Главният прокурор трябва да носи своята отговорност. Очакваме решението на

...
Главният прокурор трябва да носи своята отговорност. Очакваме решението на
Коментари Харесай

И Надежда Йорданова подговя иск за освобождаване на Гешев

Главният прокурор би трябвало да носи своята отговорност . Очакваме решението на Конституционен съд дали министърът на правораздаването може да изиска предварително преустановяване на мандата на основният прокурор. Това съобщи в ефира на Нова телевизия правосъдният министър Надежда Йорданова и удостовери, че приготвя нов иск за това.

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова чака решението на Конституционния съд за това дали министърът може да желае премахване на основния прокурор. С решение по формираното дело №17 от 2021 година

Делото е формирано и. Докладчик по делото е арбитър Филип Димитров.

Искането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено откакто Висш съдебен съвет предложение на служебния министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев.
 До шест месеца Гешев ще е заменен, уверен Николай Радулов
До шест месеца Гешев ще е заменен, уверен Николай Радулов

Нямало обаче по какъв начин да се случат упованията основният прокурор да бъде зрелищно задържан

Надежда Йорданова съобщи, че разполага и с други условия, с които може да се добави настояването като претекстове на Янаки Стоилов . Министърът на правораздаването има пълномощия по закона за правосъдната власт, би трябвало да следваме процедурите, това е върховенството на правото, сподели Йорданова и добави, че техните обследвания демонстрират нарушавания на закона от страна на основният прокурор . Става дума за нарушавания по съответни проблеми и за нарушавания във връзка с пълномощията му. На въпрос " пасажер ли е основният прокурор Иван Гешев ", Надежда Йорданова съобщи, че чака той да поеме своята отговорност , а от Висш съдебен съвет чака изчерпателен спор, а не " криене " зад официални учредения и спънки.

" Нашите обследвания демонстрират нарушавания на закона - по какъв начин ще ги оцени Висш съдебен съвет, това ще се види ", разяснява Надежда Йорданова. По думите й има разнообразни групи нарушавания, а за освобождение на основния прокурор не се изисква нарушаванията да бъдат закононарушения.

" Главният прокурор би трябвало да служи в полза на обществото, той подсигурява ли правата на индивида. Определени случаи се проверяват, а други не стигат до на никое място. Какво става с кюлчетата, със записите ", запита тя.

Надежда Йорданова увери, че името Иван Гешев не е главният проблем . От " Демократична България " ясно сме заявявали, че казусът не е личността на основния прокурор, въпреки и в този момент да имаме проблем, само че като цяло той е систематичен. Затова и имаме поредност от основни прокурори.

Принципно Надежда Йорданова поддържа поръчката на вътрешния министър Бойко Рашков да се търси законово решение за пълномощията да се образува досъдебно произвеждане. Това е огромен проблем - опцията на прокуратурата да не образува и да откаже образуването му и би трябвало да съществува опцията този отвод да бъде обжалван и да се търси отговорност за отхвърли. На масата обаче са сложени разнообразни хипотези, които се разискват на вероятни законови разновидности.
 Бойко Рашков: Държавата е блокирана от прокуратурата
Бойко Рашков: Държавата е блокирана от прокуратурата

Министърът предлага досъдебно произвеждане да се образува и от проверяващи

По тематиката за Антикорупционната комисия Надежда Йорданова още веднъж съобщи, че с нея съответни имена, както и съответни процедури не са обсъждани. Изборът би трябвало да бъде изработен от Народното събрание. По думите й актуалната комисия продължава да служи като бухалка за неуместните и като бърсалка за комфортните. Нужно е да се вкарат гаранции, че комисията няма да е нито сопа, нито чадър.
 Въпросът за нов началник на КПКОНПИ не бил обсъждан с правосъдния министър
Въпросът за нов началник на КПКОНПИ не бил обсъждан с правосъдния министър

Йорданова вижда два разновидността след закриването на спецсъдилищата

В Демократична България от три години приказваме за това по какъв начин КПКОНПИ би трябвало да бъде разграничена на две, съобщи Надежда Йорданова и открои еволюцията във възгледите им, че Антикорупцията би трябвало да има и проверяващи функционалности. " Правомощията, които има комисията, не би трябвало да остават затворени в едни папки, в това число и във връзка с употребяваните СРС-та, на които тя има право ", сподели Йорданова. 38% от исковете на КПКОНПИ не са почетени в съда и това е огромен %, посочи още тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР