Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда

...
Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда
Коментари Харесай

И Главното мюфтийство осъди терористичните актове в град Крайстчърч

Главно мюфтийство на Мюсюлманско вероизповедание в Република България остро осъжда осъществените терористични актове против джамиите в Новозеландския град Крайстчърч на 15 март 2019 година, при които починаха повече от 50 души по време на петъчна молитва.

Това се показва в декларация на мюсюлманското изповедание във връзка терористичния акт в Нова Зеландия през днешния ден. Тя е от името на мюсюлманската общественост в България.

"Неприемливи и надълбоко укорими са актовете на принуждение, ориентирани против почтени хора, без значение от религиозните, етническите и културни разлики. Тези брутални актове нанасят неизлечими рани на човешката цивилизация и компрометират устрема за спокойно общуване ", се показва в декларацията.

"Още един път станахме очевидци на тежко закононарушение, подбудено от ненавист и ксенофобия. Говоренето на ангро от политиците за добиване на политически дивиденти, потреблението на езика на омразата и откритите апели за разцепление на обществото от обособени крайнодесни или крайнолеви организации в последните 10-15 години не щеш ли, си дават плодовете ", се показва още в декларацията.

В нея написа още, че голяма тежест пада върху средствата за всеобща информация, обществениците и интелектуалците, които оформят публичното мнение. Отбелязва се, че за жалост, неуспехът е във всички посоки във връзка с хуманизма и човешките права.

"Апелът ни е основно към медиите - да не прибягват към разпространяване, обява или допускане на говорене, подбуждащо ненавист към религиозните общности, малцинствата и към всички хора като цяло. От манифеста на терориста от Крайстчърч разбираме, че мощно е повлиян от Балканите и Европа, а ние всички знаем, че Балканите са буре с барут ", написа още в декларацията на мюсюлманското изповедание. В декларацията се добавя, че "с оглед на това, ние, живеещите, епохи наред в тези земи сме длъжни да запазим положителния звук, взаимното общуване и мира на света за нашите деца и бъдещите генерации ".

Омразата, враждебното отношение, оправдаването на ненавистта, расизма, ксенофобията, антисемитизма, ислямофобията или други типове ненавист, подхранват предразсъдъците и води до тежки последици, се декларира в декларацията. В нея написа още, че "политическата и медийна агитация, учредена на ненавист и расизъм предизвика принуждение против избрани хора и за жалост постоянно се намират такива, които да се въздействат от това ".

Мюсюлманско вероизповедание сервира най-искрените си съболезнования на фамилиите на починалите и пожелава бързо възобновяване на ранените. Изразява взаимност и състрадание към всички мюсюлмани в Нова Зеландия и се моли за мощно самообладание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР