Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Българската агенция за

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Българската агенция за ...

Прокуратурата проверява БАБХ за длъжностни престъпления и неизгодни договори.


Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на агенцията, съобщават от държавното обвинение.

Поводът е публикуваното журналистическо разследване - филмът на Генка Шикерова „Война на трупове“, свързано със сключването договори за т.нар. мобилни инсинератори за унищожаване на животински отпадъци. Според разследването те са неизползваеми в момента на фона на бума на африканската чума по свинете. Още по тематаНено Димов: Над 60% от подадените места за загробване на прасета са отказани

В хода на разследването от Агенцията по безопасност на храните ще бъдат изискани редица документи, някои от които са договорите за обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, сключени преди две години, както и тези, свързани с договорите за пряко договаряне, документите за всички плащания и капацитетите на инсталациите.

Ще бъде поискана и информация за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната (във Варна и Шумен, б. ред.), както и за причините за неизползването им за унищожаване на животински трупове особено в настоящата усложнена обстановка, както и всички заповеди и указания на БАБХ относно предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с африканската чума по свинете. 

Източник: investor.bg