Главният редактор на сайта за разследвания "БиволЪ" Асен Йорданов и

...
Главният редактор на сайта за разследвания "БиволЪ" Асен Йорданов и
Коментари Харесай

БиволЪ пред Слави: В обществените поръчки има голяма корупция

Главният редактор на уеб страницата за следствия "БиволЪ " Асен Йорданов и журналистът Димитър Стоянов обявиха в петък вечер пред Слави Трифонов, че ще потвърдят по какъв начин с двойно счетоводство, минаващо през компанията "Джи Пи Груп ", се "разразява корупция за милиони, включваща хора от най-висшия пример на властта ".
Двамата бяха на посетители на Трифонов, откакто Димитър Стоянов беше скандално задържан край Радомир, дружно с неговия румънски сътрудник Атила Биро.
"Усетихме, че сме напипали нещо значимо, тъй като всички медии мълчаха за следствието. То разкрива с документи за първи път от историята на целия ни преход цялата скица за корупцията със стотици милиони източване на европейски средства, а и от българския бюджет. Успяхме да докопаме база данни с двойно счетоводство на една от най-големите строителни компании "Джи Пи Груп ", която се занимава с едни от най-големите строителни обекти ", описа Йорданов и добави, че в двойното счетоводство са били отбелязвани даже имената на държавните чиновници, на които са били давани рушвети. На въпроса на Трифонов от кое място "Биволъ " знаят за това, Йорданов отговори: "Ние можем да вършим някои работи ".
Относно ареста, Йорданов описа още:
"Разбрахме, че компаниите, които са субекти на нашето следствие, са почнали да си изпразват офисите от документите, които да унищожат. Притеснението е доста съществено, тъй като тази корупция визира хора във властта и висшите равнища на задкулисието в България. Подадохме сигнал до премиера, до Цацаров и до министъра на вътрешните работи да се спре прикриването на доказателства. Единствено от пресслужбата на премиера ни изпратиха отговор, че Борисов е разпоредил инспекция, от прокуратурата нямахме никакъв отговор, а няколко часа по-късно ГДБОП дадоха сигнал, че са почнали инспекция по случая. От един скришен офис, на една от консултантските компании, "Рила Консулт ", която е една от сътрудниците на "Джи Пи ", е почнало изнасяне на документи, огромно количество, които се носят на къра, в едно Радомирско село, където е доста пусто. Там ги нарязват, тъпчат ги чували, ръгат ги в дупката и ги палят. "Под прикритие " ряпа да яде ", добави Йорданов.
Димитър Стоянов описа, че когато с сътрудника му от Румъния Атила разкрили въпросните чували, в които имало шредирани документи, "от храстите излязоха двама униформени с жилетки и револвери и ни разпоредиха да легнем ".
Те са пазели дупката и документите, които се изгарят, разяснява Йорданов. Трифонов се усъмни, че е допустимо хората на "Биволъ " да са били задържани таман поради това, че са подали сигнал към ГДБОП за въпросното изгаряне на документи и да са били комплицирани със самите причинители на закононарушението. От уеб страницата отхвърлиха тази опция. Те обаче обявиха, че румънеца Атила е взел част от шредираните документи, които ще възстановят в лаборатория в Румъния и ще приключват следствието от там.
От компанията "Джи Пи Груп " през днешния ден отхвърлиха, че имат общо със ставащото. В понеделник е проведен митинг по отношение на ареста.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР