Главният прокурор Сотир Цацаров възложи на Националната следствена служба разследването

...
Главният прокурор Сотир Цацаров възложи на Националната следствена служба разследването
Коментари Харесай

Цацаров възложи на НСлС разследването на инцидента край Козлодуй

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Националната следствена работа следствието на случилото се на площадката за радиоактивни боклуци в Козлодуй, при който през вчерашния ден починаха двама служащи, а други двама бяха ранени. Голямата част от служащите са от село Долни Цибър.

Какво описват директните очевидци на случая - вижте във видеото

Добри Алеков, служащ на площадката: Ние правиме скеле и по едно време сина, огромния наследник, който работи с мене вика:,,слазайте доле, че умират ". Обърнах се по този начин - какво става? Арматурата потегли. Пада една след друга все едно някоя картечница, която усещаш патрони. Ноо това е единствено по виновност на техниците, друго нищо не е... в случай че ще да ме изгонят от компанията... това е виновност на техниците.
Добри е един от тях - служащите. Вчера е изгубил двама свои сътрудници, двама другари. Опитал, само че не съумял да помогне. Вече било късно. Видял, съпреживял нещастието. Други двама още дълго ще се възвръщат - като сина на Борислав.
Борислав Фоков, татко на потърпевшия Филип: От време на време се сеща за своите другари и стартира да плаче.
32-годишният Филип - татко на 3 деца - към този момент е вкъщи. На легло.
Изабела Славкова, брачна половинка на Филип: Представете си 70 тона да паднат върху вас в някакъв трап и вие се борите за живота си. Благодарение на Господ той е оживял. Не може да се движи, не може да стане, естествени битови потребности няма по какъв начин. Не си усеща крайниците, краката.
Работниците били легално наети, с трудови контракти - твърдят околните. Потвърждават го и сътрудници - строители от село Долни Цибър.

Работниците са наети от компания,,Евробилд " със седалище в Бургас. От сдружението споделят, че имат опит, само че не при построяването, а при разрушаването на обекти - като на площадката в Белене. В момента компанията прави вътрешно следствие.
Мирослава Митрева, специалист здравословни и безвредни условия на труд,,,Евробилд ООД ": В сдружението всички служащи се назначават на база на си CV-та, на аквалификация.
От Държавното дружество " Радиоактивни боклуци " са правили контрола по какъв начин се строи хранилището и какви материали се влагат в него поради значимото му бъдещо предопределение.
Георги Разложки, заместник-изпълнителен шеф на ДПРАО: Предстои инспекция, която е почнала през вчерашния ден от Инспекцията по труда като тя би трябвало да открият първо какво е трудовото правно отношение на служащите с техния шеф. След това - дали са минали подобаващ инструктаж, образование, дали са квалифицирани за работата, която им е възлагана.Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Става въпрос за индустриална повреда. Знаете, че в такива случаи се води разследване, което не е от компетенциите на Министерство на вътрешните работи. Нека се изяснят аргументите - дали става въпрос за пропуски в процедурата или човешка неточност.
Строителният обект остана затворен, до момента в който тече следствието на случая.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР