Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Комисията за финансов

...
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Комисията за финансов
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява Комисията за финансов надзор заради Олимпик“

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекция на Комисията за финансов контрол поради прекратяването на активността на клона на "Олимпик “ у нас.

Предмет на инспекцията са методът на реализиране на държавния осигурителен контрол от страна на Комисията, на отрасловия й заместник-председател, управляващ ръководство "Застрахователен контрол “ и на това ръководство, във връзка с съответния осигурител.

Ще бъде тествано спазването на условията на закона за започване на активността на клона на "Олимпик “ в България, осъществяването на пълномощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов контрол, както и упражняването на настоящ контрол, в това число след издадената възбрана "Олимпик “ да подписва нови контракти и да удължава периода на досегашните.

Проверката се реализира от прокурор от Върховната касационна прокуратура и е предоставена на Държавна организация "Национална сигурност “.

Протест против "спането” на Комисията за финансов контрол е проведен през днешния ден . Той се провежда в обществените мрежи.

Българският Гаранционен фонд би трябвало да изплати полиците и вредите на застрахованите българи във банкрутиралото кипърско сдружение „ Олимпик”, съобщи пред NOVA Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

Той подлага на критика мнението на Комисията по финансов контрол. Според нея българският Гаранционен фонд не може да изплаща застраховки на нерегистриран в България осигурител . Кипърското сдружение е оперирало с клон в страната, в границите на правилник на Европейския съюз за единния пазар на застрахователни услуги. Така съгласно КФН гаранция за компанията дава Гаранционният фонд на Кипър.

"Тази мантра, която се повтаря от няколко дни от Комисията за финансов контрол, че видите ли те нищо не можели да създадат, защото застрахователят бил клон на кипърска компания, не е вярно”, счита Тодоров.

" Всяка лавица на "Олимпик”, продадена на в България, има и сума от 11,50 лв. за вноска в Гаранционен фонд ”, съобщи той.

"Този фонд има 2 сметки, които са обособени и самостоятелни. В сметката „ Незастраховани МПС” влизат 10 лв.. Следващата сметка е така наречен „ Обезпечителен фонд”, в който влиза сумата от 1,50 лв.. Всеки осигурител, който продава в България, заплащат тези пари. Обезпечителният фонд, който е подчаст на огромния Гаранционен фонд, се задейства и заплаща вреди при банкрут на застрахователя”, разяснява Тодоров.

"За интервала, в който съществува в България, 7-8 години, клиентите на "Олимпик” са събрали 14 милиона в Гаранционния фонд и 2 милиона в Обезпечителния фонд”, съобщи Тодоров и добави, че в първия има общо над 100 млн. лева

Той прикани за оставката на ръководителя на КФН Ралица Агайн, която съгласно него подвежда 200 000 души, клиенти на „ Олимпик” и българското държавно управление .

"В закона има доста ясно написана процедура какво се случва при фалит”, акцентира Тодоров. „ Според Кодекса за обезпечаване при банкрут се покриват 2 типа вреди. От една страна тези, заведени пред компанията – имуществени и неимуществени, когато има ПТП. Плюс се компенсират прекъснатите вноски”.

"Гаранционният фонд в този момент може да открие служебни сметки на тези 200 000 души и да възвърне техните „ изгорели” суми по платените премии”, счита Тодоров.

Той посъветва никой да не си разрешава да кара без "Гражданска отговорност”.

Хората, организирали митинга през днешния ден, пишат: "Да кажем на служителите в Комисията за финансов контрол, че в случай че те са спали, ние не СПИМ. Те трябваше да НАДЗИРАВАТ застрахователните компании и да схванат, че "Олимпик” банкрутира и ще завлече парите ни”.

И желаят уволнения и оставки на Председателя и чиновниците на КФН.

Днес министър председателят Бойко Борисов привиква среща в Министерски съвет с финансовия министър Владислав Горанов и управлението на Комисията по финансов контрол, с цел да обсъдят проблема с банкрутиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик “.

Българска социалистическа партия изиска изключително съвещание на Народното събрание

Заради банкрута на компанията 200 хиляди души останаха без застраховка "Гражданска отговорност “.

Застраховател банкрутира, 275 хиляди остават без „ Гражданска отговорност”

По информация на Комисията за финансов контрол общата стойност на загубите за всички клиенти е 9 млн. 350 хиляди лв..

След среднощ на 18 август притежатели на коли, застраховани в "Олимпик “, пробваха да блокират площада пред Народното събрание. Те настояха полиците им да работят докато са подписани.

Вчера министър председателят разгласи, че ще бъдат положени всички старания да се помогне да клиентите на компанията, доколкото разрешава законът.

"Когато стане нещо, желаеме страната да помогне. Само че страната е на данъкоплатеца и когато кажем, че страната би трябвало да помогне, това значи, че всеки от нас отделя от налозите си за тази сфера “, разяснява Бойко Борисов.

В отговор водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи:

"Премиерът Бойко Борисов да не лъже българските данъкоплатци и да не настройва едни българи против други по проблема с "Олимпик ".

По думите й изказванието на премиера, че в случай че страната се намеси в проблема, ще заплати на засегнатите от парите на всеки български поданик, е неистина. Очаква се опозицията да внесе искане на изключително съвещание на Народното събрание, на което въпросът с банкрутиралата застрахователна компания да се разиска.



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР