Главният вход на панаира Rho Fiera Милано продължава да утвърждава

...
Главният вход на панаира Rho Fiera Милано продължава да утвърждава
Коментари Харесай

Милано дизайн

Главният вход на панаира Rho Fiera

Милано продължава да утвърждава лидерската си позиция като международна столица на дизайна – всяка пролет през април тук се демонстрират за първи път и отсам се популяризират по света най-новите хрумвания, концепции и артикули за интериора.

И тази година зад вратите на надали не всяко палацо, във всеки двор и изложба се криеше ново изобретение. По време на седмицата световните софтуерни компании се конкурират за внимание със световноизвестни фешън къщи, а поклонници на дизайна от целия свят изпълват улиците и кафенетата на града с невероятна витална сила. Независимо дали сте експерт, обвързван с архитектурата и дизайна, или фен, Salone del Mobile постоянно си коства пътуването, а неговото 58-о издание не беше изключение.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Акцентът на седмицата е, несъмнено, историческият Международен панаир за мебели и дизайн Rho Fiera Milano , най-големият като мащаб и най-значим като въздействие в света. Сред изобилието на панаира и многочислените му сателитни изложения, дебюти, съоръжения, празненства и срещи човек мъчно може да подбере и да успее да види огромна част от цялото това разнообразие от хрумвания и добър усет.

Но тази година Седмицата на дизайна в Милано беше друга – светът отбелязва 500 години от гибелта на гения Леонардо да Винчи.

Илюстрация
Светлинната апаратура Aqua под канала, отдадена на Леонардо да Винчи

Увеличаване

Светлинната апаратура Aqua под канала, отдадена на Леонардо да Винчи

Смаляване

От всички градове, в които е живял, Леонардо прекарва най-вече време в Милано - връзка, която продължава двадесет години, през които Леонардо изследва всички области на знанието и дава на града най-хубавото от креативните си качества. 58-то издание на Salone del Mobile означи годишнината на Леонардо да Винчи с две солидни съоръжения и голям брой събития.

Едната от инсталациите, посетена от хиляди чакащи на опашка да я видят, беше " Aqua. Визията на Леонардо " , отдадена на изумителните му проучвания, изключително тези, свързани с водата. Разположена в сърцето на Милано, при започване на канала Conca dell`Incoronata, планиран от самия Леонардо да Винчи, с един светодиоден екран с непрестанно изменящ се контур на града, тя действаше като прозорец към бъдещето на Милано, забелязано от художника Марко Балич.

Другата апаратура в чест на Леонардо е De-Signo , ситуирана в границите на панаира в павилион 24. Тя безусловно свързва достиженията на Леонардо, метода му към дизайна и достиженията на ренесансовите работилници с достиженията на актуалните италиански дизайнерски компании.

С доста фотоси, документални филми и светлинни резултати инсталацията на Давид Рампело и Алесандро Коломбо на повърхност от 400 квадратни метра ни прави очевидци на огромна част от това, с което се гордеят актуалните наследници на Леонардо - от времето на великия занаятчия до наши дни.

Дълги опашки от търпеливо чакащи гости имаше на доста места. Като да вземем за пример пред входа на Palazzo Serbelloni, където Louis Vuitton показва един от годишните акценти - Objets Nomades , предметите, въодушевени от пътешествия. Колекцията включва селекция от артикули, резултат от съдействието на Louis Vuitton с известни дизайнери през годините, както и нови неща. Като впечатляващия фотьойл Bulbo на братята Campana , който като че ли е изработен от голям брой цветни листчета.

Back Wing на Patricia Urquiola за Cassina

[Lulop]
Фотьойл Baby Geo за Saba по дизайн на Antonio Marras

Фотограф: Lulop
Еgoitaliano показват новата сбирка на Egolab, Babouche

Фотограф: Lulop
Известният английски дизайнер Том Диксън тази година реши да опита нов метод за показване на сбирките си, като отвори ресторант в сърцето на Милано. The Manzoni е по едно и също време и шоурум и разрешава на посетителите да се срещнат с продуктите на дизайнера в " дейна конюнктура ". Гостите се хранят под гладките полупрозрачни глобуси Opal на Dixon, до момента в който седят на елегантните столове от новата гама Fat .

Една обща наклонност, демонстрирана през множеството нови артикули на ревюто, е комбинации, постоянно непредвидени, от разнообразни материали и текстури. Не единствено при меката мебел, само че и при масите и столовете също все по-често се съчетават по два и повече материала. Обратно на традицията, новата серия маси Bent tables за Pulpo на младия, само че към този момент доста сполучлив и прочут на българската аудитория от Sofia Design Week дизайнер Sebastian Herkner е с основа от лято релефно стъкло и плот от мрамор в бяло или черно.

Отчетлива е наклонността, почнала преди близо две години, дизайнерите да проектират трапезарни маси с един централен крайник , постоянно с забавна форма. Такава е масата Оku по дизайн на Federica Biasi за Alivar .
Новата серия мебели Meeting Point на италианския дизайнер Luca Nichetto за Sancal е въодушевена от станцията на миланското метро Turati и в действителност е комфортно място за диалог и отмора. Съчетава в едно мек пуф от текстил върху обща железна основа с две масички от метал и дърво.

Илюстрация
Част от сбирката Meeting Point на Nichetto за Sancal

Увеличаване

Част от сбирката Meeting Point на Nichetto за Sancal

[Studio Nichetto] Смаляване

Интересният диван Gogan на Patricia Urquiola за Moroso е въодушевен от изгладените от вятъра и водата камъни, поставяни на брега в Япония – оттова идва и името му. За тапицерията от компанията изясняват, че са намерили в архивите си остарял текстил от 70-те години, който има присъщия за употребяваните тогава релефни дамаски с букле резултат. Това като че ли е налагаща се наклонност в тапицериите въобще , тъй като множеството нова мека мебел, показана на ревюто, беше с сходен вид дамаски.

Посещението на фамозната дизайнерска изложба Spazio Rossana Orlandi е наложителен детайл от Миланската седмица на дизайна. В това неголямо пространство вътрешният двор е освен зелен оазис измежду шума и суетата на събитието, само че също по този начин и декор за шерване на забавни дизайнерски решения.

Вътре изненадата е още по-голяма, тъй като на няколко равнища са изложени най-интересните и истински авторски мебели и артикули за интериора - неповторими, ръчно направени, изненадващи с избора и метода на потребление на материалите. Много дизайнери са придобили интернационална видимост с помощта на обстоятелството, че са били видяни от основателката на галерията и показани първо там.

Илюстрация
Щандът на Moroso - доста цвят, разнообразни десени и меки, заоблени форми

Увеличаване

Щандът на Moroso - доста цвят, разнообразни десени и меки, заоблени форми

Автор: Andrea Mariani Смаляване

Тази година Росана Орланди за пръв път присъжда премията Ro Plastic Prize за устойчиви подходи, с цел да насърчи преосмислянето на производството и консуматорството. Показват се оферти на млади дизайнери за преработване на пластмаса, хрумвания за потребление на биоразградима пластмаса и благоприятни условия за решение на екологичните проблеми, породени от замърсяването с пластмаса.

Илюстрация
В галерията на Росана Орланди: Curved chaise по дизайн на Anna Karlin

Увеличаване

В галерията на Росана Орланди: Curved chaise по дизайн на Anna Karlin

Смаляване

Сред спечелилите са мебели, направени от рециклирана пластмаса - Substantial furniture collection на немския дизайнер Alexander Schul, и текстил, изработен от пластмасови торбички на Reform Studio . Наградата е част от самодейността guiltless plastic (безобидна пластмаса) на Росана Орланди, почнала по време на миналогодишния панаир.
Всичко това е единствено една доста дребна част от голямото количество забавни нови артикули и трендове, показани на Седмицата на дизайна тази година, само че както постоянно отзвукът и анализите занапред предстоят.

Тази година и интернационалното ревю за осветяване Euroluce се завръща в панаира, дружно с Workplace3.0 – ревюто с артикули за офиса, което среща с голям брой вдъхновяващи хрумвания и нововъведения.

Различното тази пролет беше, че годишнината на Леонардо да Винчи като че ли подсети на всички ни, че неговото завещание продължава да въодушевява актуалния дизайн. И какъв брой разумно е точно Милано към този момент 58 години да бъде хазаин на най-важната среща за международния дизайн. Защото, както означи кураторът на SaloneSatellite, " Леонардо живее по малко във всеки италианец ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР