Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да

...
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да
Коментари Харесай

Сотир Цацаров назначи проверка за субсидиите на партиите

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да ревизира дали партиите са получили партийните си дотации за предходната година при съблюдаване на закона. Причината - изнесен материал, в който се твърди, че партиите са получили непозволено с 6 милиона лв. повече дотации. Финансовият министър Владислав Горанов изясни, че законодателството е несъвършено, а омбудсманът Мая Манолова прикани депутатите да попитат финансовия министър.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпорежда на Върховната административна прокуратура да изиска информация от Министерството на финансите, Централната изборна комисия и Сметната палата дали партиите са получили 38 вместо 32 милиона лв. дотации за 2018 година

В медийни изявления се твърди, че партиите са получили с 6 519 540 лева повече, като " цената " на един фактически получен глас вместо избраните с бюджета 11 лева незаконосъобразно е увеличена на 13 лв. и 23 стотинки.

Според омбудсмана и експерт по изборно законодателство Мая Манолова, Законът за политическите партии е нарушен.
Мая Манолова, омбудсман: Всъщност партиите са получавали дотация и за гласове, подадени и за самостоятелни претенденти, за партии, които не са минали еднопроцентовата преграда, а също по този начин и за протестно гласуващите жители в квадратчето " не поддържам никого ", което явно е нарушаване на закона.
Според омбудсмана, изпълнителната власт и финансовият министър би трябвало да дадат пояснения пред депутатите.

Самият Владислав Горанов изясни, че преразепределянето на парите е поради несъвършенство в законодателството.
Владислав Горанов, министър на финансите: За да се получи тъкмо 11 лева на глас, със в този момент настоящият закон няма по какъв начин да се случи. Законът по този начин е написан, че дефинира общата сума на база на всички партии и обединения, взели участие в изборите, а след това правоимащите да получават такава дотация са единствено тези, които имат определени народни представители.
Владислав Горанов счита, че законът би трябвало да бъде изменен.
Владислав Горанов, министър на финансите: Така, че да е ясно, че не може да се преразпределят дотации от действителни гласове на партии и обединения.
По думите на финансовия министър, в хода на инспекцията на прокуратурата ще бъдат изяснени всички обстоятелства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР