Глеб Каракулов е капитан във Федералната служба за охрана (ФСО)

...
Глеб Каракулов е капитан във Федералната служба за охрана (ФСО)
Коментари Харесай

Бивш бодигард на Путин разказва за тайните му влакове, жени и параноите му

Глеб Каракулов е капитан във Федералната работа за защита (ФСО) на Русия. До средата на октомври 2022 година е инженер в Дирекцията за връзки на президента Владимир Путин. Задълженията му са включвали обезпечаването на секретни връзки на президента. В началото на октомври той отпътува за Астана, където президентът трябваше да взе участие в три събития по едно и също време: среща на върха на Конференцията за взаимоотношение и ограничения за подсилване на доверието в Азия, съвещание на Съвета на държавните глави на Оперативно-наблюдателно дело и среща на върха Русия-Централна Азия. На 14 октомври, последния ден от пътуването, Каракулов бяга с полет за Истанбул дружно със брачната половинка и щерка си. Той е най-високопоставеният офицер от разузнаването след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, който е избягал от страната и е осъдил войната. Той е търсен от Русия и против него е формирано наказателно дело за дезертиране.
Прочетете още
Интервюто, което центърът " Досие " прави с Каракулов, е записано в края на 2022 година Публикувано е в този момент, след като организацията се убеждава, че Каракулов и фамилията му са в сигурност.

Как решихте да напуснете работата си?

Имаше доста сигнали, че не съм подготвен да направя компромис със съвестта си, до момента в който съм на работа. Съвестта ми споделяше: " Виж, това не е твоето. " Предстоеше ми да се пенсионирам след по-малко от 2 година Планът ми беше да завърша службата си, да изплатя ипотеката и това да е всичко - нямаше да възобновя контракта си. Но през февруари тази година избухна престъпна война и аз не можех да се преборя със съвестта си. Просто не можех да бъда на работа на този президент. Смятам този човек за военнопрестъпник. Макар че не участвах съответно във военните дейности, само че не считам за допустимо да извършвам неговите незаконни заповеди или просто да бъда на негова работа.

Вие не сте в Русия. Как напуснахте Русия? Как напуснахте ФСО?

Подадох си оставката задочно. Всъщност това стартира на 24 февруари. Аз, както и доста други жители на нашата страна, по някаква причина се надявах, че няма да се стигне до ескалация, да не приказваме за открита експанзия. На 24-ти сутринта несъмнено съм седял половин час в ступор. След това, очевидно поради всичките ми терзания, имах здравословни проблеми, апендицит,... И три месеца бях в отпуск по болест. Успокоих се малко, започнах [да си казвам], че това не ме визира. Но, несъмнено, към този момент бях осъзнал, че би трябвало да си потегли по-рано, да не очаквам да се пенсионирам.

За страдание паспортът ми изтече и трябваше да се оправя с приемането на елементарен цивилен паспорт. Бяха минали три месеца, а също така имаше и празници. В резултат на това първото ми служебно пътешестване след толкоз дълъг интервал стартира на 1 август - и то едновременно за 19 дни. И аз бях тъкмо в разгара на разискването, знаете ли, слушах всичко, което се случваше във войната. Дори не знам по какъв начин да предам какъв брой непоносимо и гадно беше това.

Значи сътрудниците ви във ФСО са обсъждали какво става на фронта?

Направо се любуваха на това. Не знам, [изпитах] някакво страховито омерзение. Планирах просто да напусна, да измисля някаква причина. Трудно е да се приключи контракт, само че може да се направи.

Следващото нещо е 21 септември, мобилизацията. Осъзнавам, че даже да подам оставка, ставам офицер от запаса. И пряк полет незабавно след уволнението към фронта. Категорично не мога да се съглася да вземам участие в тази незаконна война. Пристигам, мисля, на 22 септември. А няколко дни по-късно разбрах, че съм плануван за командировка. Този път това беше Астана, Казахстан.

Имах концепцията, че това е добра опция, която не трябва да се изпуска: или да продължа да пострадвам и да послужвам, или да си подам оставката - и след това напряко на фронта, или да отпътува. И благодарение на публицистите да кажа, че това е незаконно: не можеш да се успокояваш по този начин и още повече да подкрепяш войната.

Какво се случи в Астана? Как планирахте това бягство?

Отлетяхме за подготовка на 6 октомври. Съпругата ми остана в Москва още няколко дни, а на 8 октомври отлетя за Астана дружно с дъщерята. До момента на заминаването нямахме време да вършим нищо значимо: нито движимости, нито кола да продадем. Автомобилът беше регистриран на брата на брачната половинка ми с контракт за подаяние. Изпратихме му и движимости, които можеха да му бъдат потребни или които можеха да бъдат продадени. Опитали ли сте се да поберете целия си живот в три куфара?

Значи това е вашето служебно пътешестване, отивате там дружно с сътрудниците си от ФСО. Няколко дни по-късно към вас се причислява брачният партньор ви и това не провокира никакви въпроси у сътрудниците ви? Предполагам, че нормално съпрузите не следват чиновниците на ФСО.

Тя не беше покрай мен, не беше в същия хотел. С нея се разминахме единствено един път, преди да отидем дружно на летището. Тя пристигна да вземе куфара ми, тъй като имам приблизителна визия, че в случай че потегли по средата на деня с куфар по обед, това може да притегли вниманието. И по този начин, ние с нея, които живеехме настрана, пресякохме пътищата си и тя влезе в стаята ми. Казвам го умерено, само че в реалност... Тя в никакъв случай не е била в чужбина. Но трябваше да отиде в хотела, той си имаше лична работа за сигурност. Трябваше да й се каже по какъв начин да се качи на етажа и по какъв начин да стигне до такава степен, тъй че да е бързо и да не провокира въпроси. Трябваше да откри време, в което да няма никой в стаята ми.

Казвам ви, изглеждаше, че това ще й отнеме безусловно 2-3 минути. Но тя в действителност се притесняваше. В този миг бях с детето малко по-далеч от хотела, с цел да не ме види никой.

Командировката ви продължава и най-после решавате, че е време да избягате. Как се случва това?

Не е имало ясна дата и час. Всичко беше доста динамично и аз все си мислех: " Добре, но не през днешния ден, през днешния ден отново би трябвало да работя ". Така че за към 2-3 дни всичко се отсрочи, а по-късно доста фактори съответстваха. Най-важното беше, че 14 октомври беше последният ден на задачата. На 15 октомври сутринта нашата група от офицери от ФСО щеше да отлети назад за Москва. Вече не беше допустимо да се отсрочва.

Друг фактор е, че ние имаме публични паспорти, само че не ги получаваме постоянно в ръцете си. Не знам какво общо има това, може би в този момент въобще няма да ги получат след моя казус. В Астана ни дадоха паспортите, тъй като трябваше да [доказваме самоличността си] по време на работа. Спомням си шока, когато на 14-ти сутринта помощникът на началника на свързочната група сподели да предадем паспортите. С други думи, имах паспорта си от една седмица преди този момент. Събитието към момента продължаваше, а те към този момент ми споделяха да го предам. Седя със слушалки на ушите, виждам техниката или виждам нещо в YouTube. Някой подава документите, а аз като че ли не го чух до последния миг. Дори в случай че някой ми каже: " Е, къде ти е паспортът? ", бих споделил, че евентуално е в хотела. Просто разнообразни хотели - в единия живеех, в другия работех. Можеше да кажеш, че паспортът е в различен хотел, а аз щях да отида и да го донеса за обяд.

Също по този начин се съгласиха авансово, че след работа ще отида да пазаря сувенири. С други думи, усилих времето, в което нямаше да ме търсят.

Как си тръгнахте?

Около три часа отидохме със брачната половинка и детето на летището. Момчетата, които не бяха на работа, скоро желаеха да отидат да пазарят. Изпратиха ми SMS, в който ме питаха къде съм. Помислих си: по дяволите, да отговоря ли или не? Трябва да отговоря. И пиша, че съм желал [да отида на шопинг], само че следобяд ме е болен стомахът, тъй че да идат без мен. Може би към пет часа [ще мога]. Някак си съумях да ги разсея.

И отивате на летището.

Да. Центърът беше затворен поради срещите на върха. Притеснявах се и за тапите. Но нямаше тапи до летището. След това имах нормалното чекиране за полета ми до Истанбул и предаване на багажа. Помислих си, че на летището може да има някакви въпроси, защото паспортът ми беше малко по-различен от елементарния: беше с друг цвят. Не, нямаше никакви въпроси. Оттук нататък беше единствено въпрос на вътрешен ужас.

Полетът закъсня с към час. Мисля, че тръгнахме в 5:30. А те към този момент ме търсеха. Така че към 17:00 часа несъмнено съм написал, че няма да се занимавам със сувенирите. Отивам на работа, просто ще си довърша работата. Около 17:15 ч., към 10-15 минути преди полета ми, просто изключих телефона си.

Нека си го кажем напряко. Активен чиновник на ФСО и брачната половинка му напущат работното си място. Той изчезва за няколко часа. Преминава през граничния надзор. И никой не се е развикал, никой не е тичал да ви търси с пушки и кучета, никой не се е опитал да приземи самолета, с който летите? Спокойствието на сътрудниците ви е изумително.

Трябваше да отклоня малко вниманието им. Сигурно са били доста ядосани.

Летите още няколко часа, самолетът ви се приземява, включвате телефона си. И ви бомбардират със известия за това какъв шарлатанин и изменник сте?

Не е имало тъкмо такава тълпа от известия. Имаше към пет известия, може би. Имаше доста известия, когато изключих телефона си. Имаше и известия от рода на: " Къде е той? " Може би е тръгнал натам. Може би към този момент е тук? " Да отидем в стаята. Той не е там. " Не броя този тип известия. Но имаше две или три известия от вида " о, ти, непрокопсаник ". А към мен се е обръщал и един действен служащ.

Какво имате поради под " действен служащ "?

Той си мислеше, че ще му отговоря, но по този начин и стана, написа това, като...

" Здравей, по какъв начин си? "

" Това е по този начин и по този начин, свързвам се незабавно. " ДОБРЕ.

Колко бързо съгласно вас сътрудниците ви са разбрали какво се е случило?

Мога единствено да допускам. Вероятно, в случай че съм изхвърчал в 17:30 ч., към 18:00 ч. е имало ясно осъзнаване. Но това беше единствено осъзнаване, а по-късно трябваше да се следва цялата тази верига [от дейности по време на бягството]. Оперативният офицер ми писа към 20:00 часа астанско време.

Тоест, в случай че качването на самолета се беше забавило с още половин или един час, щяхте да бъдете хванати на летището.

В оня миг не желаех да мисля за това. Жена ми беше доста обезпокоена. Спомням си случая в Беларус, когато самолетът беше партерен. Но въпреки всичко си споделях, че съм елементарен инженер, за какво би трябвало да приземяват самолета поради мен.

Но вие не сте елементарен инженер, вие сте чиновник на ФСО. Очевидно е, че от позиция на съветското законодателство вие правите престъпно закононарушение.

Да, тъкмо по този начин.

Как можете да сте спокоен в такава обстановка?

Просто си дадох сметка, че в случай че бях траял да послужвам, това щеше да е още по-голямо закононарушение за мен. Не по съветското законодателство, а нещо незаконно от човешка позиция.

Кога казахте на брачната половинка си, че сте решили да напуснете службата?

Да, трябваше да го кажа на 24 февруари. Казах й, че несъмнено завършвам с ФСО.

Тя съществено ли одобри, че в действителност сте подготвен да напуснете?

Не мисля по този начин. Не съм подготвен да отговоря вместо нея, само че евентуално е имало някакъв блокаж. Как по този начин, преди малко направихме ремонта, кухнята, колата и всичко останало, всички родственици живеят в Русия, би трябвало да се откажеш от това по някакъв метод. Мисля, че тя просто не беше подготвена да одобри тази информация.

Но след към месец тя се опомни. Тя също гледа новините. Осъзнала е, че от това не може да излезе нищо положително. И най-малкото единствено поради бъдещето на детето би трябвало да направи нещо. Попитах я дали е подготвена [да избяга]. Просто не бих го направил самичък, явно. Питах я от време на време, не непосредствено, с цел да не я прилепям прекомерно доста. Периодично я питах, а тя споделяше: " Виж, не бързай, доста съм обезпокоена ". През август, когато бях в командировка, тя съумя да остане уединено със себе си на мира. Ние не разполагаме с доста време. И явно е схванала. Съзнателно си е споделила: " Така е, подготвена съм, хайде, да побързаме ".

Как попаднахте във ФСО?

- От 2004 до 2009 година учих във Военнокосмическата академия " Можайски ". Завърших през 2009 година И това беше тъкмо по времето, когато [министърът на защитата Анатолий] Сердюков реформираше. Оптимизация и съкращения, по този начин да се каже. Бяхме кадети. И по този начин, съкращенията не престават, а ние въпреки всичко сме тук, млади, къде ще отидем? Много курсанти, въпреки и разпределени в поделения, не заемаха никакви длъжности, получаваха понижена заплата и като цяло вероятностите им бяха неразбираеми. Затова се опитахме да намерим опция. По някакъв метод, посредством някои познати, получих опция [да се причисля към ФСО].

Тази опция ми хареса. На първо място, не беше ясно какво ще се случи в Министерството на защитата. И ето я Федералната работа за защита! Службата за президентски връзки! Това звучеше добре, нали сте склонен. А и опцията да вземам участие най-малко индиректно в този развой, да бъда с президента... Не знам дали може да се назова романтика. Съгласих се на драго сърце, да, беше готино. Освен това беше в Москва. Щяха да ме разпределят някъде, не знам, на Камчатка. Но този вид доста ми хареса.

Как нормално се присъединявате към ФСО?

- В Орел има академия на ФСО. Повечето ми сътрудници са от академията, само че някои - 20-30% - са от Министерството на защитата. А има и такива, които са се трансферирали от цивилна работа.

Колко непоколебим е процесът на асортимент за банкет?

Проучват персоналното ви досие, организират изявление с вас. Има и тест за качествата, всевъзможни логичен задания. Това е дълъг развой.

Колко време сте били подлагани на такива проби?

През януари 2009 година за първи път отидох в Москва, въпреки че ми споделиха, че е трябвало да дойда малко по-рано. По времето, когато приключих, към този момент знаех, че ще бъда признат. Това беше на 20 юни. Това значи, че лиши шест месеца.

С какво се занимавахте във ФСО? Типичният ви работен ден - от какво се състоеше?

Аз съм инженер в отдел " Президентски връзки ", отговаряме за обезпечаването на криптирани връзки за първите в страната - президента и министър-председателя. Работя директно в звеното, което назоваваме полево звено и което обезпечава връзките на президента и министър-председателя при работните им пътувания в Русия и в чужбина. Астана е моето 183-то или 184-то служебно пътешестване.

Първата мисъл на мнозина може да е да си сложа телефон. За страдание, това не е толкоз просто: разполагаме с съоръжение за криптиране, разполагаме с съоръжение за образуване на канали. За да работи един телефон, е належащо доста в допълнение съоръжение - същите комутатори, през които минават всички връзки на клиента. Връзката на един клиент с различен клиент минава през централа, в която седи телефонистът на специфичната централа. Това е голямо количество както личен състав, по този начин и съоръжение. А оборудването, с което разполагаме, евентуално с цел да е по-ярко и по-разбираемо, е тъкмо половин камион Камаз за някакво нормално служебно пътешестване. А в случай че обсегът на дилемите при едно командировъчно е огромен, то цялата задница на Камаз е съоръжение, належащо за работата. 

Освен специфичните връзки, от какви други отдели се състои ФСО?

Има голям брой отдели във всяка област. Абсолютно всичко, всички аспекти на работата на президента като най-висшестоящ чиновник - всичко това пада върху плещите на службата. Има въпроси, свързани със сигурността, физическата защита и организацията на всички събития, в които вземат участие висши държавни чиновници. Мисля, че всички знаят доста добре, че има хора, готвачи, които готвят за президента, за министър-председателя. Цялата храна се ревизира, има специфична работа за това - Центърът за биологична сигурност.

Автомобилите са на ГОН, гараж със особено предопределение. Има даже пожарникари: инженери и пожарникари вървят с нас в командировки, те изследват цялата съответна техническа документи и ревизират всички уреди за сходство с инженерните, техническите и противопожарните правила. Има звена, които дават отговор за съставния елемент на осведомителните технологии - затворена верига за видеоконференции, достъп до интернет, обезпечаване на работно място. Единствено кабинетът на Путин е малко по-различен - той не употребява интернет. Но има такова звено, тъй като той употребява видеоконферентна връзка. То стана изключително търсено през 2020 година, когато стартира коронавирусът.

В най-общ смисъл ФСО се занимава със отбраната на административните обекти: Кремъл, Държавната дума, Совфед, същият този ЦИК, да вземем за пример, също са чиновници на ФСО. И редица други обслужващи и административни обекти.

Значи това е страна в страната?

Много самостоятелна организация, да.

Кое звено в структурата на ФСО се счита за най-престижно?

По мое мнение връзката е гръбнакът на ръководството на отряда. Но въпреки всичко имаме може би най-важното - Службата за сигурност на президента, тъй като те са в директен контакт с президента и министър-председателя. По-надолу в йерархията може би е ръководството на организацията на дейностите по сигурността - това е щабът, всички въпроси за организацията минават през тях.

Виждали ли сте Владимир Путин? Доколко телевизионният му облик се разграничава от това, което е в действителния живот?

За първи път го видях по време на командировка, това беше първата ми командировка - октомври 2009 година, в Казан. Не съм имал опция да беседвам с него. Искам да кажа, че мога да бъда там, мога да видя всичко, което се случва, само че нямам такава опция да ида и да приказвам с него. Защото работният график на президента е напълнен до минути, към него постоянно има прекалено много защита, прекалено много хора, не, проблематично е просто да се приближиш и да поговориш с него и да му кажеш: " Как сте? ".

Всичко, което демонстрират по малкия екран - методът, по който се държат, мисля, че е безусловно същото. Няма засенчвания, всичко е тъкмо като по малкия екран. Но ние работим непосредствено на публични събития. Да, има и частни стратегии. Но, за жалост, аз не съм участвал в такива обстановки. Всяко друго другарство, на което бях очевидец, беше в границите на приличието, не бих споделил, че е имало някаква свръхагресия [от страна на Путин].

Путин в действителност работи интензивно, можете да го видите по време на бизнес пътуванията му. Аз да вземем за пример съм на работа и виждам кога е диалогът. По време на командировка той не заспива преди 2-3 часа. Ако е някаква командировка в различен часови пояс, той работи най-вече по московско време. И още там, на място, администрацията, губернаторите, тези, които са директно свързани с него, вършат корекции. Когато бях в Камчатка, имаше директна нощна конферентна връзка, просто тъй като в Москва беше ден и това беше комфортно за него.

Служителите нормално разискват шефа си. Служителите на ФСО разискват президента?

- Наричат го Началник, боготворят го по всевъзможен метод. Това е единственият метод, по който го разискват.

Откъде Владимир Путин черпи информацията си? Доколко той се намира във вакуум? Използва ли интернет?

Той не употребява мобилен телефон. През всичките години на службата си не съм го виждал с мобилен телефон. При командировки, в случай че летим с министър-председателя, с нас има още един човек, който се занимава с интернет - електронен офис, преносим компютър и достъп до мрежата. Този чиновник не е нужен при Путин. За какво е интернет? Той в действителност не употребява нито интернет, нито телефона. Цялата информация, която получава, е единствено от хора, които са директно свързани с него. Той живее в самобитен информативен вакуум.

Общоприето е мнението, че президентът се обслужва от секретни отчети на специфичните служби. Това ли е неговият източник на информация?

Да, тъкмо по този начин.

Гледа ли президентът телевизия?

Руската телевизия е наложителна при подготовката на визитите на президента. Резиденцията е нереално разбиране, тя може да бъде хотелска стая или някаква къща за посетители. Задължително е да се излъчват съветски канали, да вземем за пример " Русия ". Има четири телевизионни канала, " Русия " е наложителен.

Наистина ли Путин е непрекъснато в изолираност?

Да, тъкмо по този начин. През януари ще се навършат три години, откогато коронавирусът е на нашата планета. А ние имаме президент, който към момента седи [в самоизолация]. Сериозно сме сложени под карантина в продължение на две седмици преди всяко събитие, даже да е за 15 или 20 минути. Създава се група от чиновници, които са минали през това пречистване - изкарали са двуседмичната карантина. Те се считат за чисти и могат да работят непосредствено в една и съща стая с Путин.

Има ли някакво схващане измежду членовете на личния състав за какво до момента е имало толкоз строга карантина?

Всички са малко озадачени за какво това към момента продължава. Защото най-малкото всички са принудени да се имунизират. Всички се подлагат на медицински прегледи, наблюдават здравето си, подлагат се на PCR проби. Знам, че всички помощници на президента се подлагат на PCR проби по няколко пъти дневно. Защо да изтезаваме хората след съвсем три години с тези неразбираеми карантини? Министър-председателят Михаил Мишустин се разболя и това е всичко, няма проблеми, нали? Не знам, несъмнено просто се опасява за здравето си.

Има ли някакво мнение във ФСО за това какво се случва? Може би Владимир Путин е неизлечимо болен, по тази причина се опасява да не хване и той ковид?

Това не е било обсъждано в залата за пушене. Ако може да има някакви здравословни проблеми, те се дължат просто на възрастта. Предполагам, че има. Но нищо свръхкритично.

Сега това е въпрос, който визира към половината от популацията на света. Какво е здравословното положение на Владимир Путин? Дали той ще бъде с нас за дълго?

Мога да ви кажа, че ние с него постоянно вървим в командировки и до 2020 година той беше доста постоянно на път. След това седеше в бункер и може би имаше едно или три командировки годишно. А преди годината на ковид имаше доста командировки. Реално можехме да отсъстваме от Москва за 2-3 седмици или даже за месец в даден миг. Мисля, че една или две командировки бяха анулирани точно, тъй като той се разболя.

И роднините на Путин ли стоят под карантина преди да се видят с него ?

Не мога да кажа сигурно, не знам по какъв начин го вършат.

Знаят ли въобще от ФСО, че Владимир Путин има родственици? Виждали ли са някого персонално?

За доста хора не е загадка, че той има деца, които по някаква причина назовава " тези дами ". Но до момента в който не мога да потвърдя информацията за себе си, не съм подготвен да кажа, че това е по този начин. Но по време на една командировка седяхме и телефонистката ни сподели, че Екатерина има адютант и че е на отмора в една резиденция в Сочи. Путин е бил там по същото време като нея.

Малко по-подробно ще прегледам целия лист на известните родственици на Владимир Путин. Значи Катерина Тихонова е била охранявана от офицер от ФСО?

Да. И тя почива по същото време в същата резиденция като Путин.

Там е и втората щерка на президента, Мария Воронцова. На нея също ли е назначен адютант?

Ще кажа за Екатерина, тъй като съм го удостоверил за себе си. Но евентуално и за Мария е същото.

До относително скоро Владимир Путин към момента имаше публична брачна половинка Людмила Путин. Сблъскахте ли се с нея в работата си?

Не, не съм се сблъсквал с нея. Имаше някои настоятелен пътувания, когато трябваше да участва като първа дама. Но не съм се сблъсквал с нея, а това беше преди повече от девет години.

Има ли президентът внуци?

Абсолютно същото - не знам. Това не е било обсъждано в залата за пушене. Не, добре, не е било обсъждано. Ставаше дума за Кабаева. Че те живеят дружно. Но и това е на равнище клюки, в диалог със чиновник на Съюз на българските писатели чух, че живеят дружно.

Вашите сътрудници споделяха ли нещо за общите деца на Путин и Алина Кабаева?

- Не, това не е било обсъждано. Е, по-точно, обсъждано е било, само че към момента е слух, не е нещо, което мога да потвърдя даже индиректно.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР