Главният прокурор Сотир Цацаров разчита на твърдото си мнозинство във

Главният прокурор Сотир Цацаров разчита на твърдото си мнозинство във ...

Задействан е бързият план Б за избора на Иван Гешев.


Главният прокурор Сотир Цацаров разчита на твърдото си мнозинство във Висшия съдебен съвет, пълната липса на съпротива в парламента и медийния комфорт, за да направи от протежето си Иван Гешев свой наследник. Отказът на президента да подпише указа задейства отдавна начертания план "Б". Цацаров не скри идеята си бързо да се организира второто гласуване на Гешев, за да уреди всичко преди той самият да напусне Висшия съдебен съвет през януари.

Ако ВСС реши да проведе цялата процедура от самото ѝ начало, Цацаров няма да може да дочака гласуването, а това може да създаде известни рискове за събирането на мнозинство. Плюс това сегашният главен прокурор трябва да организира и кариерата си след държавното обвинение. Поради това целта е ВСС да проведе формално прегласуване на кандидатурата на Гешев.

"(Има) Две възможности: гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам насетне назначаване на г-н Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност: ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура", каза главният прокурор в петък.

Всичко изглежда е в ръцете на правосъдния министър

Правителството явно подкрепя избора на Гешев и не желае да издига конкурент. При все това Цацаров твърди, че правосъдният министър изобщо няма право да издига конкурент на единствения претендент за шеф на прокуратурата. Адресат на това изказване не е Данаил Кирилов, а ангажираните граждански организации – да не си помислят, че може да се настоява за издигане на конкуренти. Всяко издигане на алтернативен кандидат означава, че процедурата трябва да започне отначало с концепции и изслушвания. Което пък означава, че Цацаров няма да може да дочака края ѝ.

Източник: mediapool.bg