Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Българската агенция за

...
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Българската агенция за
Коментари Харесай

Цацаров разпореди проверка на Агенцията по храните заради войната за трупове

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекция на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) поради изнесените в журналистическо следствие на Генка Шикерова " Война за трупове " данни за неизгодни контракти за заличаване на скотски трупове от страна на организацията.

Разследването сподели, че БАБХ е дала в нарушаване на закона за публичните поръчки на две частни компании да унищожават животинските трупове у нас. От март 2018 година до момента сдруженията “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП” са получили от ведомството близо 30 млн. лева, само че то отхвърля да регистрира обществено какви количества скотски трупове са изгорени в мобилните инсинератори на тези компании, по какъв начин се управлява процесът, по какъв начин се регистрират изпълнителите и по какъв начин тъкмо им се заплаща. Според следствието няма данни мобилните инсинератори да са употребявани при която и да е от епидемиите от чума по дребните преживни животни, африканската чума по свинете и птичия грип.

Сега профилираната прокуратура ще ревизира за възможни длъжностни закононарушения и подписване на неизгодни контракти. Обект на инспекцията ще бъде в това число използването на мобилните инсинератори в актуалната усложнена епизоотична конюнктура, както и използването им при предни такива епидемии - птичи грип, чума по дребните преживни животни, както и осъществените заплащания от БАБХ.

В хода на инспекцията от управлението на организацията ще бъдат изискани всички документи по публичната поръчка за неутрализиране на скотски боклуци, оповестена от БАБХ през 2017 г, договорите, подписани от БАБХ за неутрализиране на скотски боклуци в процедура по директно договаряне посредством мобилни инсинератори през 2018 година, както и всички анекси към тези контракти, подписани до сегашния миг.

Ще се ревизират документи за всички заплащания,извършени от възложителя по договорите и анексите /БАБХ/, на изпълнителите, както и за осъществените от тях действия, за които са направени заплащанията, за определяне на действително модифицирани и заплатени количества скотски боклуци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР