Главният прокурор Сотир Цацаров представи установените факти по темата БНР,

...
Главният прокурор Сотир Цацаров представи установените факти по темата БНР,
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: Две версии проверява прокуратурата за спирането на БНР


Главният прокурор Сотир Цацаров показа откритите обстоятелства по тематиката БНР, пред парламентарната комисия за БНР.
По думите му в прокуратурата тази тематика е инициирана от два сигнала от ДАНС, от едно явяване от потърпевш персонално в 4-то районно ръководство и от едно писмо на генералния шеф.

В прокуратурата са се развили 5 сюжетни линии по тези материали.
Това, с което се занимава прокуратурата, е дали е осъществено закононарушение и налице ли е съображение за привличане към наказаятелна отговрност определни лица, съобщи Цацаров.

За всички обстоятелства и условия, които ще бъдат обявени, има документално позволени от наблюдаващия прокурор

Първата сюжетна линия касае прекъсването на радиото и стратегия Хоризонт, сподели основният прокурор.

Той хронологично показа данни за деня на прекъсването на програмата на БНР и какви са обстоятелствата, открити при инспекцията.
Материалите от инспекцията са изпратени на Софийска градска прокуратура и е формирано досъдебно произвеждане.

За да се откри кое е провокирало цялостното прекъсване на инспекцията, макар техническата опция за излъчването й, от прокуратурата са изискали входящите дневници на вътрешно- служебната кореспондеция в радиото, и са разпитани голям брой лица в качеството на очевидци.

Очертани са две версии, които са предмен на инспекция - едната на Пламен Костов - шеф на дирекция Техника, а другата на генералния шеф на националото радио.

Според казаното от Пламен Костов, началник на дирекция "Техника " генералният шеф се прибира с един ден по-рано от командировка и му се обажда, като му разпорежда да спре сигнала на радиото.

Пламен Костов споделил, че това е цялостно безумство и генералният шеф му споделил: "Изпълнявай ". Тук излиза наяве, че НУРТС са поискали в допълнение, документално увещание, че се желае прекъсване на сигнала. Директорът на дирекция Техника е изпратил до НУРТС потвърждението. При нов телефонен диалог генералният шеф е споделил да не престават със спрения сигнал и да държат НУРТС на стенд бай.

На 13 септември Костов е наредил на техническия шеф да пусне сигнала към 10,20 ч. НУРТС още веднъж желае удостоверение и пуска излъчването в 10,24 ч. Това е първата версия и съгласно нея прекъсването на радиото е осъществено със знанието на генералния шеф.

Втората версия е съгласно показанията на генералния шеф. Той декларира, че на 11 септември в позвъняването с думите "Изпълнявай " Костов показва, че няма спомен да е нареждал такова нещо, нито пък има спомен за "Дръж НУРТС на стенд бай ". Генералният шеф отхвърля да е правил подобен диалог. Отрича да има необикновен спомен за стартирането на сигнала и споделя, че е поставил на уведомлението за прекъсване на радиото.

Втората сюжетна линия касае инспекция в Софийска районна прокуратура. Получен е сигнал от Съвет за електронни медии за данни за упражнена насила от генералния шеф върху избрани публицисти.
От генералния шеф са изискани всички документи, свързани със случая. От Съвет за електронни медии също са изискани всички относими към случая документи, касаещи свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова.
Снети са пояснения от няколко на брой лица, и други дейности по следствието, в това число са изискани и записите на охранителните камери на входа на радиото.

Тук се обрисуват две групи очевидци - едните настояват, че е имало дейности за събаряне на Силвия Великова от ефир, с цел да не води излъчвания към промяната на основния прокурор, изяснява Цацаров.

Нещета са свързани с извършен диалог с госпожа Великова в Борисовата градина. Според нея подобен диалог е имало и генералният шеф е споделил, че тя би трябвало да бъде свалена от ефир и е споделил, че е имало закани по отношение на него и че бюджетът на радиото няма да бъде признат какъвто би трябвало да е. Прилагат се и обстоятелства за командировка в Стара Загора на Силвия Великова, където трявало да образова млади фрагменти.

Другата група лица, от които са снети пояснения, най-общо отхвърлят това.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР