Глоба от 1000 до 3000 лв. за физически лица или

...
Глоба от 1000 до 3000 лв. за физически лица или
Коментари Харесай

Готвят солени глоби за плажуване върху дюни

Глоба от 1000 до 3000 лева за физически лица или имуществена глоба от 2000 до 5000 лева за компании ще се заплащат от осмелилите се да плажуват върху дюните край морето, ситуирани в рамките на зона "А ", зона "Б " или в урбанизираните територии на обитаемоте места след границите на зона "А ". Това плануват измененията в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), оповестени за публично разискване.

За слагането на преместваеми обекти санкцията е от 1000 до 5000 лева, а имуществената глоба от 2 до 10 бона, написа "Монитор ".

„ С измененията в Закона желаеме и цялостна възбрана за плажуване върху дюните “, сподели по този министърът на туризма Николина Ангелкова. „ Искаме забраняването на всевъзможни неща върху тези предпазени обекти - от ремаркета и коли, до палатки и други плажни такъми. Дюните би трябвало да бъдат опазвани в достоверния им тип. Предлагаме и наказания за нарушителите, които сега липсват в закона “, безапелационен бе министърът.

Ангелкова напомни и за неналичието в законите у нас на формулировка за диво къмпингуване. „ За това постоянно в тази посока даваме образец с Гърция, където има доста солени санкции за къмпингуване отвън избраните места, като даже е очакван и до 3 месеца затвор. В България също би трябвало да се разпишат ясни правила, с цел да има изгода за всички “, акцентира министърът на туризма.

Според нея един от пътищата за решение на казуса е съществуването на повече къмпинги. По думите й в този момент къмпингите у нас не дават отговор на актуалните условия, тъй като са доста остарели. „ В същото време с цел да се построи къмпинг, съгласно Закон за устройство на територията, условията са същите като да се вдигне хотел, което не считам за вярно. В тази връзка е нужна смяна и в Закон за устройство на територията “, добави Ангелкова.

Относно казуса с неохраняемите плажове, министърът на туризма, счита, че с предлаганото в ЗУЧК делене на групи, броят на пясъчните линии без стопани по морето ще намалее, тъй като ще се ползват разнообразни критерии за концесионирането и наемането им. „ В момента едни и същи условия важат, както за огромен курорт като Слънчев бряг, по този начин и за Резово “, напомни тя.

Според нея дали и плажовете у нас ще имат звезди, сходно на хотелите, ще се разбере след края на разискването и наой-вече какво ще се одобри в Народното събрание. „ Смятам, че тази база, която е препоръчана в законопроекта за измененията на ЗУЧК е добра за започване на работата за смяна на концепцията за ръководство на плажовете в посока отчитане на самостоятелните характерности на всеки един плаж “, добави министър Ангелкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР