Главният режисьор на Държавния академичен театър Вахтангов“ в Москва –

...
Главният режисьор на Държавния академичен театър Вахтангов“ в Москва –
Коментари Харесай

Пореден прочут режисьор хвърли оставка и напусна Русия

Главният режисьор на Държавния научен спектакъл „ Вахтангов “ в Москва – Юрий Бутусов, подаде оставка от поста си и напусна Русия. За това заяви организация „ Интерфакс “, базирайки се на информация от шефа на театъра Кирил Крок.

Крок изяснява, че е получил по пощата заявката от режисьора, който сега се намира във Франция. Първоначално Бутусов изискал неплатен отпуск, а след това – да напусне. „ Театърът не е разтрогвал контракта си с него. Получих от Юрий Николаевич заявление, че моли да бъде освободен, защото се намира в Париж, в близко бъдеще не има намерение да се връща в Русия и няма да може да продължи да работи за нас “, отбелязва шефът на един от водещите московски театри, като показва вяра, че след завръщането си въпреки всичко Бутусов ще продължи съдействието си с „ Вахтангов “. По-рано в съветските медии се беше появила информация, че театърът на името на Евгений Вахтангов е прекратил контракта с Бутусов. На уеб страницата на театъра името му попада в раздел „ Режисьори “, само че в биографията му там е указано, че е заемал длъжността основен режисьор от септември 2018-а до ноември 2022-ра.

61-годишният Юрий Бутусов е един от водещите театрални режисьори в Русия. От 2011 до 2018 година той беше основен режисьор и живописен началник на университетския спектакъл „ Ленсовет “ в Санкт Петербург,  който напусна заради спор с Петербургския комитет за просвета. През 2018 година беше назначен за основен режисьор във „ Вахтангов “ по покана на художествения началник – известния режисьор Римас Туминас. През предходната година Бутусов получи поредна, шеста в кариерата си национална театрална премия „ Златна маска “ като най-хубав режисьор за постановката си „ Пер Гюнт “ по Ибсен.

В началото на май беше обявено, че художественият началник на „ Вахтангов “ Римас Туминас, който го оглавяваше от 2007 година, се е отдръпнал заради здравословни аргументи и се намира в Литва. По данни на „ Коммерсант “ Туминас страда от онкологично заболяване. Той самият пък написа, че е напуснал по лично предпочитание, тъй като е към този момент на възраст и не се усеща по този начин потребен като преди. Малко преди този момент съветските комици Вован и Лексус разгласиха диалог, в който Туминас сякаш се съгласява да сложи пиеса за Степан Бандера в Украйна. Режисьорът декларира, че записът е инсталиран, каквато е и практиката на двамата мистификатори. Въпреки това след излизането си от „ Вахтангов “ Туминас е лишен от премията за принос в развиването на съветската просвета.

По-рано Крок разгласи готовността си да изпрати пропагандни екипи от свои актьори за концерти на фронтовата линия в Донбас. Така той реагира на предлагането на депутата от Държавната дума на Русия Дмитрий Гусев да се задължат артистите, които получават заплати от държавния бюджет, да изнасят концерти в зоната на по този начин наречената от идеолозите на Кремъл „ специфична военна интервенция “. Според ръководителя на спектакъл „ Вахтангов “, даже и без самодейността на съветските парламентаристи, която се чака в скоро време да бъде завършена като законопроект, актьорите от театралната натрупа през декември отиват да играят гратис в Луганск. Очевидно е, че дейностите на Юрий Бутусов не са лишени от връзка с новата патриотарска политика на управата на театъра.

Бутусов е работил в Полша, Южна Корея, Норвегия, Дания, България. У нас се помни неговият екстатичен театър по „ Лов на диви патици “ от Александър Вампилов, подложен преди десетилетие в Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Тогава Иван Юруков влезе в последния миг в облика на основния воин Зилов на мястото на отказалия се Деян Донков и превъплъщението му донесе номинация „ Икар 2013 “ за водеща мъжка роля.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР