Гледайки блестяща от сол долина, група от първите саудитски туристи

...
Гледайки блестяща от сол долина, група от първите саудитски туристи
Коментари Харесай

Туризмът е белият петрол на Саудитска Арабия

Гледайки блестяща от сол котловина, група от първите саудитски туристи се спуска по скалисти скатове в един вулканичен кратер, част от скрита тройка от естествени чудеса, които са разпространявани, с цел да се развива туризмът.

Саудитска Арабия скоро ще стартира издаването на туристически визи, отваряйки една от последните граници на световния туризъм - бранш, наименуван " белият нефт " на пустинното царство, защото напъните за диверсификация водят към излизане от зависимостта на страната от недопечен нефт.

Но консервативната страна, прословута със сегрегацията по принадлежност към разнообразни полове и нейните строги правила ца облекло, се счита за малко евентуална дестинация за туристите от света, с изключение на мюсюлманските поклонници, посещаващи свети места в Мека и Медина, написа в собствен материал AFP.

Сега, в средата на историческата обществена смяна, кралството търси място в световната карта за туризма, като разпространява обекти като кратера Ал Уахба, които не са известни даже в Саудитска Арабия заради съвсем цялостната липса на локален туризъм.

В един топъл зимен уикенд, частният туроператор Амр Халифа е довел група от саудитски лагерници, с цел да се разходят до дъното на кратера.

С щеки в ръце, туристите се борят с хлъзгави, цялостни с камъни пътеки, по своя път към солената котловина.

“Разказах на другари за Ал Уахба”, споделя работещия в Джеда корпоративен банкер Мохамед Бахрун. „ Нямаха и визия “.

Малко известният кратер, едвам на четири часа път с кола от град Джеда, е излишък от вулканична активност – съгласно локалният фолклор обаче, той се е оформил, когато две планини били толкоз влюбени, че едната от тях се изтръгнала от земята, с цел да се съедини с другата, оставяйки на мястото си кратер.

През последните месеци управляващите построиха пътища и отбелязаха трасето до обекта и построиха заслони за пикник към ръба на кратера.

" Основното предизвикателство е да се създадат такива туристически обекти налични ", сподели Халифа, като добави, че през уикенда в къмпинга е единствено неговата група.

Голямо богатство

Туризмът е един от най-важните детайли на " Визия 2030 " - проектът за подготовка на най-голямата арабска стопанска система за епохата след петрола, която беше замислена от принц Мохамед бин Салман.

През август кралството разгласи многомилионен план за превръщането на 50 острова и други девствени места по Червено море в първокласни курорти.

Планира се също по този начин създаването на исторически обекти като вековният Мадаин Салех, място с пясъчни гробници от същата цивилизация, построили града Петра в Йордания.

Кралството цели съвсем да удвои годишния брой на туристи, които притегля - до 30 милиона до 2030 година, - като се чака секторът да стане един от най-печелившите.

Шефът на туризма принц Султан бин Салман бин Абдулазис съобщи пред AFP предишния месец, че през първото тримесечие на 2018 година би трябвало да се приготвят електронни визи за " всички жители, чиито страни разрешават на жителите си да посещават " страната в Персийския залив.

" Кралството е доста огромно богатство ", сподели принц Султан, описвайки зашеметяващите му пейзажи. " Ние не сме просто търговци на нефт. "

В опит да промени разбирането, Саудитска Арабия облекчи някои от най-строгите си правила - повдигане на възбраната за кино, разрешаване на смесени по сексуален симптом спортни събития и оповестяване, че на дамите ще им бъде разрешено да карат от идващия юни.

Но безспорната възбрана върху алкохола към момента прави мъчно да се продава на доста световни туристи, споделят специалисти.

Слуховете се въртят към проектите за основаване на изключителни курорти за задгранични туристи, които, сходно на доста комплекси на пришълци в Рияд, биха имали по-спокойни правила.

Но принц Султан сподели, че кралството, дом на най-свещените за исляма места, няма да разреши алкохола, защото " не желаеме да се откажем от нашата просвета и локалните полезности ".

" Като се има поради чувствителността на отварянето за огромен брой не-мюсюлмански туристи, чакам управляващите да се съсредоточат повече върху насърчаването на локалните и районните гости преди всичко, до момента в който туристическата инфраструктура се развива ", сподели Кристиан Улрихсе от Института за социална политика „ Бейкър “ в университета " Райс " в Съединени американски щати.

" И по-късно внимателно да стартира продаването на кралството на света. "

Пътуването унищожава бариерите

Но международните туристически организации като английската Steppes Travel към този момент възнамеряват да оферират пакетни екскурзии.

" Има доста благоприятни условия за саудитски туризъм - знаем това не на последно място от търсенето, което имаме в нашата лична база данни ", сподели Джъстин Уатеридж, шеф на Steppes Travel пред Агенция Франс Прес.

" Има интерес в тези, които познават и схващат Саудитска Арабия и не се нуждаят от доста други промени с изключение на издаването на туристически визи. Пътуването унищожава бариерите и предразсъдъците. "

Туризмът към момента е " нова идея " за Саудитска Арабия, сподели Халед Батарфи, публицист, живеещ в Джеда.

В Ал Уахбах това наподобява се трансформира.

Когато групата за пешеходен туризъм излезе от кратера, лидерът Халифа отвори багажника на своя джип, с цел да подготви палатките, сгъваемите столове, дърва за огрев и месото, с цел да спретне лагера покрай ръба.

" Когато саудитците отиват на къмпинг, те вземат цялата си къща с тях ", сподели той, до момента в който групата се открива за студената нощ. „ Това би трябвало да се промени “.

Източник: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР