Гледам на Европейския съюз като на нашата застраховка живот, казва

...
Гледам на Европейския съюз като на нашата застраховка живот, казва
Коментари Харесай

Брексит трябва да бъде зов за събуждане на ЕС, казва Меркел

Гледам на Европейския съюз като на нашата застраховка живот, споделя немският канцлер Ангела Меркел в просторно изявление за английския финансов всекидневник "Файненшъл таймс ".

Брексит би трябвало да бъде вик за пробуждане за Европейски Съюз, приканва Меркел. В изявлението тя приказва за промени на интернационалните институции, за подсилване на Европейски Съюз, за връзките сред Европа и Съединени американски щати и сред Европа, в частност Германия, и Китай.

В безкомпромисния свят, в който демократичните правила са изтласкани настрана от законите на джунглата, Меркел счита, че има едно решение и то е да се залага двойно на Европа. "Гледам на Европа като на нашата застраховка живот. Германия е прекомерно дребна, с цел да упражнява геополитическо въздействие сама по себе си, ето по тази причина ние би трябвало да вкараме в приложимост всички придобивки на единния пазар ", добавя тя.

Меркел споделя, че е решена да продължи да пази мултилатерализма - едно разбиране, което в ерата на Тръмп, Брексит и възраждаща се Русия наподобява изложено на рискове. Според Меркел би трябвало да бъдат непокътнати "най-добрите обстановки, при които всеки печели и когато взаимноизгодното и за двете страни партньорство е прилагано на процедура по света ".

Германският канцлер признава, че тази идея е изложена на все по-голям напън. Според Меркел системата на наддържавните институции като Европейски Съюз и Организация на обединените нации отразява "един теоретичен урок от Втората международна война и от предходните десетилетия ". Но в този момент, когато са останали толкоз малко живи очевидци на войната, значимостта на този урок отслабва, предизвестява Меркел. Тя признава, че Тръмп е прав, като споделя, че организации като Световната комерсиална организация или Организация на обединените нации се нуждаят от промени. Никой не се съмнява в това, споделя Меркел, само че прецизира, че не слага многостранната конструкция на света под въпрос.

Тя регистрира, че Германия е извлякла доста изгоди от НАТО, от разширения Европейски Съюз и от глобализацията.

Оттеглянето на Англия от Европейски Съюз ще продължи да тегне над Брюксел и Берлин, а противоположното преброяване за нова договорка за споразумяване на комерсиалните връзки след Брексит ще бъде тъкмо когато Германия е ротационен ръководител на съюза през втората половина на годината. Берлин се тормози от едно Обединено кралство, което след Брексит може да си резервира правото да се разграничава от европейските правила за стоките, правата на служащите, митата и екологичните стандарти и по едно и също време с това да сътвори мощен стопански съперник на прага му.

Въпреки тези страхове на Берлин Меркел обаче остава внимателен оптимист и счита, че Брексит би трябвало да бъде "зов за пробуждане " на Европейски Съюз. "Необходимо е Европа да отговори на това, като вдигне залога, като стане по-привлекателна, новаторска, изобретателна, положително място за изследователската активност и обучение. Конкуренцията може да бъде доста продуктивна ", отбелязва тя.

Относно европейско-американските връзки при Тръмп, Меркел напомня, че от години Европа и Германия са се плъзгали надолу в листата с целите на Съединени американски щати и че още президентът Барак Обама е приказвал за "Азиатското столетие " от американска вероятност. "Това също по този начин значи, че Европа към този момент не е в центъра на международните събития ", споделя немският канцлер. "Фокусът на Съединени американски щати върху Европа отслабва - това ще бъде при който и да било американски президент ", отбелязва Меркел. За нея подобаващият отговор е Европа и в частност Германия да поеме по-голяма отговорност. Тя напомня, че Германия към този момент е дала обещание да извърши задачите на НАТО да харчи 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита до началото на 2030 година Меркел акцентира, че трансатлантическите връзки остават от значително значение за нея, само че признава, че Европа би трябвало също по този начин да развие свои лични военни качества. Според нея има райони, които са отвън първостепенния фокус на НАТО, където "Европа би трябвало - в случай че е належащо - да бъде подготвена да бъде въвлечена. Виждам Африка като един образец ", споделя Меркел.

Тя пази околните връзки на Берлин с Пекин и прибавя, че би посъветвала хората да не гледат на Китай като на опасност единствено тъй като е съумял в стопански проект. "Както е и в тази ситуация с Германия, възходът на Китай значително се дължи на усилената му работа, творчеството му и техническите му знания и умения ", споделя Меркел. Тя признава, че китайската икономическа мощ и китайските геополитически упоритости значат, че Китай е съперник на Съединени американски щати и на Европа. Отговорът на това обаче не трябва да бъде цялостно уединяване на Китай, предизвестява тя. Меркел добавя, че Германия би трябвало да затегне условията за сигурността към доставчиците на телекомуникационни услуги и да диверсифицира тези снабдители, тъй че страната в никакъв случай да не е в позицията да бъде подвластна от една компания в региона на технологиите от пето потомство (5G).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР