Глоба от 160 лева ще бъде налагана на всеки български

...
Глоба от 160 лева ще бъде налагана на всеки български
Коментари Харесай

Депутатите решиха - ако откажеш да те преброят, 160 лева глоба

Глоба от 160 лв. ще бъде налагана на всеки български жител , който не се включи в идващото национално броене. Това е записано в Закона за преброяването на популацията и жилищния фонд, който беше признат единомислещо от Народното събрание на второ четене.
Глобата ще се постанова както за отвод да се дадат лични данни, по този начин и за отвод да се дадат съответните данни за обещано жилище или жилищна постройка.
Отделно има и други типове санкции. От 500 до 1000 лв. е санкцията за инспектор или преброител, който не извършва отговорностите си по закона. А от 2000 до 6000 лв. е санкцията за корист с данни от преброяването, в случай че не става въпрос за закононарушение, в който случай наказването ще е Наказателния кодекс.
Какво съставлява законът
Иначе в преброяването ще влизат българските жители, които живеят всекидневно в България, жителите на Европейски Съюз и членовете на фамилиите им, които живеят всекидневно в България, чужденците, получили позволение да обитават на територията на България, бежанците с законен статут и хората с открита процедура за приемане на бежански статут, лицата без поданство, както и българските жители, които всекидневно живеят в чужбина.
Ще се събират следните данни – три имена, ЕГН, персонален номер на чужденец, дата на раждане, пол, връзки сред членовете на семейството и фамилията, непрекъснат адрес и сегашен адрес, поданство, статут, страна и място на раждане, фамилно състояние, брой живородени деца, степен на приключено обучение, просветеност, етническа група, изповедание, майчин език, трудов статус, специалност, име на предприятието, за което работи или на което е притежател, местонахождение на работата или образователното заведение, в което учиш, тип на превоза, употребен за пътешестване до работа или образователното заведение, вътрешна и външна миграция на лицата, степен на увреждане (ако има).
Отделно е оценката на жилищния фонд, като „ единици на наблюдаване са жилищни здания, в това число тези, които все още на преброяването не се употребяват за живеене и постройките със смесено предопределение “ както и обособените жилища. Данните, които се събират, са адрес на постройката, географски координати на входовете на постройката, тип на постройката, местонахождение на постройката, година на изграждане, вид на строителната структура, брой на етажите, съществуване на асансьор, брой на жилищата в постройката, съществуване на други обекти в постройката, които се употребяват за нежилищни цели, досегаемост на постройката. За жилищата ще се регистрира типа им, статут на притежаване, вид благосъстоятелност, обща застроена повърхност, брой на пространствата в жилището, кухня и спомагателни пространства, енергийна осигуреност, водоснабдяване и канализация, санитарни пространства, енергийна успеваемост, материална осигуреност и услуги.
Преброяването ще се организира от 22 януари до 15 февруари, 2021 година. Всички събрани данни се употребяват единствено за статистически цели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР