Глоба в размер от 5 хил. лв. е била наложена

...
Глоба в размер от 5 хил. лв. е била наложена
Коментари Харесай

Иван Портних отнесе глоба от 5000 лева заради купищата смет в града през миналото лято

Глоба в размер от 5 хиляди лева е била наложена на варненския кмет Иван Портних от районната екоинспекция поради рецесията със събирането на сметта през летните месеци на предходната година. Информацията за наложено административно наказване стана известна още през август м.г., само че размерът на санкцията стана обществен едвам в този момент, откакто бе включен в информация на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, за актовете, формирани през дванадесетте месеца на 2022 година От нея се вижда, че санкцията, наложена на Портних, е най-високата от всички останали.

В отговори на въпроси, заложени от " Дневник ", от инспекцията оповестиха, че инспекцията, довела до налагането на санкция, е била осъществена след голям брой сигнали от жители и репортаж, излъчен в един от националните телевизионни канали. Веднага по-късно на Портних е бил формиран акт за открито административно нарушаване по Закона за ръководство на отпадъците. Основание за това е станал текстът, съгласно който: " Кметът на община дава отговор за попречване изхвърлянето на боклуци на неразрешени за това места и основаването на противозаконни сметища, както и за образуване почистването им. "

От Регионална инспекция за опазване на околната среда във Варна оповестиха също, че Портних е обжалвал наказателното разпореждане пред районния съд, който може да го удостовери, промени или анулира изцяло. До момента делото не е оповестено за решение, а наказателното разпореждане влиза в действие при неговото удостоверение или изменение от страна на съда.

Успоредно с издадения углавен акт от екоинспекцията във Варна насочиха към Портних и редица наставления за образуване и възстановяване на чистотата в централните градски региони " Одесос " и " Приморски ", които в разгара на туристическия сезон през м.г. бяха безусловно засипани с битова боклук. Предписано бе за обезпечаването на задоволителен брой контейнери и правене на графици за почистването им, в които да бъде регистриран увеличеният брой на хората, живеещи в града през летния сезон - нещо, което администрацията на Портних очевидно не беше свършила.

В отговор на гневните мнения и стотиците фотоси, които заляха обществените мрежи през предишното лято, от администрацията на Иван Портних обвиниха жителите в погрешно изхвърляне на битовата боклук и разпоредиха инспекции, които да открият кой замърсява Варна, като даже заплашиха с санкции. Така отговорни се оказват още веднъж жителите.

В началото на август обаче тези от тях, които се събраха на митинг пред общината поради недоволството си от казуса със събирането на сметта в града, даже бяха санкционирани от общински чиновници " за непозволено изхвърляне на отпадък " (торби с хартиени боклуци, които са държали в ръцете си) на нерегламентирано място.

Събитието, наречено " Смет за кмет ", стана мотив на място да дойде екип инспектори от общинската дирекция по екология и представители на Общинска полиция.

Дни наред пред кметството във Варна стачкува и деятел, прочут в обществените мрежи като Радо от Варна. В профила си във " Facebook " той също заяви за закани от общински чиновници, че в случай че остави чувала, който носеше със себе си, на земята, ще получи санкция до 800 лева

На този декор отново през лятото на м.г. стана известно, че сдружението ЗМБГ, обвързвано с братята Кирил и Георги Домусчиеви, което чисти Варна от 2016 година, ще извършва тази служба до 2026 година Компанията бе единствената, подала оферта в търга за възлагане на публичната поръчка на стойност 90 млн. лева без Данък добавена стойност или 108 млн. лева с Данък добавена стойност, разгласен от локалната администрация през м.г.

Тази стойност е с близо 30 млн. лева повече от това, което Варна плащаше по последните си петгодишни контракти за поддържане на чистотата в града.

След 2016 година събирането на сметта беше поделено сред ЗМБГ и консорциум " Варна 1 " ДЗЗД. Общата стойност на публичната поръчка, която изпълняваха те, беше 61 млн. лева без Данък добавена стойност. Сега единствено ЗМБГ ще получава с 30% повече, с цел да събира почти същото количество отпадък, което е събирала и през последните пет години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР