Главният прокурор Сотир Цацаров упражни правото си на глас за

...
Главният прокурор Сотир Цацаров упражни правото си на глас за
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: Образувани са 57 досъдебни производства за нарушения на Изборния кодекс

Главният прокурор Сотир Цацаров упражни правото си на глас за локалния избор в Пловдив. Обвинител номер едно се подреди на опашката и изчака умерено своя ред и по-късно пусна хартиена бюлетина в урната.
Той заяви част от данни за метода по които протича изборния ден - до 18 часа в събота, деня за размисъл, има 57 нарушавания на досъдебни произвеждане. 9 са по бързия ред, останалите не. Общият брой обвинени лица са 10. Има 9 снети имунитети, още 5 оферти чакат да бъда снети. Те се намират в районни прокуратури, като най-вече - 5, са в Софийска градска прокуратура, по три са в Бяла Слатина, Дупница, районна прокуратура Пловдив и Плевен и по две в Горна Оряховица, Карнобат, Софийска районна, районна прокуратура Царево.
По данни на Сотир Цацаров досега обвинявания са повдигнати на 10 лица, три досъдебни производства са прекъснати, по 690 преписки се правят инспекции, като по 399 от тях са постановени отводи. 29 са изпратени по подготвеност на други органи и главно това са изборните комисии, защото касаят нарушавания в реда на пропаганда и по 202 преписки, и сега прокуратурите в страната правят инспекции, акцентира основният прокурор. До момента са снети имунитети на 9 души, претенденти за кметове и общински съветници, настрана има още 5 оферти за това, като не всички са свързани с изборите.
Сотир Цацаров направи съпоставяне с локалните избори от 2015 година, когато е имало 101 досъдебни производства и 1255 преписки, от които по 813 е предписан отвод. Относно евроизборите сподели, че са били най-спокойни от тази позиция с 27 досъдебни производства, от които са импортирани в съда 11 каузи с обвинителен акт в съда с един наказан действително на 6 месеца отнемане от независимост, 6 лица са с условни присъди, един на пробация и един е с налагане на административно наказване.
По думите на Цацаров схемите за пазаруване на гласове са същите от позиция на предлаганите облаги - възнаграждение в пари или в пакети с артикули. Различното в този момент е, че понижават случаите, в които се подхожда директно към гласоподавателя за пазаруването на глас му и се работи с медиатори, които разполагат с огромен паричен запас, добави основният прокурор. До момента, с позволение на ЦИК, са задържани 4 лица и това са по досъдебното произвеждане, което касае Несебър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР