Гледката с разразилия се пожар в емблематичната катедрала Нотр Дам

...
Гледката с разразилия се пожар в емблематичната катедрала Нотр Дам
Коментари Харесай

Българската следа около "Нотр Дам"

Гледката с разразилия се пожар в емблематичната катедрала " Нотр Дам " бе тъжно начало на работната седмица, което обаче очевидно зарадва българските медии. Сайтът " Вести " стартира стремително вторник сутринта със заглавие " Пожар унищожи катедралата " Нотр Дам " в Париж " и материал, в който разяснява, че постройката е въпреки всичко непокътната в по-голямата си част.

В търсенето на резултат уеб сайтът на в. " Стандарт " отиде по-далеч и цитира родопския уебсайт 24rodopi, който пък се базира на турската медиа " Сабах ", и неин водещ материал, в който се упоменава, че фамозната пророчица Ванга е предсказала огромния пожар. Мрачното въодушевление е затвърдено и с публично прессъобщение от Руската православна черква, съгласно която това " било страшна прокоба, чието значение занапред ще се разбулва ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В. " Труд " не се забави да повтори същия материал, освен това на първа страница в броя си в сряда. В него с изключение на повече елементи към заличаването на Париж има и бонус предсказване от Нострадамус, освен това с негов портрет на фона на метеорит, разбиващ се във към този момент напълно опожарената планета Земя. И в. " България Днес " излезе на първа страница с ееееей такива букви " ВАНГА ПРЕДРЕКЛА КЛАДАТА В " НОТР ДАМ " и със напълно мънички изяснява позицията на едноименната потресена фондация - " Няма такова знамение ".

Сайтове като " Българска история " и " Дестинация Дряново " обаче пожънаха триумф, сменяйки апокалиптичния с роден ъгъл в нещастието - с история за Колю Фичето, който през XIX в. бил изпратен от Митхад паша в Париж, където избавя от заличаване известната катедрала, като извел подпочвени води, които рушали стените и та даже и чешмичка направил наоколо до катедралата. Близо дузина уеб сайтове копираха същата вест и до края на деня тя беше към този момент във вечерната емисия на две национални малките екрани, които дебатираха нейната достоверност.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп също не пропусна да запита през туитър за какво парижките огнеборци не употребяват самолети-цистерни, с цел да загасят пожара. На което шефът на парижката пожарна отговори през " Асошиейтед прес " с много огромна въздържаност да не назова такива хрумвания малоумни и изцяло детайлно, тъй като сходно деяние сигурно ще срути горящата каменна катедрала до основи.

В края на интензивността към тематиката с пожара БНР заяви, че Старозагорската община е отворила специфична дарителска сметка за " Нотр Дам ", а министър председателят Бойко Борисов по образеца на Митхад паша предложи на Френската република български реставратори и художници за възобновяване на " Парижката Св. Богородица ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР