Гледайте залеза над морето от Гръцкия театърОпитайте местните сладки и

...
Гледайте залеза над морето от Гръцкия театърОпитайте местните сладки и
Коментари Харесай

По стъпките на Елизабет Тейлър и Оскар Уайлд в Таормина

Гледайте залеза над морето от Гръцкия спектакъл


Опитайте локалните сладки и разхлаждащия сок гранита
 30-01  30-02  30-03
Ако желаете да повървите по стъпките на международни митове като писателите Оскар Уайлд и Труман Капоти, Джон Стайнбек, Ги Дьо Мопасан и Александър Дюма, филмовата легенда Елизабет Тейлър и водачите от G7, композитора Рихард Вагнер и съветския цар Николай II, би трябвало да посетите перлата на остров Сицилия – градчето Таормина. Градът, в подножието на вулкана Етна и с невероятна гледка към Йонийско море, съществува от дълбока античност. А живописността на мястото е оценена от известните с поклонението си пред хубостта антични гърци и римляни. Сред първите туристи, при започване на 19-ти век е немският стихотворец Йохан Волфганг декор Гьоте. Той разказва с ентусиазъм Таормина и трансформира сицилианското градче в наложителна спирка за всички богаташи и представители на аристокрацията, които наложително предприемали по този начин нареченото странствуване “Гранд Тур ”.

Обиколката на най-известните градове на Стария континент и на техните забележителности се приемала като целесъобразна част от образованието на капризните младежи, само че и дала подтик на първите туристически пътувания в Европа. Така или другояче, скритата хубост на града била открита и той станал обичано място за посещаване на светския хайлайф. До ден сегашен в разгара на летните месеци цените на хотелите и другите места за настаняване в Таормина са прекомерно солени. Затова и огромна част от гостите на града го посещават единствено за ден. Но пък визитата сигурно си заслужава.

Най-знаковата забележителност на Таормина е Гръцкият спектакъл, който притегля не толкоз с уникалността или размера си, а с прелестните пейзажи, които се разкриват от мястото – към безкрайното синьо на Йонийско море и към вулкана Етна. Въпреки името си, амфитеатърът, който е вторият по величина на остров Сицилия, дължи по-голяма част от хубостта си на римляните, защото множеството пощадено от вековете от атракцията датира от 2-ри век. Когато била моделирана за гладиаторските борби, на които в империята били фенове. Все отново театърът е в началото построен от гърците още 3 века преди Христа с надалеч по-миролюбиви планове. На мястото през днешния ден се организират разнообразни концерти и кино фестивал, само че съгласно множеството посетили на Гръцкия спектакъл по-впечатляващи от осъществяванията на музиканти и създатели е творбата на природата – залезът, гледан от атракцията.

Ако сте почитател на археологията не пропускайте профилирания музей в града и Одеона от времето на рмиския император Октавиан Август, през днешния ден сврян до църквата на Света Катерина от Александрия.

Ако сте надъхан за по-лежерно превозване на времето можете да вземете въжения въжен превоз и да слезете до плажа, който се намира в подножието на Таормина. Оттам пък можете да си подарите разходка с лодка до няколко пещери в района, известни поради невероятните оттенъци на синьото и играта на светлината в тях. Или да посетите близкия остров Изола.

За да отнесете част от Таормина вкъщи, можете да се разноските по централната улица Умберто Корсо в града и да посетите разнообразни магазинчета, които оферират слънчева сицилианска керамика и други сувенири. Площад “9-ти април ” е желано място за отдих и за приятност на гледката към близкия вулкан Етна. Именно на него се намира и обичаното кафене на актрисата Елизабет Тейлър и на писателя и драматург Уилям Тенеси – “Вундербар ”. Можете да отдъхнете в него и да се насладите на чаша ароматно кафе. Сицилианците са известни с невероятните си сладки десерти, от които измежду най-познатите е каноли – вафлена фунийка, запълнена с апетитен крем и гарнирана по желание с шам фастък, шоколад или сушени плодове. В жегите пък няма по-добро разхладително от сока с натрошен дребен лед – гранита. Сладоледът – джелато също не е за изпускане. Каквото и да опитате от локалната кухня, сигурно ще си оближете пръстите, по тази причина няма да ви даваме препоръки.

Етна е под егидата на ЮНЕСКО


Вулканът продължава да изригва най-малко 2500 години


Стигате в подножието му с кабинков въжен превоз

 30-04  30-05
Вулканът Етна, чиито величествен исполин прави пейзажа край Таормина толкоз прелъстителен, е подложен под отбраната на ЮНЕСКО като международно завещание. Това обаче не може да спре бавното му поглъщане в морето, за което през последните години приказват учените. Кога тъкмо вулканът ще се гмурне в сините води край Сицилия никой не смее да предвижда.

Нито по кое време още веднъж от едно от двете му към момента дейни гърла ще стартират да изригват лава и пепел. Въпреки че вулканът е деен или тъкмо поради това, потокът към кратерите му в никакъв случай не стихва. Лифт води до близо 2500 метра надморска височина, а последните към 800 би трябвало да извървите сами или да наемете джипове за част от трасето. Поне до местата, до които се позволяват туристи.

Етна изригва в продължение на най-малко 2500 години и всява почит в жителите на близките селища. Въпреки че хората се опасяват от мощта му, те не престават да населяват района, защото лавата от над 300-та изригвания на вулкана е трансформирала планината в плодородна градина. На нея виреят портокалови, бадемови, лимонови и маслинови дръвчета.

Първото записано изригване на Етна е през 475 година преди Христа, а последното през предходната година. Според геолозите обаче действително първото изригване, което е оформило вулкана се е случило надалеч преди този момент – преди немислимите 570 000 години. Със сигурност се знае, че най-сериозното записано такова е траяло цели 4 месеца. Започва през 1669 година, а лавата доближава и нанася разрушителни вреди на град Катаня, който е далечен на 30-ина километра от вулкана. Загиват 20 000 души, а 50 селища са разрушени. Според локалните двата най-известни вулкана на Италия – Етна и Везувий са свързани и когато единият изригва, другият е спокоен. Учените към този момент не са открили сходна връзка.

Туристите не пропущат да си вземат от Етна сувенири от лава, а през зимата запалянковци употребяват раменете му и като ски писти. Местните продават в подножието му разнообразни сладка и мед, за които приказва, че имат целебни сили. Еднодневните екскурзии до вулкана, които включват разходка с джипове и лифта, се оферират при цени, започващи от 39-50 евро, а в случай че имате специфични условия, сумата нараства.

За вулкана се описват и редица митове. Една от тях разкрива историята на античния мъдрец Емедокъл. Той скочил в гърлото на Етна, защото мислел, че това е пътят към Олимп и по този начин ще заеме своето място измежду боговете на гръцкия мавзолей. Според друга легенда вулканът бил седалище на древногръцкия господ, настойник на огъня – Хефест. Според трета, точно при Етна висшият гръцки господ Зевс победил многоглавия змей Тифоей, а при всеки опит на чудовището да избяга от кратера, в който е затворен, вулканът бълва лава.

Храмът на хармонията е измежду най-запазените в света


Долината край Агридженто е най-големият археологически обект в света


Светилището на Зевс било по-мащабно от базиликата „ Свети Петър ”

 30-07  30-09  30-08
Другото място под егидата на ЮНЕСКО, което не трябва да пропускате на остров Сицилия е Долината на храмовете край градчето Агридженто. Огромните впечатляващи древногръцки светилища са и най-големият археологически обект в света, ситуиран на повърхност от 1300 хектара. Построени са в интервала 6-5 век преди Христа и са измежду най-запазените в света. Независимо дали ще посетите античните храмове при изгрев, по залез, под парещото сицилианско слънце или в някоя прохладна нощ, сигурно гледката ще ви остави безгласен.

Изграденият през 430 година преди Христа Храм на хармонията или Темпио каузи Конкордия е един от двата най-запазени гръцки храма в света, наред с този на Хефест в Атина. Докато се възхищавате на 34-те му изправени колони, можете да си припомните този факт. В долината се намира и третият максимален изграждан в миналото гръцки храм в света – този на Зевс. Той е три пъти по-голям от този на хармонията, само че за жалост е съвсем опустошен от трусове. Според археолозите той бил по-голям и величествен даже от базиликата „ Свети Петър ” в Рим. Пред него през днешния ден можете да видите впечатляващата гигантска фигура на Атлас, която била една от колоните, поддържащи храма.

Най-старият в долината е Храмът на Херкулес, построен през 6-ти век преди Христа. От него са останали изправени едвам 8 колони. Известният като Храма на Кастор и Полукс, в действителност се състои от фрагменти от разнообразни здания.

Цената на входните билети денем от 7-ми юли до 4-ти ноември е 12 евро, а през останалото време на годината – 10 евро.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР