Глен Грант*Бях сравнително спокоен през последните няколко месеца, наблюдавайки разгръщането

...
Глен Грант*Бях сравнително спокоен през последните няколко месеца, наблюдавайки разгръщането
Коментари Харесай

Измамно е, ако си мислите, че е достигнато дъното на руското зло, то става все по-дълбоко и по-дълбоко

Глен Грант*

Бях относително спокоен през последните няколко месеца, наблюдавайки разгръщането на войната. Но има някои неща, които пробвайки се да я осмисля, би трябвало да се кажат в този момент.
Първото е, че офанзивите от Русия не са намалели и региони в източната част на Украйна като Бахмут към момента са пъкъл на земята. Там украинските сили дават съществени жертви и понасят обилни материални вреди. Повече за това по-късно.

Руснаците не престават да правят

безчовечие след безчовечие

Невероятно е, само че за жалост това е истината. Те убиват пандизчии, изключително бойци от батальона Азов, не престават да тероризират цивилни региони в цялата страна нанасяйки ракетни удари. Днес те заплашват да взривят атомната електроцентрала в Запорожие и към този момент са предизвикали големи рискови вреди, което надълбоко тревожи интернационалните нуклеарни специалисти. Наскоро обезглавиха пандизчия и забиха главата му на прът. Накратко, употребяват способи и дейности, които са присъщи за средновековието. И е доста лъжливо, в случай че си мислите, че е достигнато дъното за злото, то става все по-дълбоко и по-дълбоко.

Но това, което ме учудва още повече е броят на страните и водачите, които към момента не мислят, че злото е чак толкоз огромно, с цел да работят и даже да приказват намерено. Държавниците, за жалост, явно отсъстват. Въпреки че чакам неприятни неща от Северна Корея, Китай, Иран и Беларус, не мога да проумея дейностите на " демократична " Индия, Германия, доста африкански страни, нито тишината в Южна Америка. Няма ли нищо, което да ги накара да създадат разлика сред положително и зло, с цел да заемат вярна позиция?

Войната продължава. Забележителната е поддръжката на доста страни, които оказва помощ на Украйна да удържи фронтовата линия, само че към момента не е задоволителна, с цел да обърне тя хода на войната. Надяваме се, че актуалните човешки загуби ще бъдат обезщетени с по-силни и по-добри оръжия и муниции. Използването на HIMARS към този момент дава своя сериозен резултат, само че за тези над 2000 км плюс фронтова линия, техният брой е прекомерно дребен на фона на мащаба на съветските сили. Сериозен проблем има с жизненоважното съоръжение на пехотата. Загубите от борбата с дронове, ръчните радиостанции (като тези по-долу) на Motorola, батериите, нощните мерници, компютри и генератори са

ефикасни и безмилостни

Много от тях, в случай че не и всичките, са подсигурени от доброволни дарения. Особено значими са пикапите и здравите минибуси. Това са жизненоважни уреди, които разрешават на бойците да оцелеят в ежедневните борби. С тях може да се доставя техника, храна, вода и муниции, а ранените и починалите – да бъдат превозени. Ако имат шанс, в най-хубавия случай един камион устоя 2 месеца, само че доста от тях се повреждат или унищожават за дни или от нестихващите артилерийски бомбардировки или поради сложния тук-там терен. Нуждата от повече от тези техника е голяма.

Завършвам поста си, като благодаря на всички, които поддържат украинските военни старания с финансова или материална помощ, само че ви апелирам да не спирате. Всяко евро, $ или паунд оказват помощ. С дрон, струващ към 15000 евро, радиостанции сред 900 -1400 евро (плюс лиценза за криптиране) и коли втора ръка на цена от 2-3 хиляди евро, вашата персонална поддръжка може да промени хода на военните дейности и да избави някой, който заслужава да бъде жив, да остане жив.

*Глен Грант е английският специалист по защита. Той познава чудесно българската отбранителна система и беше основен участник в екипа на Центъра за гражданско-военни връзки, Монтерей, Съединени американски щати, който от 2010-2011 година поддържа методически промените в българската защита.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР