Глоба от 300 до 10 000 лв заплашва жители на

...
Глоба от 300 до 10 000 лв заплашва жители на
Коментари Харесай

Пожар в нерегламентирано сметище отново замърси въздуха в пловдивското село Труд

Глоба от 300 до 10 000 лева заплашва поданици на село Труд, които изхвърлят боклуци край селото на терен, обозначен в регистъра като " Поземлен парцел 73242.150.45 " . Проблемът е, че те си ги изхвърлят под окото на локалните управляващи от години и никой не ги закача. Сметището постоянно се възпламенява, тези дни също и обгазява селото, което така и така е изложено на миризмите от близката биоцентрала.
Сдружение " Бъдеще за село Труд " сигнализира, че този парцел в действителност е с предопределение пасбище, а не бунище, а локалната власт си затваря очите и разрешава там да бъдат струпвани растителни боклуци. Оказва се, че казусът е решен на хартия още през 2009-та година, когато РИОСВ- Пловдив издава наставление сметището да се закрие, само че 10 години от този момент то безмълвно продължава да си съществува. Този факт изплува от архивни документи едвам тия дни, а реакцията на Станимир Тончев от " Сдружение " Бъдеще за Пловдив " е: " Бих обобщил всичко това с думите „ следена бедност “… За „ годишния надзор “, за какъвто приказва РИОСВ-Пловдив в медийното пространство, няма място за коментар! Що за прилаган надзор е този, след който сметището си е функциониращо и не е мръднало 10 години, след постановлението на шефа на РИОСВ-Пловдив? Писали наставления и съставяли актове! Какво от това? Явно за тези институции приоритет е да събират санкции, а не да пазят здравето на данъкоплатците! Обръщам се от името на Сдружение „ Бъдеще За село Труд “ - ще създадем всичко допустимо тази история да има удобно развиване, както за хилядите пострадали от палежите, по този начин и за тези, които се тормозят, къде ще изхвърлят растителните боклуци във времето! “ добавя Станимир Тончев. 
Наскоро сдружението се обърна към европейските институции, с цел да реши казуса със замърсяването, породено от биоцентралата край селото. За да се съблюдава към този момент издадено разпореждане за нерегламентираното бунище, обаче, думата имат локалните управляващи. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР