Глобална пандемия от затлъстяване застрашава света, предупреждава ООН. Според прогнозите

...
Глобална пандемия от затлъстяване застрашава света, предупреждава ООН. Според прогнозите
Коментари Харесай

Диетоложка за новата пандемия: Затлъстяването не е козметичен дефект, а заболяване!

Глобална пандемия от затлъстяване заплашва света, предизвестява Организация на обединените нации. Според прогнозите на организацията до края на годината над 130 милиона души ще се изправят пред апетит, а 3 милиарда няма да могат да си разрешат здравословна храна. Във Англия всяка седма гибел се дължи на погрешно хранене, а 2/3 от жителите на Острова са с наднормено тегло.

До какви здравословни проблеми водят непотребните килограми и вършат ли ни по-уязвими на ковид? Връзката сред затлъстяването и COVID-19 в студиото на „ Събуди се” по Нова тв изясни диетологът доктор Мария Николова.

„ За страдание, от ден на ден деца и възрастни идват с нараснало телесно тегло с 3-4 кг. По-опасното е, че се покачват коремните мазнини, които са в черния дроб. Чрез разбор видяхме, че се утежняват така наречен съпътстващи рискови фактори за затлъстяването”, добави Николова.

Тя съобщи, че затлъстяването не е обществен феномен или козметичен недостатък. Посочи, че то е заболяване.

„ Хората с наднормено телесно тегло имат по-голям брой мастни кафези, в които се оказва, че има повече рецептори, за които коронавирусът се захваща. Тоест, имаме по-голям брой рецептори, през които вирусът може да навлезе в организма. Вирусът може по-дълго да се отглежда във въпросните клетки”, изясни диетологът.

Д-р Николова заключи, че затлъстяването, дружно с възрастта, e рисков фактор за заразяване с COVID-19.

„ Опитът със затлъстяването и инфекциите е от преди появяването на ковид. Категорично наднорменото телесно тегло е фактор, който дава по-лош имунен отговор. Човек с неприятна вътрекоремна лой по-трудно построява имунитет”, сподели още тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР