Главният съдебен инспектор Теодора Точкова отказва да изпълни съдебно решение

...
Главният съдебен инспектор Теодора Точкова отказва да изпълни съдебно решение
Коментари Харесай

Съдиите искат парламентът да се намеси заради "ЦУМ-гейт"

Главният правосъден контрольор Теодора Точкова отхвърля да извърши правосъдно решение за даване на информация за проблема " ЦУМ-гейт " и по този начин нанася вреди върху доверието в правораздаването и върху престижа на Народното събрание, който я назначава и управлява, съобщи в до Народното събрание Съюзът на съдиите в България.

Най-голямата гилдийна организация напомня сагата по случая " ЦУМ-гейт ", за която " Сега " нееднократно е писал, защото от години опитва да получи материалите, на които се базират изводите на инспекторите, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на правосъдната власт е оскърбен от държанието на Цацаров - отиването му в ЦУМ-офиса на Георги Гергов от Българска социалистическа партия. По време на срещата през 2017 година на издателя на " Сега " Сашо Дончев е оказан напън да промени редакционната политика.

" Няма никакво опрощение за основния контрольор да откаже да извърши което и да е правосъдно решение. Изпълнението на правосъдните решения е в основата на публичния ред и правната сигурност, а във връзка с държавните органи, какъвто е основният контрольор при ИВСС, това е неделима част от служебните отговорности и професионален интегритет ", написа в декларацията на най-голямата гилдийна организация. Тя припомня, че съгласно Наказателния кодекс, " който попречи или осуети по какъвто и да е метод осъществяването на правосъдно решение, се санкционира с отнемане от независимост до три години или санкция до пет хиляди лв. ".

" В случая парадоксът на обстановката се ускорява от обстоятелството, че органът, който показва юридически нихилизъм, е органът на правосъдната власт, предназначен да обезпечи нейната самостоятелност ", пишат съдиите до Народното събрание.

" Разчитаме, че този път, уважаема госпожо ръководител на 44-то Народно заседание и уважаеми народни представители, ще демонстрирате съответна на високото Ви предопределение позиция, като отговорно методите към пълномощията си, с цел да не допуснете компрометиране на разделянето на управляващите и независимостта на правосъдната власт във връзка на зародилите подозрения в общественото пространство по отношение на професионалната честност и подготвеност на основния правосъден контрольор ", призоват те.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР