Гледах наскоро една комедия - Шефове гадняри“. В нея много

...
Гледах наскоро една комедия - Шефове гадняри“. В нея много
Коментари Харесай

Лекът срещу ужасния шеф

Гледах неотдавна една комедия - „ Шефове гадняри “. В нея доста тъкмо бяха обрисувани събирателни облици на три вида неприятни - и в дословния, и в преносния смисъл, мениджъри. Първият - нечовечен, безсъвестен изпълнителен шеф, който не си поплюва, тормози подчинените си и им похвърля примамки, с цел да получи това, което желае. Вторият е придирчив и капризен до патологични крайности юноша, който наследява фамилния бизнес от умрелия си татко и няма визия по какъв начин се ръководят хора. Третият е зъболекар - жена, който тормози полово асистента си.

Жертвите на тримата мениджъри във кино лентата не можеха да се откажат от работата си в името на персоналното успокоение - те се нуждаеха от тези работни места. Вместо това, сформираха комплициран проект по какъв начин да унищожават физически шефовете си.

В действителния живот, ужасните шефове са покруса, а не комедия. Недоволството на работното място не е смешка.

Не става въпрос единствено за обиди, които предизвикват съществени морални вреди, а по-скоро за коравосърдечие. Ужасните шефове желаят надзор. Те чакат подчинените да бъдат разполагаем 24 часа, 7 дни в седмицата и да се оправят в нереалистични периоди с лимитирани запаси. А когато работата е свършена, шефовете могат да я пренебрегват за дълъг интервал от време, като че ли за нея в никакъв случай не е имало периоди.

За да се сведе до най-малко въздействието на ужасните шефове, фирмите могат да подсигуряват, че работата се прави въз основа на справедливи ограничения, а не на субективни такива. Те би трябвало да оферират образования, да се учат на почитание. 

Най-добрият лек за този вид шефове са различни взаимоотношения и съдействие. Организациите, които предизвикват мощни, многопосочни връзки измежду сътрудниците, отслабват контрола на един автократичен началник. Те декларират повече от евентуално, че греховете на ужасните шефове ще бъдат изложени на показ.

Друг добър метод да се обезвреждат ужасните шефове е да се фокусирате върху задачата си да помогнете на другите към вас да съумяват. Мениджър, който ще нарека Пиер, беше изпратен от неговата компания да управлява работата на нейно поделение в разрастваща се страна. Мениджърът там беше мощно автократичен. Той даде на Пиер офис, в който липсваха съществени улеснения и от самото начало го игнорираше. След няколко дни Пиер реши, че ще откри собствен персонален помощник във компанията, който не е предан към шефа. Той беседва с хората поотделно и откри, че всеки от тях има проблем с мениджъра си. Скоро Пиер стартира да води тези диалози в дребни групи. Така се образува една огромна група, която припозна в него своя нов началник и изпълняваше и работеше по неговите условия. Ужасният началник не можеше да ги управлява и да спре инерцията. След малко повече от месец той беше уволнен за корупция.

Най-добрият лек за един ужасяващ началник е един прелестен сътрудник. Намерете го!

Розабет Мос Кантер за Harvard Business Review
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР