Глазгоу. Хиляди излязоха по улиците на Глазгоу в най-голямата демонстрация

...
Глазгоу. Хиляди излязоха по улиците на Глазгоу в най-голямата демонстрация
Коментари Харесай

The Guardian: Хиляди се събраха в Глазгоу на митинг за независимост

Глазгоу. Хиляди излязоха по улиците на Глазгоу в най-голямата проява на поддръжка за самостоятелност на Шотландия, откакто Никола Стърджън съобщи, че ще внесе законодателна самодейност за осъществяване на втори референдум по въпроса, написа английското левичарско издание The Guardian .
Митингът „ Всички под едно знаме “, ръководено от знаменосец с гайда, се организира в централната част на шотландския град в събота следобяд.
Демонстрантите носиха доста шотландски флагове. Имаше карнавална атмосфера, защото фамилиите и стопани с кучетата си се включиха, последвани от барабанисти и гайдари и крясъци „ самостоятелност в този момент ”.
Шотландската полиция съобщи, че е мъчно да се реши точният брой на участниците, тъй като хората са се включили към марша в разнообразни точки по маршрута, само че до 17:00 те са считали, че има сред 30 000 и 35 000 души, събрани на митинга на Глазгоу Грийн.
Стърджън, първият министър на Шотландия, сподели в края на април, че вторият референдум за самостоятелност би трябвало да се организира до май 2021 година, в случай че Брекзит фактически се състои, само че не пристъпи към нови апели към държавното управление да й разрешат провеждането на плебисцит.
„ Всички под едно знаме “, което се разказва като „ отворено за всеки, който желае самостоятелна Шотландия “, има маршове, планувани в Шотландия през лятото, като кулминационната точка е на събитие в Единбург на 5 октомври.
В петък в Националния парламент уредниците предизвестиха присъстващите за вероятното съществуване на контра-демонстрации по маршрута. „ Демонстрантите могат или да пренебрегват контра-демонстрантите, или да се усмихват и да махат... нашето придвижване не се нуждае от отрицателна гласност “, обявиха те.
Междувременно, деятелите на „ Шотландската национална партия “ (СНП) разпределяха половин милион листовки „ Спри Брекзит “ в цялата страна в първата от трите съботни акции преди европейските избори.
Пролетната конференция на партията, извършена в Единбург предишния уикенд, прикани гласоподавателите да употребяват изборите за Европейски Съюз като опция да засилят поддръжката на Шотландия за оставане в Европейски Съюз.
Две изследвания, извършени от YouGov и Panelbase, допускат, че СНП ще завоюва три или четири от шестте места за евродепутати в Шотландия, оставяйки Лейбъристката и Консервативнита партии с по един. Според резултатите от анкетата на YouGov, СНП е на път да завоюва 40% от вота.
На конференцията Стърджън съобщи: „ Посланието ни за гласоподавателите, които ще отидат до урните на 23 май, ще бъде ясно и непосредствено. И, за разлика от това на Лейбъристите, ще бъде недвусмислено. Шотландия е против Брекзит. Шотландия е за Европа “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР