Главнокомандващият на ВСУ Александър Сирски призна отстъплението от Авдеевка, за

...
Главнокомандващият на ВСУ Александър Сирски призна отстъплението от Авдеевка, за
Коментари Харесай

Загубата на Авдеевка създаде дупка в стратегията на ВСУ

Главнокомандващият на ВСУ Александър Сирски призна отстъплението от Авдеевка, за която се водят яростни боеве от есента на предходната година. Сега Русия получава опорен пункт, който е значим от позиция на отбраната на целия район и нарушава логистиката на ВСУ. Какво е смисъла на освобождението на Авдеевка?

В събота вечерта назначеният неотдавна главнокомандващ на ВСУ Александър Сирски разгласи изтеглянето на украинските елементи от Авдеевка. „ Въз основа на оперативната конюнктура в региона на Авдеевка, с цел да избегна обграждане и да запазя живота и здравето на военнослужещите, взех решение да изтегля нашите елементи от града и да мина в защита към по-изгодни рубежи “, сподели Сирски.

Преди ден американският “Вашингтон Пост ” заяви за началото на отчасти евакуиране на ВСУ от този регион, а предаването на града беше наречено въпрос на време. Отстъплението „ на авансово готови позиции “ беше доказано от командващия Таврийската група войски Александър Тарнавски, който особено означи, че ВСУ не са позволили техните елементи да бъдат обкръжени и взетото решение е единственото „ вярно “.. ”

Украйна се опита с всички сили да задържи Авдеевка. Тази седмица беше обявено, че най-хубавите бойци от 3-та десантно-щурмова бригада, която се основава на неонацистите от полка “Азов ”, се трансферират в града. През пролетта на 2022 година „ азовците “ се пробваха да задържат мариуполския цех „ Азовстал “, само че в последна сметка бяха принудени да се предадат, а по-късно бяха разменени.

Зеленски, който сега е в Германия на Мюнхенската конференция по сигурността, разяснява загубата. Според него дейностите на ВСУ „ са лимитирани единствено от недостатъчността и обсега на нашите оръжия “. Той упрекна западните съдружници, че са основали за Украйна „ неестествен дефицит на оръжия, изключително на артилерия и далекобойни оръжия “. „ Русия завоюва превъзходство по избран метод, тъй като има военно преимущество “, призна Зеленски.

Според представителя на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова повода за изтеглянето не е нуждата да се „ избавят животите на хората “, а способността да се „ бият “ единствено против цивилни. „ Президентът Зеленски и неговата тайфа знаят по какъв начин да се „ бият “ единствено за огромни пари, които отиват напряко в джобовете им, и то единствено против цивилни. Нищо друго няма значение за тях “, сподели Захарова.

Както писа западната преса, изтеглянето на войските от Авдеевка беше причина за съществени различия сред Зеленски и Валери Залужни, който до началото на февруари командваше ВСУ и настоя да напусне града още през декември предходната година, само че Зеленски демонстративно дойде до Авдеевка в новогодишната нощ и записа послание оттова.

В началото на 2022 година в Авдеевка са живели над 30 хиляди души. Досега множеството поданици са напуснали града, който се намира на към 10 км северозападно от Донецк и мълчешком се назовава негова „ врата “. От 2014 година ВСУ трансфораха този промишлен център в цитадела, която е значима от позиция на защитата на целия район. Именно тук бяха ситуирани артилерийски позиции за непрекъснат обстрел на Донецк. Освен това ВСУ използваха Авдеевка като главен железопътен възел - на няколко километра има път, свързващ Донецк, Горловка и Луганск.

Както оповестява “Донбас през днешния ден ”, през последните 24 часа съветските военни са сринали защитата на ВСУ и в южните околности на Авдеевка. Донецката филтърна станция и укрепените региони “Зенит ” и “Чебурашка ” минаха под контрола на въоръжените сили на Руската федерация. От северната страна над стелата на входа на града се издига съветско знаме. Противникът продължава да отстъпва на дребни групи през полетата. На доста позиции на ВСУ бяха изоставени и ранени.

Ден преди този момент съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк в изявление за английския “Гардиън ” акцентира, че Авдеевка е от оперативно значение за ВСУ и в случай че контролът над града бъде изгубена, съветската войска ще може да „ построи логистични коридори, с цел да обезпечи доставки на огромна част от фронта “.

В края на януари съветският президент Владимир Путин назова Авдеевското направление едно от най-важните. Президентът сподели, че група съветски военнослужещи е пробила защитата на съперника и е достигнала покрайнините на селото. Руската войска предприе мощна офанзива против града през октомври предходната година. Селата Степное и Бердичи бяха освободени, а при започване на годината започнаха улични боеве в самата Авдеевка и след месец обстановката за ВСУ стана сериозна. Руската войска съумя да осуети опитите на украинското висше командване да трансферира спомагателни елементи - благодарение на авиацията и артилерията съветските въоръжени сили изолираха региона на военните дейности.

Руските въоръжени сили се приближиха и до друга значима цитадела на въоръжените сили на Украйна - локалния коксохимически цех. Щурмовата бригада от „ Азовците “, която беше в завода, също разгласи, че се отдръпва. Тази седмица те разгласиха клипове от подземията на индустриалната зона. Командирът на частта Андрей Билецки призна цялостното предимство на съветската войска в техника и снаряди.

Бягството на ВСУ от Авдеевка е следващата огромна победа за Русия след завладяването на Артьомовск предходната година и сполучливата отбрана против украинското контранастъпление. Според доста специалисти съветската войска може да напредне към град Селидово, на 30 км западно от Авдеевка, или град Покровск, ситуиран на 12 км северозападно от Селидово. Освен това съветските войски може да стартират да напредват към Краматорск.

„ Изтеглянето на частите на ВСУ от Авдеевка е доста значим триумф за нашите войски, само че цялата специфична интервенция към момента не е достигнала повратната точка. Ние резервираме стратегическата самодейност на деяние “, споделя Александър Бартош, боен специалист, член-кореспондент на Академията на военните науки.

Въпреки това, с цел да се понижи уверено способността на ВСУ да обстрелват Донецк, „ линията на прикосновение би трябвало да бъде преместена назад до оптималния обхват на пукотевица “. „ Докато Донецк остава в обсега на артилерийските системи, е мъчно да се подсигурява сигурността на жителите. Но загубата на Авдеевка ще сътвори сериозна дупка в тактиката, която Зеленски се пробва да построи и ще покаже, че Украйна към момента е способна да води война “, акцентира събеседникът.

„ Изявлението на Сирски за изтеглянето на войските е сигнал към Запада за помощ. Това е опит да се повлияе на републиканците, които от няколко месеца блокират отпущането на нова помощ за Украйна “, споделя Александър Перенджиев, доцент от катедрата по политически разбор и социално-психологически процеси на Руския стопански университет “Плеханов ” член на експертния съвет на „ Офицери на Русия “. Според специалиста след Авдеевка пред Русия се откриват вероятности освен за напредване към Краматорск и Славянск, само че и за цялостното освобождение на Донецката национална република.

„ След Авдеевка могат да се вършат разнообразни маневри, да вземем за пример в посока освобождение на Угледар и ампутиране на ВСУ от Донецк, с цел да се постави завършек на обстрела на града. За ВСУ става все по-трудно да запълват пропуски в защитата “, уверен е Перенджиев.

Бартош счита, че Сирски се е оказал в ситуацията на човек, който би трябвало да закърпи “кафтана на Тришкин ”. „ Първоначално главнокомандващият на ВСУ трансферира две подготвени бригади, предопределени за защитата на Киев, в Авдеевка, а в този момент закърпва нови дупки на фронта. Следователно не можем да приказваме за съществени стратегически маневри на Сирски. Стратегическата самодейност е в ръцете на съветските войски, а главнокомандващият на ВСУ се пробва единствено да блокира направленията на възможни офанзиви. В Авдеевка войските му щяха да бъдат разрушени и Сирски доста добре схваща това “, споделя военният специалист.

Перенджиев не изключва боевете за освобождението на Авдеевския коксов цех да се проточат известно време. „ Някои „ почитатели “ от бригадите на ВСУ ще останат в коксохимическия цех и ще се опитат да го задържат, защото заводът има подземни проходи, ресурси от вода и храна. Така че ще би трябвало да ги сложим под блокада “, не изключва ораторът.

" Коксохим е голям цех, има съществени надземни и подземни укрепления ", изясни Бартош. Освобождаването му би било нов действен триумф за съветските войски.

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед21087Полк. доцент Гиргин Гиргинов: Обстановката в Газа, в Украйна и изтичащият престиж на САЩАлтернативен Поглед30353Полк. Гиргин Гиргинов: Кой има изгода от гибелта на Навални?Алтернативен Поглед27957Българска делегация е в Москва на интернационална конференция " За независимост на нациите! " Алтернативен Поглед75573Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед80933Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед373623Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед251589Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед228543Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед112371Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед94829Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР