Глобализмът си отива, подгонен от коронавируса, а на негово място

...
Глобализмът си отива, подгонен от коронавируса, а на негово място
Коментари Харесай

Сега е моментът да върнем изходните визи

Глобализмът си отива, подгонен от ковид, а на негово място идват здравите патриотични сили. Светът се затваря, никой на никое място не пътува, всеки наднича безвредно през прозореца и си спомня римската мъдрост " Моят дом - моята цитадела " (Domus sua cuique est tutissimum refugium).

България, където ръководи популистко-националистическа коалиция, има самочувствието на една от най-подготвените страни за днешното тестване. " Мерките, които виждате, дори наподобяват малко разхлабени от това, което вкарват другите страни, само че първи ги въведохме ", сподели министър председателят Бойко Борисов на 11 март, когато свика изключително Съвета по сигурността.

Никой не му възрази в чужбина и това го насърчи да съобщи на 13 март пред Народното събрание, където се обсъждаше Законът за изключителното състояние: " Нитo eднa държaвa нe e прилoжилa нитo eднa мяркa пoвeчe oт нac, нe e нaпрaвилa нeщo, кoeтo нe cмe нaпрaвили ниe ". Последва ново интернационално безмълвие и на 22 март той към този момент нямаше задръжки да каже цялата истина: " В президентството ние говорихме и всички се съгласихме, че ограниченията на България са най-хубави в цяла Европа. Големите страни чакаха и чак в този момент вкараха тези ограничения, които ние към този момент от дълго време въведохме. " Ще излезе, че другите гледат България, учат се от нея и се питат:

 

" Как ги вършиме тия работи? "

 

Без подозрение глобализмът си е тръгнал вечно, щом е допустимо някой по този начин да будалка народа си, убеден, че той ще му има вяра, а извън няма да му се смеят. Светът към този момент не е нито олимпиада (отсрочиха я за догодина), нито международно село. Хората се вторачват в себе си и губят възприятието за взаимопомощ. Вдигнахме още веднъж граничните дувари, гурбетчиите се върнаха по родните места, дори ромите - тези безконечни скитници - се прибраха в старите махали.

След глобализма идва ли ред и на Европейския съюз, питат се националисти, за които Европейски Съюз не може да бъде нищо повече от Европа на нациите. Евроскептицизмът се ускорява с разрастването на пандемията и със устрема на всяка нация да се изолира колкото може повече от външния свят, с цел да се опази от ковид. В някои страни като Унгария популацията даже се въоръжава, с цел да отбранява домашната си цитадела. Новият девиз е " Патриоти от всички страни, разединявайте се! "

 

Какъв ще бъде светът след пандемията?

 

Най-бързият и прост отговор е, че светът повече няма да е същият. Връщането на националните граници основава усещане, че Евросъюзът се разпада. Но в случай че беше правилно, затварянето на хората по къщите им щеше да значи, че се разпадат и страните. Не можем да пътуваме в чужбина, само че не можем да излизаме и от окръжните градове без позволение.

Световната здравна организация (СЗО), която призна със забавяне пандемията чак на 11 март,  предложи " обществено разграничаване " като мярка за предотвратяване от вируса. Десет дни по-късно се поправи и посъветва да се споделя " физическо разграничаване ". Стана ясно, че продължителното затваряне у дома не води до раздробяване на обществото, а до продължение на обществени връзки, само че без директни физически контакти. Ако живеехме в друга ера, несъмнено нямаше да е по този начин. Но днешният виртуален свят, който не е нищо друго освен придвижване на същата обществена информация посредством други носители, не върви към раздробяване.

Двата процеса - глобализацията и развиването на интернет - стартираха почти едновременно през 90-те години и взаимно се поддържат. Глобализацията не е интернационализъм в деяние, а е

 

международно разделяне на труда

 

Тя също е мрежа като интернет, без която никоя страна не може да мине. Даже най-затворените не разчитат единствено на себе си, тъй като никой не има всичкото познание, върху което се базира актуалното произвеждане. Колко сме глобализирани, разбираме в магазина, където отскачаме по време на насилствената си изолираност. Свикнахме да купуваме с изключение на родни артикули също френски сирена, италианско вино, немски салами, турски чушки и домати, гръцки портокали и лимони, банани от Еквадор и ананаси от Коста Рика. Ако доставката им спре, всеки ще разбере какъв брой ни е нужна глобализацията. Да не приказваме за преносимите компютри и смарт телефоните, които резервират връзката посред ни и със света.

Премиерът Борисов, който не може да се нахвали по какъв начин към този момент сами си шием защитни маски и дрехи, с цел да компенсираме изтънелия импорт, стигна до просветление на 22 март: " Гoвoрим зa тaкивa мoщни икoнoмики, нa кoитo ниe cмe пoдвлacтни. Aкo cпрe aвтoмoбилният пaзaр, aкo cпрaт aвтoмoбилнитe гигaнти в Гeрмaния, Фрaнция, Итaлия, aми тo тoгaвa нaшитe 250 зaвoдa в aвтoмoбилния клъcтър зaкъдe щe прoизвeждaт тeзи чacти - cтъклa, фaрoвe, мигaчи, кaбeли, eлeктрoникa? "

 

Коронавирусът е световна рецесия, а не рецесия на глобализацията,

 

писа " Файненшъл таймс ". Въпреки затруднените транспортни и индустриални връзки интернационалното разделяне на труда няма да спре. Кризата идва от нарушените физически връзки, а не от привършване на техния смисъл. Съединените щати се надяваха, че епидемията в Китай, който действа като международна работилница, ще им върне част от работните места, само че картината бързо се промени. Китай стартира да се отърсва от болестта, а Съединени американски щати навлязоха незадоволително готови в изключителната обстановка, тъй като смятаха, че " китайският вирус " (както го наричат) си е за китайци.

 

Националната изолираност

 

ще покаже освен какъв брой незаменими са интернационалните връзки, само че и какъв брой костват националните демокрации. Самозатварянето е отлична среда за развиване на автократични заложби. Династията Ким в Северна Корея господства като безспорна монархия посредством тотална изолираност от външния свят. Така може да прави каквото си желае със своя народ. В Унгария министър председателят Виктор Орбан пожела да ръководи с укази и да анулира закони, т.е. да анулира парламентарната народна власт. В България правосъдният министър на неговия другар Бойко Борисов се ускори да " дерогира " Европейската спогодба за правата на индивида, с цел да не пускат българите недоволства против възможен властови произвол над тях под прикритието на изключителното състояние.

Вместо да следи за законността, в това число и за директно използваната в българското правно поле европейска спогодба, основният прокурор Иван Гешев призова за " своевременна, бърза и съответна смяна на българското законодателство " във връзка с свободата на словото. " Българският Наказателен кодекс е от времената на другаря Тодор Живков и текстовете са морално остарели. Сега берем плодовете на това ", разгласи Гешев. 

Ако ще берем годишна продукция от Живково време, в този момент е моментът да бъдат върнати изходните визи. Първо, малко на брой ще виждат, тъй като така и така не могат да мърдат на никое място. Второ, и в чужбина няма да се разстроят, тъй като, след като с толкоз напън отпратиха ромите назад в България, ще се радват да ги държим единствено за себе си. А Борисов и Гешев ще получат поощрение да разпрострат креативната си мисъл по какъв начин да ни извадят от носталгията по това време.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР