимите стопански системи “, сподели МВФ.

Все по-тежките метеорологични феномени също ще навредят на растежа в целия свят, показва организацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР