Главното мюфтийство предприема мерки във връзка с разпространението на коронавируса. След

...
Главното мюфтийство предприема мерки във връзка с разпространението на коронавируса.
След
Коментари Харесай

Мюфтийството призова мюсюлманите да се молят вкъщи


Главното мюфтийство подхваща ограничения по отношение на разпространяването на ковид.

След съвещание на комисията по правно-религиозните въпроси на Висшия мюсюлмански съвет е решено молитвите – включително и петъчната молитва, които се правят в храм, да не са наложителни, а нежелателни. Препоръчва се на мюсюлманите да практикуват религиозните тайнства вкъщи. Джамиите обаче ще останат отворени, само че ще бъдат въведени строги ограничения за предотвратяване от болестта – наложително е те да бъдат прочиствани и дезинфекцирани даже и дезинфектантът да съдържа алкохол. Забранява се на болните и лицата на 60-ходишна възраст да посещават джамиите.

Няма да се позволява и събиране на хора за четене на мевлид, провеждането на лекции и осъществяване на други мероприятия. Конкретни ограничения се взимат и при погребения, като ще се обезпечава задоволително разстояние сред хората, умрелия и имама, а мястото сред редиците би трябвало да е 2 метра.

„ Предвид създалата се обстановка излиза наяве, че рискът от разпространяване на вируса може да нарасне, в случай че джамиите и месчитите не престават да правят молебствия с джемаат (обща). В това отношение ислямът, на която една от главните ѝ цели е да пази човешкия живот, в никакъв случай не позволява практики, които заплашват живота на хората “, оповестяват от мюфтийството. Те цитират Пратеника Мухаммед, който проповядва следното: „ Ако сте осведомени, че на несъмнено място има зараза, не отивайте там, а в случай че на мястото където се намирате, се популяризира епидемията, не напускайте местонахождението си “.

От Мюфтийството показват, че обстановката в която се намираме, никога не би трябвало да се подценява, само че не би трябвало да бъде мотив за суматоха и занемаряване на религиозни отговорности. Положението изисква от мюсюлманите да подхващат нужните ограничения, след което да се уповават на Аллах и да вършат дуа (молитва) за живота и здравето на всички хора, и за излекуването на болните.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР