Главният редактор на вестник Култура“ Копринка Червенкова определи като абсолютен

...
Главният редактор на вестник Култура“ Копринка Червенкова определи като абсолютен
Коментари Харесай

Копринка Червенкова: Законът за досиетата трябва да се скъса на четири и да се създаде Институт за паметта

Главният редактор на вестник „ Култура “ Копринка Червенкова дефинира като безспорен фарс и неуспех на Комисията по досиетата случая с оповестените данни от архивите за Юлия Кръстева. Червенкова означи, че интензивността на световноизвестния мъдрец, езиковед и откривател Юлия Кръстева да сътрудничи на управляващите по време на комунистическия режим е била стимулирана от предпочитание да отбрани фамилията си в България. Коректните връзки с българските управляващи са й били нужни, акцентира Червенкова:

" Огромно количество българи се подмазваха на някакви нищожества там, в посолствата, единствено и единствено да не им основават проблеми - на роднините в България. Това е цялата работа. "  

" След 1968 година вземат решение да я задействат, тъй като е трябвало да схванат какво се случва в Западна Европа, измежду интелектуалните кръгове (предполагам, че не е била единствено тя). Юлия Кръстева тогава не е била сегашната Юлия Кръстева, а българско момиче, женено там. Интелектуалка, само че не дамата със международна популярност. Юлия Кръстева стартира да води всемирски беседи с тях, разбирате ли – всемирски беседи. И им преразказва френската преса ", описа Копринка Червенкова. Според нея, Юлия Кръстева е изразила дълбокото си отвращение от оповестеното си досие, тъй като не е подозирала, че са я нарекли Сабина и са я присъединили в формален масив на сътрудниците. 

Копринка Червенкова изрази неразбиране за какво Комисията по досиетата е описала светските беседи на Юлия Кръстева като агентурни данни:

" Много се надявам Юлия Кръстева да не остави тази работа по този начин и да се разбере едно само нещо: този закон се взима, къса се на четири и се хвърля в най-близкото кошче. Оттам нататък се мисли (ако изобщо има към този момент кой да мисли в тази държава) да се сътвори този по този начин наименуван Институт за паметта. И се надявам, че Евтим Костадинов няма да го оглави. "  

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР