Главният редактор на списание „СПРИНТ“ Николай Кръстев е новият носител

...
Главният редактор на списание „СПРИНТ“ Николай Кръстев е новият носител
Коментари Харесай

Николай Кръстев с приза в памет на Люпи и Мичмана

Главният редактор на списание „ СПРИНТ “ Николай Кръстев е новият притежател на премията за спортна публицистика на името на Людмил Неделчев и Николай Колев - „ Люпи и Мичмана”.

Получи наградата в Музея на спорта на националния стадион „ Васил Левски “, почетен от огромна част от сътрудниците си и в наличието на знакови първенци.

С тази премия Николай Кръстев става първият, който има трите значими награди в спортната публицистика – „ Люпи и Мичмана “, „ Братя Ексерови “ (2010) и наградата “Спорт и медии” на Международния олимпийски комитет, връчена му през 2004 година

Бившият играч по плуване и водна топка е единственият в родната колегия с такова самопризнание от централата на МОК в Лозана – за „ Най-добро показване на спорта и олимпизма на национално и интернационално равнище”, и едвам третият българин след Надежда Лекарска за цялостния й принос към олимпийското придвижване и проф. Райна Бърдарева за книгата й " Олимпизъм и олимпийско придвижване ".

В професионалния си път, почнал 1983 година, Кръстев е отразил шест олимпийски игри и 9 международни шампионати по лека атлетика, както и значимите събития и фигури в баскетбола, плувните спортове, бокса, футбол, олимпийското придвижване и други, в това число ветерански, работен спорт и за хора в неравностойно състояние.



Николай Кръстев, дружно с другите двама призьори - Михаил Делев (вторият отляво на дясно), Асен Минчев, първия притежател на наградата - Андрей Кожухаров и ректора на НСА проф. Пенчо Гешев.

„ Тази премия нямаше да се случи без героите на българския спорт забележителна част, от които са на тази гала. Хора правили историята на родния спорт и публицистика. А спортът и публицистиката вървят дружно ръка за ръка. Има ли ги спортните триумфи, ще я има и качествената публицистика. Благодаря на всички мои учители и сътрудници, с които съм работил през годините още от първите ми стъпки във вестник „ Студентска естрада “ през 1983-а година като стажант и създател. Там при спортния редактор Иван Греченлиев ме прати бате Люпи Неделчев – единият от двамата, в чиято памет е основана тази премия, която получавам в този момент. Благодаря на Владо Памуков и всички другари от „ Труд “, с Владо бюро до бюро работихме 21 години и имам вяра, че направихме запаметяващи се неща. Благодаря и на Тодор Иванов – изпълнителен шеф на „ Ес Медиа АД “, че повярва в концепцията за списание „ Спринт, което върша от две години дружно с Ростислав Русев, на който също благодаря за поддръжката. Благодаря и на стойностните създатели на българската спортна публицистика, които гостуват във всеки брой на „ Спринт “ “, сподели Кръстев пред шампионската публика.




Николай Кръстев (вляво), с Асен Минчев (в средата) и Михаил Делев, които получиха премията за групов труд за книга


В десетгодишната история на премиите „ Люпи и Мичмана “, давани от Българската асоциация на спортните публицисти с поддръжка на Министерството на младежта и спорта, бе връчена за първи път приз за книга.

Получиха я доайените на спортната ни публицистика Асен Минчев и Михаил Делев за колосалния групов труд " Българската споортна популярност ", с размер 512 стр. и фотоси на 1400 медалисти. Резултат е от работата на екип от 8 души.

Тази година има самобитен взрив в издаването на спортни книги – пет, и това е повода да бъде връчена такава премия.

Церемонията почетоха ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев и огромни имена в българския спорт като поразяващата ръка в баскетбола Петкана Макавеева, двукратният олимпийски първенец в класическата битка Петър Киров и олимпийският отличник в бокса Георги Костадинов.



През 2004 година Кръстев получи премията от МОК, връчена му от ръководителя на БОК Стефка Костадинова.

Професионална кариер
а на Николай Кръстев

в. „ Коперативно село “, състезателен отдел – 1988-1989

в. „ Земеделско знаме “ - състезателен отдел – 1990-1991

в. „ Меридиан Спринт “ - зам.-главен редактор – 1992-1995

в. „ Меридиан Мач “ - зам.-главен редактор – 1993-1995

в. „ Труд “. - зам.-отговорен рекадтор „ Спорт “ - 1995-2016

сп. „ Спринт “ - основен редактор – 2016 до момента

Други планове

сп. „ Буба Баскетбол “ - зам.-главен редактор – 1993-1996

в. „ Славия “ - 2001 до момента

Първи български плувен уебсайт BGSwim.com – 2002 до момента

„ Плуване & Водна топка “ - 2010 до момента



Трилогия „ 100 години Славия “ (2013-2014)

- „ Хронките на Славия 1910-1944 “, създател и издател

- Алманах „ 100 години Славия “, съавтор и издател

- „ Един век футбол в бяло “, редактор и издател

Журналистически награди


2005 - „ Спорт и медии “ на МОК

2010 - „ Братя Ексерови “

2019 - „ Люпи и Мичмана “

Най-големи отразявани надпревари


6 олимпийски игри – Сидни 2000, Атина 2004, Торино 2006, Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио 2016

По 9 международни шампионати по лека атлетика навън и в зала

Над 15 европейски шампионати по лека атлатика навън и в зала

3 международни шампионати по баскетбол за мъже

8 европейски шампионати по баскетбол за мъже

14 финални шампионата на Евролигата по баскетбол

2 европейски шампионати по плувни спортове

2 международни шампионати по бокс
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР