Гледайте как афганистански активист оспорва говорителя на талибаните относно образованието на момичетата

...
Афганистанският активист за правата на жените Mahbouba Seraj описа забраната на
Коментари Харесай

Афганистанският активист за правата на жените Mahbouba Seraj описа забраната на талибаните върху образованието на момичетата и други ограничения за жените като „престъпление“ и „апартейд“ в зад- документален филм за сцените, издаден, когато групата отбелязва две години от завръщането си на власт в Афганистан.

Серадж, номиниран за Нобелова награда за мир, се изправя срещу говорителя на талибаните Забиула Муджахид по време на среща в двореца на талибаните, документален филм на Al Jazeera Witness, пуснат във вторник.

„За бога, моля, отворете училищата за момичета“, казва тя. „Не е възможно да има поколение, което да не ходи на училище.“

Муджахид казва на Серадж, че опасенията й за образованието на момичетата са „оправдани“, но казва, че „ако ученичките се противопоставят на правителството“, това може да „дестабилизира афганистанското общество“.

„Ако не сме съгласни с решението, което ни съветват учените, и ако те смятат, че вървим в грешната посока, това може да предизвика разделение и да свали правителството.“


Според ЮНЕСКО повече от 2,5 милиона, близо 80 процента от афганистанските момичета и млади жени в училищна възраст, са извън училище от 2021 г. насам.

Решението на талибаните да държат затворени училищата за момичета обърна значителни постижения в образованието на жените през последните 20 години.

Талибаните казват, че зачитат правата в съответствие с тяхното тълкуване на ислямския закон.

Групата е наложила редица ограничения на жените, спирайки повечето жени да работят с агенции за подпомагане, затваряйки салони за красота, забранявайки на жените да посещават паркове и ограничавайки възможността им да пътуват без мъжки настойник.

Много западни страни и страни с мюсюлманско мнозинство отхвърлиха политиката на талибаните за правата на жените.

Серадж предупреди Муджахид, че ако политиката на талибаните по отношение на жените не бъде обърната, светът ще застане срещу тях.

„Хората на Афганистан ще страдат“, каза тя.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР