Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да

...
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да
Коментари Харесай

Цацаров разпореди проверка по твърденията за нарушения със субсидиите за партиите

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да направи инспекция дали дотациите на политическите партии през предходната година са изплатени при съблюдаване на закона, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата. Повод е материал в " Шоуто на Слави ", излъчен на 20 май, в който се твърди, че при заделени за задачата съвсем 32.13 млн. лева, партиите са получили от бюджета с близо 6.52 млн лева повече.

По този мотив Слави Трифонов разгласи, че вследствие на нарушавания, " цената " на фактически получен глас, като размер на партийната дотация, вместо избраните в бюджета 11 лева, незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лева Още през 2017 година Слави Трифонов изиска партийните дотации да бъдат понижени до 1 лев за всеки глас, получен на парламентарните избори. Това обаче не беше признато, макар че персонално министър председателят Бойко Борисов му даде обещание да го предложи и ГЕРБ внесоха сходни текстове.

След запазването на размера на дотацията през 2018 година, на база предварителните избори през март 2017 година, ГЕРБ трябваше да получи от държавния бюджет 12 620 212 лв., " Българска социалистическа партия за България " - 10 510 390 лв., " Обединените патриоти " - 3 503 643 лв., Движение за права и свободи - 3 475 736 лв., " Воля " - 1 602 007 лв., а " Възраждане - 416 856 лв..

За потребностите на инспекцията на прокуратурата е била изискана информация от Министерство на финансите, Централната изборна комисия и Сметната палата. Ще се търси и съдействието на Сметната палата.

Съобразно Закона за политическите партии, държавна дотация се отпуска годишно от централния бюджет на политическите партии и обединения, които са регистрирани в Централната изборна комисия за присъединяване в избори, взели участие са в последните парламентарни избори и имат определени народни представители, напомнят от прокуратурата.

Общата сума, планувана в бюджета, се разпределя съразмерно на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция. Сумата за един получен глас се дефинира със закона за държавния бюджет, а методът на даване на средствата за субсидиране се дефинира от министъра на финансите.

Право на дотация имат и партиите, които не са показани в Народното събрание, само че са получили не по-малко от едно на 100 от действителните гласове на последните парламентарни избори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР