Главният прокурор я определи като притеснителна за националната сигурност и

...
Главният прокурор я определи като притеснителна за националната сигурност и
Коментари Харесай

ДАНС проверява паравоенна организация, подозират ги в радикално русофилство

Главният прокурор я дефинира като ”притеснителна за националната сигурност ” и заподозря, че е обвързвана с Русия

ДАНС ревизира активността на Военен съюз - Българско национално опълчение ”Шипка ”, откакто Главният прокурор я дефинира като ”притеснителна за националната сигурност ” и заподозря, че е обвързвана с Русия. Опасенията на Гешев са, че става въпрос за активност, която опонира на българското законодателство и Конституция.

Лидерът на организацията Владимир Русев отхвърли организацията да е финансирана от друга страна както и че непрестанно са обект на инспекции. БНО " Шипка " е част от " Войнски съюз – Васил Левски ". От материалите, които са оповестени в обществените мрежи излиза наяве, че двете организации поддържат проруска реторика и организират учения с оръжие на своите симпатизанти. Самият Владимир Русев, който съставлява БНО Шипка, от години популяризира видеа с тайни теории против НАТО и Европейски Съюз. По време на пандемията Русев се афишира и против имунизацията.

Основната цел на организацията била да отстоява правата и обществените действия на някогашни сегашни военни и служители на реда. От БНО,,Шипка " изясняват фрагментите, на които се виждат оръжия и упражняване на бойни спортове, като курсове по оцеляване. Там организацията раздава и осведомителни материали.
 Снимка от фейсбук страницата на военното обединяване. Обърнете внимание на символите
Сдружението попада в полезрението на специалистите по сигурност при разбор на рисковете от десен радикализъм в Югоизточна Европа. Изследване на немското вътрешно министерство демонстрира, че закононарушенията основани на десни идеологии, гравигиращи към фашизма и религиозната непоносимост, се усилват. Данните демонстрират, че напоследък от ден на ден младежи са привлечени към сходни организации.

Името на БНО " Шипка " нашумя през лятото на 2016 година, когато симпатизанти на организацията нанесоха побой в Бургас на протестиращи против визитата на близкия до Путин мотористки клуб " Нощните вълци ". Три години по-късно Бургаският областен съд осъди трима души за побоя.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР