Главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Организацията на евреите в

...
Главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Организацията на евреите в
Коментари Харесай

Цацаров иска по-тежки наказания за престъпления от омраза

Главният прокурор Сотир Цацаров, ръководителят на Организацията на евреите в България "ШАЛОМ " доцент доктор Александър Оскар, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев са внесли в Народното събрание писма до парламентарните групи, с които оферират по-тежки санкции за закононарушения от ненавист.

Те оферират смяна в Наказателния кодекс и визира случаи на "проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или принудително изменение на открития от Конституцията публичен и държавен строй, очерняне на герба, знамето или химна на Република България или знамето или химна на Европейския съюз ".

Прокуратурата заяви, че повода за препоръчаните промени са прояви на разпространяване на фашистка идеология. В момента тези закононарушения се санкционират със затвор до три години или с санкция до 5000 лв.. Според Наказателния кодекс обаче, в случай че причинителят е пълновръстен и неосъждан, тoй понася единствено финансова глоба. Вносителите на предлагането за смяна в Наказателен кодекс желаят наказването за този вид закононарушения да бъде до пет години затвор.

В писмата се дава образец от 29 юни 2018 година, когато в центъра на София пред Съдебната палата лице, кoeтo към този момент е подсъдимо в Специализирания углавен съд, запалило националното знаме и по-късно уринирало върху него. Видеозаписът на тези дейности лицето разгласява в интернет, в собствен уебсайт, на 02 юли — Денят на Ботев и на падналите за свободата и независимостта на България. И в този случай, в случай че причинителят е пълновръстен, неосъждан и не е направил и друго закононарушение, ще бъде освободен oт наказателна отговорност, като съдът ще бъде длъжен да мy наложи единствено административно наказване — санкция. Според създателите на предложенията сходна безотговорност не може да продължава.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР