Гледам, че всякакви гузни душици опитват да търсят алиби за

...
Гледам, че всякакви гузни душици опитват да търсят алиби за
Коментари Харесай

ВСС и моментът на върховна прозрачност

Гледам, че всевъзможни гузни душици пробват да търсят оправдание за своята дейна или пасивна колаборация в инсталирането на Гешев с опорката, че отговорна била процедурата. А, тъй като процедурата била " призната " от мен, съм отговорен аз. Накратко: Христо Иванов избра Гешев. Не съм сигурен до каква степен въобще има смисъл да отговарям*, само че въпреки всичко, в случай че някой желае да чуе и моята позиция, да кажа.

Да стартираме с уточнението, че последните промени в тази процедура бяха импортирани в Народното събрание не от мен, а от наследничката ми на поста, само че не това е значителното.

Същественото е, че не процедурата взима решенията, тъй като тя не е някакъв изкуствен интелект или самоизпълняващ се автоматизиран логаритъм. Решенията се взимат от съответните членове на Висш съдебен съвет. Процедурата има за цел само да сътвори предпоставките за едно осведомено, транспарантно и отговорно решение от страна на всеки от членовете, стига те да имат волята за това.

Съответно, процедурата уреди дълъг интервал за тези назначения, тъй че да има задоволително време и за спор, и за размисъл, и за образуване на социална реакция. Въведоха се и цяла поредност инспекции и събиране и издание на документи, тъй че в случай че някой има волята в действителност да ревизира качествата и предишното на претендентите, да има инструментите за това. Предвиди се опцията за слагане на въпроси от външни лица, укрепи се условието за обосноваване на вота, вкара се лъчение на съвещанията в интернет. Много значимо беше премахването на тайното гласуване… Но всичко това са единствено принадлежности и предпоставки, то не може да замести волята и отговорността на членовете на съвета.

Доколкото мога да се ориентирам във версиите на опорката за " отговорността на процедурата ", има две по-конкретни рецензии: по отношение на гаранциите за съществуване на конкуренция и по отношение на правилото прокурорите да си вземат решение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР