Глоба от 250 хиляди евро на ден грози социалната мрежа,

...
Глоба от 250 хиляди евро на ден грози социалната мрежа,
Коментари Харесай

Белгийски съд забрани на Facebook да събира данни

Глоба от 250 хиляди евро дневно грози обществената мрежа, в случай че не съблюдава решението

Белгийски съд принуди Фейсбук да приключи събирането на данни за потребителите

Фейсбук няма право да събира данни за потребителите, реши белгийски съд по дело, което Комисията за отбрана на частната информация води против обществената мрежа още от 2015 година

Съдът упорства Фейсбук да приключи събирането на данни за потребителите, като в противоположен случай за всеки ден нарушаване обществената мрежа ще заплаща по 250 000 евро, до момента в който не доближи сумата от 100 млн. евро.

Според белгийския съд, Фейсбук нарушава закон, следейки потребителите в други уеб сайтове. Социалната мрежа не уведомява потребителите в задоволителна степен за това, че събира лични данни, не прецизира какви тъкмо данни събира и какъв брой дълго ги съхранява.
още по тематиката
Нещо повече, Фейсбук даже не получава очевидно единодушие от потребителите за събирането и съхранението на данните, гласят претекстовете на съда. От мрежата се желае да изтрие всички събрани данни за белгийски жители, включително за хора, които не са консуматори на Фейсбук, против опасност от санкция в размер на 10 млн. евро.

Представители на компанията не скриха разочарованието си от правосъдното решение и оповестиха, че Фейсбук ще апелира, съобщи Гардиън.

Първото решение в интерес на Комисията датира от края на 2015 година, само че Фейсбук подаде тъжба и продължи да нарушава белгийските закони с оправданието, че се намира под друга пълномощия – европейската централа на компанията е в Ирландия.

Адвокатите на Фейсбук оспориха също правомерността на употребяваните в правосъдното решение думи „ browser ” (браузър) и „ cookie ” (бисквитки), защото езици на белгийския съд се явяват холандският, френският и немският. Жалбата беше задоволена и правосъдното решение блокирано.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР