Главоболие отвежда все повече пациенти до лекарските кабинети през последните

...
Главоболие отвежда все повече пациенти до лекарските кабинети през последните
Коментари Харесай

Коварно главоболие сред все повече хора в Пловдив, не се лекувайте сами

Главоболие води от ден на ден пациенти до лекарските кабинети през последните дни, съобщи началникът на отделението по неврология в УМБАЛ " Пловдив " доктор Александър Гиритлиев. Някои от тях се оплакват още, че се усещат отпаднали, потиснати и даже депресирани, пробвали са да си оказват помощ сами, като са пили какви ли не лекарства, само че без  резултат.

Според водещия невролог главоболието може да бъде ранен признак на пролетна отмалялост, който зачестява през февруари и март. Възможно е да демонстрира психологични, неврологични, както и соматични, т.е. общи болести, като високо кръвно налягане, възпаления – вирози, синузити, грип.

То може да бъде първично - при мигрена, тензионно (с харакрер на напрежение), тригеминално - в едната половина на главата или вторично - да вземем за пример увреждане в региона на главата и шията, съдови болести, нарушавания в очите, ушите, носа, зъбите или устната празнина.

Различните видове главоболие са разнородни при двата пола и в избраните стадии от живота. Например, мигрената е по-честа при дами от 18-50 години, а клъстъровото, или от време на време повтарящото се - при мъже. Самолечението, в случай че се практикува постоянно, би могло да стане рисково и да докара до усложнения в лекуването на по-късен стадий, подсети доктор Гиритлиев. Според него този нездравословен табиет не рядко е причина за пропускане на съществени болести и откриването им във към този момент напреднал етап, когато лекарят може да направи прекомерно малко да пациента. Затова самолечението, изключително в нескончаем интервал от време, не трябва да се позволява.

Пациентите би трябвало да бъдат изключително деликатни към мощното главоболие с ненадейно начало, както и когато е с п-голяма дълготрайност или протича с нетипични характерности за самия пациент. Според лекаря, в случай че главоболието е съпроводено с други признаци като високо кръвно налягане, зрителни нарушавания, изтръпване на крака и други, е индикатор за търсене на профилирана неврологична помощ.

Причините може да са най-различни - от напълно безобидни и банални като недоспиване и стрес до по-сериозни – хормонални проблеми, неврологични или съдови болести. Най-важноте е те да се открият в точния момент. Диагностицирането става с разнообразни способи, измежду които кръвни проучвания, неврологичен статус снет от невролог, КАТ на глава, ЕЕГ, магнитно–ядрен резонанс, ангиография и доплер.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР