Главният прокурор Сотир Цацаров разчита на твърдото си мнозинство във

...
Главният прокурор Сотир Цацаров разчита на твърдото си мнозинство във
Коментари Харесай

Задействан е бързият план Б за избора на Иван Гешев

Главният прокурор Сотир Цацаров разчита на твърдото си болшинство във Висшия правосъден съвет, цялостната липса на опозиция в Народното събрание и медийния комфорт, с цел да направи от протежето си Иван Гешев собствен правоприемник. Отказът на президента да подпише указа задейства от дълго време начертания проект " Б ". Цацаров не скри концепцията си бързо да се провежда второто гласоподаване на Гешев, с цел да уреди всичко преди той самият да напусне Висшия правосъден съвет през януари.

Ако Висш съдебен съвет реши да организира цялата процедура от самото ѝ начало, Цацаров няма да може да дочака гласуването, а това може да сътвори известни опасности за събирането на болшинство. Плюс това сегашният основен прокурор би трябвало да провежда и кариерата си след държавното обвиняване. Поради това задачата е Висш съдебен съвет да организира официално прегласуване на кандидатурата на Гешев.

" (Има) Две благоприятни условия: гласоподаване на кандидатурата още веднъж, т.е. набиране на не по-малко от 17 гласа и оттова насетне назначение на господин Гешев от президента на републиката с декрет. Втора опция: ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура ", сподели основният прокурор в петък.

Всичко наподобява е в ръцете на правосъдния министър

Правителството очевидно поддържа избора на Гешев и не желае да издига съперник. При все това Цацаров твърди, че правосъдният министър въобще няма право да издига съперник на единствения кандидат за началник на прокуратурата. Адресат на това изявление не е Данаил Кирилов, а ангажираните цивилен организации – да не си помислят, че може да се упорства за издигане на съперници. Всяко издигане на различен претендент значи, че процедурата би трябвало да стартира изначало с концепции и чувания. Което пък значи, че Цацаров няма да може да дочака края ѝ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР