Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд

...
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд
Коментари Харесай

Сотир Цацаров иска възобновяване на делото за смъртта на Чората

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за обновяване на наказателното дело, по което 5 някогашни полицейски чиновници са наказани за ликвидиране на Ангел Димитров. Чората умря на 10 ноември 2005 година при полицейската интервенция “Респект ” в Благоевград.
Главният прокурор направи и искане за прекъсване осъществяването на наказванията отнемане от независимост във връзка с наказаните, оповестиха от прокуратурата.
Припомняме, че по 7 години затвор получиха петимата, упрекнати за гибелта на Ангел Димитров – Чората. Това са Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски.
Върховният касационен съд промени първоинстанционна присъда и призна подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков за почтени в това да са направили убийството с особена свирепост, оправдал ги е по квалифициращия симптом на член 116, алинея 1, т. 6, прочие 3 Наказателен кодекс и е понижил размера на наложеното на всеки един от тях наказване отнемане от независимост на седем години. Присъдата е доказана в останалата й част.
Решение № 284/19.04.2019 година по НД № 1140/2018 година на Върховен касационен съд е влезнало в действие в деня на постановяването му - на 19.04.2019 година и наложените санкции са приведени в осъществяване незабавно във връзка с всички наказани, съгласно Наказателно-процесуален кодекс.
Във Върховния касационен съд е формирано наказателно дело № 513/2019 година, планувано за 14.06.2019 година, по искане на наказаните Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков и техните бранители за обновяване на наказателното произвеждане.
Днес, 31.05.2019 година, основният прокурор Сотир Цацаров се срещна със съпругите на наказаните по тяхна молба и ги уведоми за импортираното искане и от негово име за обновяване на наказателното дело. На 31.05.2019 година основният прокурор внесе във Върховен касационен съд искане за обновяване на наказателно дело № 1140/2018 година, за анулация на постановеното решение от 19.04.2019 година и връщане на делото за ново разглеждане от различен състав на касационния съд, като смята, че правосъдният акт е предписан при основни нарушавания на закона и процесуалните правила, а наложените санкции са очевидно несправедливи.
Направено е и искане за прекъсване осъществяването на наказванията, изтърпявани все още от всички наказани лица, до осъществяване на правосъдното съвещание по формираното дело за обновяване на наказателното произвеждане и постановяване на решението.
Ако съдът почете настояването на основния прокурор за прекъсване осъществяването на наказванията, наказаните Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков следва да бъдат освободени от местата за отнемане от независимост до изговаряне на Върховен касационен съд по направените претенции за обновяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР