Главното мюфтийство в България излезе позиция в защита на президента

Главното мюфтийство в България излезе позиция в защита на президента ...

Мюфтийството излезе с позиция в защита на Ердоган.


Главното мюфтийство в България излезе позиция в защита на президента Турция Реджеп Тайип Ердоган, след като френското списание "Шарли Ебдо" публикува карикатура с него.

"Корицата на последният брой на списание "Шарли Ебдо" удари дъното на безсрамието, дебелоочието, вулгарността и на незачитането на човешките права и достойнство с този дързък опит на провокация. Свидетели сме на всичко това благодарение на окуражителните постъпки на президента Макрон, който е тръгнал по стъпките на неофашисткия начин на водене на политика и реторика", пише мюфтийството.

Написаното е по повод позицията на Макрон, който обяви, че ще се бори с "ислямисткия сепаратизъм" и защити правото за публикуване на религиозни карикатури. Това доведе до протести и бойкот на франските марки в мюсюлманските страни. Той защити свободата на словото и светските ценности, след като френски гимназиален учител беше обезглавен от 18-годишен чеченски ислямист за показване на карикатури на ислямския пророк Мохамед в клас.

Мюфтийството у нас определя карикатурата на Ердоган като "отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза". "Така наречените карикатури са гнусни и лишени от чувство за човешко благоприличие и хуманизъм. Това е гавра с личността и достойнството на хората", пише още в позицията.

Medapool публикува без редакторска намеса:

Източник: mediapool.bg