Гледам номинирания вчера за нов главен прокурор сегашен заместник на

...
Гледам номинирания вчера за нов главен прокурор сегашен заместник на
Коментари Харесай

Иван Гешев, петият главен: Ето ги враговете, останалото е пропаганда

Гледам номинирания през вчерашния ден за нов основен прокурор настоящ заместител на Цацаров Иван Гешев по Българска национална телевизия да дава отговор на въпросите на водещия публицист от държавната телевизия, който го е посетил в кабинета му, и се постанова да стартира изначало портрета, който към този момент пишех. Гешев безпрепятствено и без да му мигне окото изброява тези, които разрушават реда и стабилността в България, споменавайки ги поименно. И по този начин опровергава теоретичната максима, че колкото е по-голяма властта на един орган, толкоз повече би трябвало да внимава в назоваването на своите цели, тъй като се саморазкрива като... несбъднат, само че съзнателен сатрап или най-малко чиновник на пристрастна правда. А съгласно европейските полезности, в които и той самият се кълне, това не е за проявление.Иван Гешев явно не счита такова саморазкриване за недостатък, противоположното - за него висок професионализъм и независимо служене на законността значи да покаже, че безбрежната процесуална власт на основния прокурор може да бъде употребена - в случай че не за насила на съда да се разправи с посочените, то най-малко да бъдат враговете жигосани пред народа, да се увери той, народът, че всяка опозиция, даже душевната, е безсмислена и и това е задоволително да бъде опазена стабилността на съединените в едно три управляващи от подронващите тази непоклатимост противников детайли.

За да посочва враговете с такова успокоение, Гешев има зад тила си поддръжката освен на цялата прокурорска гилдия и съсловните организации на прокурорите и следователите (чиято кариера зависи прочее от колегията). След такова говорене, каквото чухме, две неща могат да се кажат за Гешев сигурно:
Той има поддръжката освен на прокурорската гилдия,
а и
персонално на основния прокурор Сотир Цацаров
и на цялото лоби в правосъдната власт на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски


Това е по този начин, тъй като в прокуратурата и надлежно в прокурорската гилдия няма и не може да има други отзиви отвън това на основния прокурор. А Делян Пеевски е измежду малцината едри представители на бизнеса, в случай че не единственият, непипнат до момента от прокурорите на Цацаров, противоположното - той е заявено чист.
Всичко това значи, че кандидатурата на Гешев е авансово съгласувана сред всички субекти с действителна власт в страната и можем да считаме избора му за сигурен. Официална информация на петия основен прокурор Иван Гешев е на 49 години, роден в София, приключил е право в Школата на Министерство на вътрешните работи, към този момент Академия на Министерство на вътрешните работи, и влиза в правосъдната през 1996 година като следовател - до 2006 година От 2006 до 2012 е прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2012 до 2016 /периода на основния прокурор Цацаров/ се изкачва в Софийската градска прокуратура. През 2016 година е назначен за началник на преди малко основаната Специализирана прокуратура, на която бяха предоставени делата за високата корупция. Тогава стартира да изгрява звездата на Гешев - акциите на спецпрокуратурата бяха обобщавани от него на всяка седмица на специфични брифинги и вечерта новините по малките екрани започваха с изявленияна на Гешев. От юли 2018 е заместник-главен прокурор. Бързото нанагорнище на кариерната стълбица след поемането на властта от Цацаров подсказва, че Гешев е оценен точно от него като перспективен кадър на прокуратурата, който един ден ще се окаже подобаващ да го размени. " Виcoĸa пpoфecиoнaлнa ĸoмпeтeнтнocт, вoля зa нaлaгaнe нa зaĸoннocттa, бoгaт пpaĸтичecĸи oпит, aдминиcтpaтивни yмeния на началник, изявeнa нeзaвиcимocт, висок етичен стандарт. ", написа в претекстовете за номинацията му.
Изброяват се премиите му, след които алегорично се откроява грамота и плакет " Джовани Фалконе " - на името на убития от мафията италиански прокурор от юбилейно издание на състезанието " Страхливият умира всеки ден, смелият единствено един път " – 2019 година на Посолството на Италия и Община Благоевград.Пише в претекстовете, несъмнено, и това, че не са се удостоверили сигналите против него, в това число за спор на ползи по делото " Иванчева ". А сигналът, който до момента е опровергаван единствено с познатите оценки за враговете, гласеше, че дамата на господин Гешев е била обвързвана с лице, което има общи компании с главния очевидец по делото " Иванчева " - предприемача Александър Ваклин. Звездата изгрява с делото КТБ, в което Пеевски го няма,
тъй като ги няма " и Обама, и Путин "
Гешев се оказва способният да изнесе на плещите си делото за източването на КТБ с близо двайсет обвинени с 15 хиляди страници обвинителен акт и стотина очевидци, измежду които обаче го няма най-близкия бизнесприятел на основния обвиняем банкера Цвеган Василев - депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Само Гешев е кадърен да не отговори на въпроса за какво го няма Пеевски като очевидец: " Няма ги и Обама, и Путин, и други ги няма ", отвръща непроницаемо-невъзмутимо Гешев и поставя завършек на въпросите.

И спектакълът пред Министерството на младежта и спорта доизгради облика на Гешев: зрелищното арестуване на кмета и зам.-кмета на " Младост " Десислава Иванчева и Биляна Петрова, броенето на парите на тротоара в ефирен ефир, за което не се откри един самостоятелен правист да каже, че било наложително съгласно Наказателно-процесуален кодекс там да се извърши, както и недопускането на юриста на задържаните, който беше заставен да стои на вятъра два часа в подлеза пред Спортната палата /и отново не беше пуснат при арестуваните - това видяха правосъдните репортери/. Нарушените права на двете дами са към този момент в изпратената тъжба до Европейския съд в Страсбург, само че няма да заплати Гешев за възможното наказание на страната, макар че той се популяризира, като персонално ръководеше акцията.

 Иван Гешев управлява задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова пред Спортната палата, 17 април 2018 година
© Цветелина Белутова

Иван Гешев управлява задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова пред Спортната палата, 17 април 2018 година
За последните две години се очерта най-характерната специфичност на Гешев като прокурорски началник: Каквото не доближава в делото,
го компенсираме с брифингите, т.е. с пропагандата
Забележете - не с писмените публични известия на прокуратурата, най-малко не всеки път, а с брифингите на Гешев, на които може да се каже всичко, даже това, което едва ли в миналото ще влезе в обвинителния акт, камо ли пък да се одобри съществено от съда, само че нали в говоренето всичко е разрешено, за разлика от формалните известия.

Говоренето на Гешев заменя доказателствата и произнася присъдите - тази специфичност бях нарекла " гешевизация " на битката с престъпността: това е паралелното наименуване на вярното и неверното по методиката на Гешев, което би трябвало да се схване на равнище народ /вместо на равнище съд/, тъй като този народ гласоподава на избори. Този подробност е измежду особеностите на ерата Цацаров - Гешев, която ги отличава от предшествениците им и мощно политизира тяхното ръководство на прокуратурата. Кое отличава " петия подред " от предшествениците му

Отразявам петия избор на основен прокурор: Иван Татарчев - Никола Филчев - Борис Велчев - Сотир Цацаров - Иван Гешев. И Татарчев, и Филчев, и Борис Велчев в своето ръководство на прокуратурата отразяваха себе си с всичките си страшни и неприемливи, или меки и дипломатични особености, и личните си показа за прокурорска власт, което непроменяемо ги конфронтираше малко или повече със съответната ръководеща власт. При тях беше ясно и транспарантно държанието на прокуратурата, въпреки и оспоримо, или неефективно.

При Цацаров - Гешев стартира огромното покриване на действителните претекстове за едно или друго деяние на прокуратурата. От една страна, за първи път не виждаме борба на основен прокурор с ръководещата власт /дори Борис Велчев учтиво-укоризнено посочваше, че са нужни промени във функционалностите на прокуратурата, а те зависят от волята на политическата власт /, която извършва всички законодателни претенции на основния прокурор. За първи път при Цацаров имаме осъществена на дело в цялостна мяра мощта на на практика безконтролната прокурорска власт, и то с цел да бъде държана в избрана посока политическата власт, без да имаме забележима борба с нея. Пример: аферата Костинброд, при която с присъединяване на прокуратурата беше понижен изборния резултат на ГЕРБ и пристигна на власт държавното управление на Орешарски. Да сте чули Бойко Борисов да е нападнал Цацаров за това неприемливо от закона вмешателство на прокуратурата на политическия терен? Няма и да чуем. Виждаме мир и взаимна поддръжка, а зад завесата рекет и дълговечност.

Гешев - опазването на матрицата

Имаме всички учредения да чакаме, че ерата Цацаров ни е обезпечена с дълговечност, слушайки тази заран Гешев. Политическата власт натрупа прекомерно доста провали и грехове, с цел да си разреши и минимален ход настрана от визията на най-мощната институция в страната - Прокуратурата на Република България, тъй като във всяка секунда може да я сполети нов " Костинброд ". А Гешев ще пази статуквото, с цел да не вземе да завоюва изборите някой, който ще тръгне да трансформира матрицата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР